Stefan Löfven har varit förbundsordförande för IF Metall sedan 1 januari 2006.
1 av 3
Stefan Löfven har varit förbundsordförande för IF Metall sedan 1 januari 2006. - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
Vice ordförande, Anders Ferbe (t v) vill inte spekulera kring Löfvens framtid.
2 av 3
Vice ordförande, Anders Ferbe (t v) vill inte spekulera kring Löfvens framtid. - Foto: Roger Vikström / SCANPIX
Förbundssekreterare Monika Theodorsson beskriver Stefan Löfven som en kille med en "jäkla styrka".
3 av 3
Förbundssekreterare Monika Theodorsson beskriver Stefan Löfven som en kille med en "jäkla styrka". - Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Fackpamparna om nye S-ledaren

Förbundssekreteraren försvarar kritiken från Lars Ohly om att Löfven skulle jobba för att motverka jämställdheten.


Det här är Stefan Löfven

Född i Stockholm 1957 och började sin karriär som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Hans fackliga bakgrund tog fart redan 1981 då han valdes som kontaktombud på arbetsplatsen.

Genom åren har han sedan haft en rad fackliga uppdrag. 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor.

2001 valdes han sedan till biträdande ordförande innan han 2006 tog över som ny förbundsordförande. En anmärkningsvärd detalj är att han aldrig tidigare har suttit i riksdagen.

Kollegorna på IF Metall beskriver socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven som lugn och trygg. Samtidigt som han får kritik av Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly, för att motarbeta jämställdhet och kvinnors löner.

– Det där är helt missvisande. Vi har tidigare fått höra att vi är kvinnohatare i samband med jämställdhetspotterna, men det stämmer inte. För oss handlar det om att värna om alla kvinnor, och inte bara ett urval. Vi kan inte bara plocka ut några och premiera dem, då blir det stopp och belägg, säger IF Metalls förbundssekreterare Monika Theodorsson, till Nyheter24.

Theodorsson beskriver Löfven som en "trygg kille med ett enormt intresse för energi, miljö och jämställdhetsfrågor".

Vice förbundsordförande, Anders Ferbe, är inte lika pratglad.

– Vi vill inte kommentera en person som det spekuleras kring. Det är en sak om han blir vald, då kan vi säkert ha synpunkter på både det ena och det andra, säger han till Nyheter24.

"Har en otrolig bredd"

Monika Theodorsson tror att Löfven skulle passa som partiledare för Socialdemokraterna.

– Om det nu skulle bli så, så är det är väl klart att han skulle passa. Hans namn har kommit upp flera gånger på grund av att han är en bra och trygg person. Men det finns ju många bra kandidater, han är en av dem.

Hon menar att hans bästa områden självklart är de som är kopplade till industrin, men påpekar att han har ett enormt intresse för det mesta.

– Han är en jäkla styrka hela han. Lugn och trygg kille som har en otrolig bredd, säger hon till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.