”Drömmer du att starta upp en egen grundskola?”. Snart kan man köpa vad som helst på Blocket.
”Drömmer du att starta upp en egen grundskola?”. Snart kan man köpa vad som helst på Blocket. - Foto: Faksimil Blocket

Kom och köp! Skola till salu på Blocket

I takt med att privatiseringarna fortsätter så tycks det snart bli möligt att köpa vad som helst. Senast i raden är en skola till försäljning på Blocket.


Starta skola utan kontroll

Vem som helst kan starta skola utan att kontrolleras av myndigheterna.

– Det finns ingen skyldighet att rapportera till oss om aktierna i ett företag som har tillstånd att driva en friskola säljs vidare. Det är företaget som har tillstånd att driva skolan, och därmed är huvudmannen fortfarande densamma, säger Anna Sundberg, chef på enheten för tillståndsprövning på Skolinspektionen, till SvD.

Politikerna reagerar

Skolannonsen på Blocket får politikerna att reagera.

– Det är helt oacceptabelt att det kan gå till så här. Det är en sak om man har drivit skolan i några år och sedan inte orkar mer, men här har man inte ens startat upp verksamheten. Vi måste få till en regeländring, för det här är rent horribelt, säger Miljöpartiets skolpolitiske talesperson Jabar Amin, till SvD.

Också Vänsterpartiet reagerar på annonsen.

– Det här låter väldigt väldigt konstigt. Det är helt orimligt att en person först söker tillståndet och när man väl har fått det så säljs det vidare. Det är något man måste se över, säger Rossanna Dinamarca, skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

På måndagen togs annonsen bort från Blocket, om det beror på att säljaren hittat köpare eller inte är ännu oklart.

”Drömmer du att starta upp en egen grundskola?” - så inleds annonsen på Blocket där en köpare erbjuds att köpa och driva en skola i Malmö.

Priset är en halv miljon kronor och ger köparen rätt att starta en skola för 180 elever i årskurs sex till nio. Namnet är klart och tillståndet från Skolinspektionen är godkänt. Det är bara upp till köparen att hitta lokaler och anställa personal - sen kan skolan startas redan till hösten.

”Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle”, skriver säljaren i annonsen.

Kryphål i lagen

Saken är den att affären är inte olaglig. Kryphål i lagen gör att man kan starta friskolor utan att granskas av myndigheterna, vilket gör det möjligt med skolannonsen på Blocket.

Tillståndet ligger i ett aktiebolag och vid en eventuell försäljning av bolaget kontrolleras inte de nya ägarna, skriver SvD.

Bemanningsföretag godkänner lärare

Det är inte bara Blocketförsäljningen som är anmärkningsvärd. Till saken hör att bemanningsföretaget Proffice är de som bedömer ansökningar om lärarlegitimationer - inte myndigheterna.

Det har tidigare varit känt att man samarbetar med Proffice, men man har inte vetat hur lite Skolverket varit delaktigt i de enskilda beslutsärendena, skriver DN.

Det är anställda på Proffice som granskar ansökningar och examensbevis. Efter det görs en bedömning för att se om de godkänns. Sen är det upp till Skolverket att snabbt ta en titt på ansökningarna - som handlar om i snitt fyra minuter per ärende. Något som Skolverket själva anser vara tillräckligt.

Juridisk gråzon

Normalt sett får inte myndighetsutövning skötas av privata företag, men i och med avtal med vare enskild person på Proffice så har Skolverket lyckats kringgå detta.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.