Fredrik Reinfeldt var tvungen att kalla till pressträff för att bemöta kritiken efter utspelet. Bland annat det faktum att medellivslängden för män i Sverige är mindre än 80 år.
1 av 2
Fredrik Reinfeldt var tvungen att kalla till pressträff för att bemöta kritiken efter utspelet. Bland annat det faktum att medellivslängden för män i Sverige är mindre än 80 år. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Roger Mörtvik på TCO menar att det är rätt att diskutera ett längre arbetsliv men att det inte är lätt att genomföra eller få människor att ställa upp på.
2 av 2
Roger Mörtvik på TCO menar att det är rätt att diskutera ett längre arbetsliv men att det inte är lätt att genomföra eller få människor att ställa upp på. - Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX

Gapet mellan Reinfeldt och verklighetens folk - ingen vill jobba tills de är 75

Statsministern öppnar för att fler ska kunna jobba tio år längre - men går det? Och vill någon jobba så länge?


Ändrade sig snabbt

Efter morgonens artikel i DN kallade Fredrik Reinfeldt på förmiddagen till pressträff för att "förklara sig". Där backade han en del från just siffran 75 och menade att man måste se till den enskilda individen. I övrigt stod han dock kvar vid det mesta an sagt, bland annat att det kommer att vara rimligt att vi måste jobba längre och att det ska bli lättare att byta karriär mitt i livet.

Frågan ska tas upp under Northern Future Forum, en sammankomst med Reinfeldt själv och åtta andra kollegor från länderna kring Skandinavien, Baltikum och Storbritannien.

SVERIGE. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har under tisdagen fått utstå hård kritik från flera håll efter ett utspel i Dagens Nyheter om att fler borde jobba till de är 75 år gamla.

Enligt honom är det främst för att kunna klara av välfärden i landet. Men samtidigt krävs det satsningar om man ska kunna skola om sig mitt i livet.

– Vill man att människor ska jobba längre kräver det att regeringen är villig att skjuta till väldigt mycket resurser, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på tjänstemännens fackförbund TCO, till Nyheter24 och fortsätter:

– Man kanske måste läsa flera år på högskola, det räcker inte med någon kurs på Arbetsförmedlingen.

TCO är ett av de förbund som dock länge varit positiva till en diskussion om att vi måste jobba längre, även om det kräver lösningar på flera problem. Men Roger Mörtvik tror inte att det folkliga stödet för något sådant är speciellt stort.

– Det finns ett gap mellan hur länge folk anser att man behöver jobba och hur länge man faktiskt är villig att jobba, säger han.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.