Mats Odell eller Göran Hägglund? I helgen avgörs det.
Mats Odell eller Göran Hägglund? I helgen avgörs det. - Foto: HENRIK MONTGOMERY/AP/Scanpix

Konflikterna splittrar KD – "Vi behöver professionell hjälp utifrån"

På lördag avgörs det vem som blir Kristdemokraternas näste partiledare. En fråga som splittrat partiet och orsakat interna stridigheter.– Vi måste få professionell hjälp utifrån för att läka de sår som uppstått, menar en riksdagsledamot för KD.


Konflikterna inom KD

Sedan Mats Odell utmanade Göran Hägglund om partiledarposten har det pågått en maktstrid mellan de två kandidaterna och deras anhängare. Och oavsett vem som tar hem partiledarposten riskerar KD att falla samman av inre konflikter.

För en tid sedan avslöjades det att Hägglunds stabschef Henrik Ehrenberg gått till attack mot Odell anonymt på internet. Under signaturen Ove Tove skrev Ehrenberg  hånfulla inlägg om andra KD-politiker som stödjer Odell. Ehrenberg har nu sparkats.

Även Göran Hägglund har utsatts för en kampanj från sina motståndare. Attacken visade sig ha kopplingar till Livets ord i Uppsala.

Vem utses till partiledare på lördag?

Szyber:
"Jag tror Göran sitter kvar".
Utbult: "Det kan jag inte svara på. Det är 50/50 och avgörs på målsnöret".

Mats Odell eller Göran Hägglund? Det är frågan som delat Kristdemokraterna i två läger. På Hägglunds sida står partiets mer socialliberala medlemmar medan de mer värdekonservativa förespråkar Odell.

På Kristdemokraternas riksting i Västerås på lördag avgörs frågan. Men oavsett utgång tror riksdagsledamoten Roland Utbult (KD) att det blir svårt för partiet att reparera de skador som uppstått av internbråken.

– Jag tror att det kan vara svårt för de som varit allra hårdast i sin kritik att respektera "fel" beslut. Vi behöver ta in professionell hjälp utifrån så att vi kan lösa det här snabbt, säger han till Nyheter24, och fortsätter:

– Vi har inte tid att strida även efter partiledarvalet. Nu måste vi samla oss och komma överens. Annars har vi ingen plats kvar här i riksdagen.

"Det har varit en tuppfäktning"

Även riksdagsledmoten Caroline Szyber (KD) uppmanar sina partikamrater att tänka på partiets främsta och inte driva egna agendor.

– Jag tror att det är viktigt att alla respekterar valresultatet oavsett vem som väljs. Det har sagts hårda saker från bägge sidor och det är klart att det som kommit fram säkert skadat partiet, säger hon till Nyheter24.

Enligt Roland Utbult har även den relativt öppna maktkampen mellan Odell och Hägglund varit skadlig för partiet.

– Det här är ju inte ett scenario vi hade hoppats på. Oavsett vem som tar hem det här så har det varit en tuppfäktning och, ja, vid en tuppfäktning far båda illa på ett eller annat vis.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.