Jan Emanuelsgården hade våldskontrakt

Kontraktet tillät personalen att använda "muskelkraft".


Socialdemokraten Jan Emanuel Johansson hamnade nyligen i blåsväder när han försökte hyra ut fastigheter till vansinnessummor, som Nyheter24 tidigare skrivit om.

Nu har han åter hamnat på hal is gällande ungdomshemmet Jan Emanuelsgården. Där skulle problemungdomar få en trygg plats att börja om sina liv på.

Men under fasaden på den gula trävillan dolde sig något mörkare. Eleverna på hemmet tvingades nämligen att skriva under ett kontrakt som tillät "personal att i vissa situationer använda muskelkraft för att lösa uppkomna situationer".

Eleverna skulle också själva ansvara för "uppkomna skador på såväl egendom som sig själv".

– Det är en grundläggande rättighet att slippa utsättas för våld, även om man är på en institution. Att skriva bort den och dessutom själv behöva ta ansvar för skadorna låter mycket underligt, säger Robert Stenbom, chef för Norra regionen på Statens institutionsstyrelse till Expressen.

Men i kommunerna där man placerat tonåringar på hemmet är man förvånad och har inte hört talas om våldskontraktet.

– Vi skulle inte acceptera något sådant om vi visste om det här. Våld accepteras aldrig, säger Anne Sundberg, chef på utredningsenheten på socialtjänsten i Gävle, enligt Expressen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.