Robert Aschberg skrev en debattartikel tillsammans med Stefan Löfven inför valet 2010.
1 av 6
Robert Aschberg skrev en debattartikel tillsammans med Stefan Löfven inför valet 2010. - Foto: Montage
Inför valet 2010 åkte dåvarande Metallbasen Stefan Löfven runt tillsammans med Expo och informerade om SD:s rötter.
2 av 6
Inför valet 2010 åkte dåvarande Metallbasen Stefan Löfven runt tillsammans med Expo och informerade om SD:s rötter. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Stefan Löfven tillsammans med Carin Jämtin under presskonferensen på torsdagen.
3 av 6
Stefan Löfven tillsammans med Carin Jämtin under presskonferensen på torsdagen. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Stefan Löfven gick hårt åt SD i sitt förstamajtal innan valet 2010.
4 av 6
Stefan Löfven gick hårt åt SD i sitt förstamajtal innan valet 2010. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Stefan Löfven berättade att han var både stolt och glad över att VU föreslår honom som ny partiledare.
5 av 6
Stefan Löfven berättade att han var både stolt och glad över att VU föreslår honom som ny partiledare. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Robert Aschberg
6 av 6
Robert Aschberg - Foto: Patrik Österberg/All Over Press

Stefan Löfven: "Vi kan aldrig acceptera Sverigedemokraterna"

Socialdemokraternas nye partiledare visar upp en hårdare linje mot Sverigdemokraterna än vad Håkan Juholt gjort.


Det här är Stefan Löfven

Född i Stockholm 1957 och började sin karriär som svetsare på Hägglund & Söner i Örnsköldsvik 1979. Hans fackliga bakgrund tog fart redan 1981 då han valdes som kontaktombud på arbetsplatsen.

Genom åren har han sedan haft en rad fackliga uppdrag. 1995 började han som centralt anställd ombudsman i dåvarande IF Metall och har bland annat arbetat med avtals- och internationella frågor.

2001 valdes han sedan till biträdande ordförande innan han 2006 tog över som ny förbundsordförande. En anmärkningsvärd detalj är att han aldrig tidigare har suttit i riksdagen.

STOCKHOLM. "Att dela in människor efter hudfärg, religion eller något annat är så lågt man kan sjunka. Vi måste prata klartext: Sverigedemokraterna härstammar i rakt nedstigande led från nazistiska och rasistiska organisationer och partier", sa Stefan Löfven och citerade Olof Palme: ”Det finns inte vi och dom – det finns bara vi!", innan han fortsatte:

"Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst, utan ett parti som står för något vi aldrig kan acceptera, sa Stefan Löfven enligt IF Metalls hemsida.

Besökte skolor för att informera om SD

Citatet kommer från Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfvens förstamajtal i Vårgårda, Trollhättan och Vänersborg 2010. Till skillnad från Håkan Juholt, som ibland kritiserades för att han inte var lika tydlig mot Sverigedemokraterna som sin föregångare, verkar det som att sossarna nu kan vänta sig en ny ordförande som likt Mona Sahlin tar ett glasklart ställningstagande mot Sverigedemokraterna.

Senare i september samma  samma år skrev dåvarande Metallbasen Stefan Löfven tillsammans med teveprofilen Robert Aschberg (styrelseledamot i Stiftelsen Expo) en debattartikel i samma ämne. Inför valet 2010 samarbetade även de två organisationerna och besökte över 100 gymnasieskolor runt om i landet.

"Har sina rötter i den rasistiska organisationen BSS"

Syftet med besöket var bland annat att informera om Sverigedemokraternas rötter och vad de grundar sina åsikter på.

"Även om SD de senaste 15 åren har jobbat hårt på att tvätta bort sitt rasistiska och nazistiska förflutna kvarstår faktum att partiet har sina rötter i den rasistiska organisationen BSS (Bevara Sverige Svenskt). Många av SDs tidigare företrädare var samtidigt aktiva i öppet nazistiska grupperingar. I dag sker stödet till nazister och rasister i det fördolda. Till exempel har Tidskriften Expo avslöjat att flera lokala företrädare för partiet donerat pengar till militanta nazistgrupper under de senaste åren." - skriver de i debattartikeln.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.