Leif GW Persson tror att några av gangstermorden kommer att klaras upp.
1 av 2
Leif GW Persson tror att några av gangstermorden kommer att klaras upp. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
En person sköts ihjäl på ett café vid Västanforsgatan i Malmö.
2 av 2
En person sköts ihjäl på ett café vid Västanforsgatan i Malmö. - Foto: Johan Nilsson/SCANPIX

Leif GW Persson om gangstermorden: "Polisen måste infiltrera"

DOKUMENT. De ouppklarade morden i storstäderna fortsätter att gäcka polisen. I Malmö, som den senaste tiden skakats av två mord, har blott två av sju mord 2011 klarats upp.


Manifestationen på Gustav Adolfs torg

På fredagen hölls en manifestation mot illegala vapen och den organiserade brottsligheten på Gustav Adolfs torg i Malmö.

På facebookgruppen beskrivs manifestationen - som anordnades till följd av senaste tidens dödsskjutningar - som partipolistiskt obunden och omkring 5 600 personer meddelade att de skulle komma att delta.

Initiativtagarna till manifestationen har dessutom startat en namninsamling för att få regeringen och riksdagen att anstränga sig för att få ur Malmö från våldsspiralen. I nuläget har namninsamlingen 312 underskrifter.

MALMÖ. De avrättas på öppen gata. Eller av gärningsmän i Halloweenmasker. Under 2011 drabbades Malmö av sju mord varav sex med pistol. Fem av dem är så kallade gangstermord och alla är ouppklarde.

– Det finns många som vet vem som har gjort det, även polisen, men det gäller att ha en bevisning också. Man måste infiltrera de här grupperna och det är ju jävligt knepigt, säger kriminologen och författaren Leif GW Persson till Nyheter24.

Enligt Malmöpolisen finns det bara tre stycken grovt kriminella gäng som är etablerade i Malmö - Hells Angels, Bandidos och Black Cobra. Resten ser de som löst sammansatta nätverk. Officiellt vill polisen inte uttala sig om de fem ouppklarade morden kan räknas som gangstermord.

– Det är ingen benämning vi har eller använder oss av, säger Anders Lindell, polisens presstalesman, till Nyheter24.

De första av de fem olösta gangstermorden ägde rum på en parkeringsplats vid Sibbarps kallbadhus den 11 maj förra året. En 36-årig man sköts ihjäl på öppen gata och han tros ha kopplingar till "Maffians bankir".

– En ensam gärningsman visste att han gick dit varje dag och badade så han satt bara och vänta på honom. Det mordet har vi haft anhållna personer men vi har ingen just nu, säger Anders Lindell.

"Folk vet att polisen inte kan göra något"

Nästa mord med kopplingar till grov kriminalitet ägde rum vid en gatukiosk på Lönngatan den 21 augusti 2011. En 19-åring träffas av flera kulor, bland annat i huvudet, och dödförklaras senare på sjukhuset. I hans sällskap fanns gänget Outlaws 39-årige ledare, den 33-årige tidigare Malmöledaren för Original Gangsters, samt en 30-åring som även han knyts till gängmiljön uppger Sydsvenskan.

– Folk vet att polisen inte kan göra något. Polisen har inte en chans, säger en man väl förankrad i Malmös undre värld, till Sydsvenskan och fortsätter:

– Och domstolarna kan inte häkta folk hur som helst. Det blir helt enkelt för dyrt i skadestånd om de råkar häkta säg fem oskyldiga för ett mord.

Nästa avrättning som skakar Malmö är mordet på Brödraskapet Wolfpacks ledare på ett taxikontor den 24 november förra året.

– Enligt mina källor i den undre världen ryktas det om att han redan har dragit utomlands, sa Tobias Barkman, journalist och författare till boken Maffiakrig om morden i Malmö, till Nyheter24.

GW: "Vapenamnesti ingen lösning"

Och att skytten troligtvis har dragit utomlands bekräftas av Anders Lindell som menar att man har anhållit en person i sin frånvaro. Den 20 december på ett kafé, som ägs av en 40-årig tidigare gängmedlem, avrättas en 55-årig man. Det senaste gangstermordet är kanske det mest uppseendeväckande då gärningsmannen bar en en Halloweenmask från filmen The Town. Enligt polisen så ska mordet, som ägde rum på Västanforsgatan, vara en ren avrättning.

Men trots att polisen än så länge inte har lyckats häkta någon för de fem gangstermorden tror ändå kriminologen Leif GW Persson att några av dem kommer att klaras upp. Tidigare har de pratats om att regeringen borde införa en vapenamnesti för att få in så mycket illegala vapen som möjligt och på så sätt stoppa delar av våldet.

– Det är väl bra men jag tror inte att det är något universalmedel som kommer stoppa det här, säger Leif GW Persson till Nyheter24.

Nyligen fick en grovt kriminell man fyra månaders fängelser för att han hade en kalasjnikov. Vad tror du om hårdare vapenlagar?

– Det kan jag förstå att man vill ha. Vad ska man kunna använda den till annat än att jävlas? Fyra år är inget fel. Det går att ordna, det är bara teknikaliteter. Jag har alltid tjatat om det.

Fler mord klaras upp på landet än i städerna

Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet, är expert på dödligt våld. Han jämför situationen i Stockholm, Göteborg och Malmö med hela landet.

– Uppklaringsprocenten är lägre i storstadsområdena. Det handlar till exempel om att man har ytligare relationer i storstäderna, säger han till Nyheter24.

På senare tid har fler och fler mord klarats upp, åtminstone på riksnivå. Rying vet dock inte hur utvecklingen sett ut i storstäderna under samma period.

Kriminologen delar uppfattningen som varit frekvent i rapporteringen om Malmö den senaste tiden - att man lyckades få bukt med uppgörelserna i den undre världen i Göteborg.

– I Göteborg har de varit bättre på att klara upp sådana fall, men jag har svårt att säga vad det beror på.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.