Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien sedan de greps i Ogaden i Etiopien förra året.
1 av 4
Martin Schibbye och Johan Persson sitter fängslade i Etiopien sedan de greps i Ogaden i Etiopien förra året. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX
Sjöstedt är besviken på Utrikesminister Carl Bildts svaga formulering om att svenskarna ”bör försättas på fri fot”.
2 av 4
Sjöstedt är besviken på Utrikesminister Carl Bildts svaga formulering om att svenskarna ”bör försättas på fri fot”.
Jonas Sjöstedt har med hjälp av sina egna kontakter i Afrika förhandlat om att få hem Martin Schibbye och Johan Persson.
3 av 4
Jonas Sjöstedt har med hjälp av sina egna kontakter i Afrika förhandlat om att få hem Martin Schibbye och Johan Persson. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Urban Ahlin hävdar att Sjöstedts agerande är oansvarigt.
4 av 4
Urban Ahlin hävdar att Sjöstedts agerande är oansvarigt. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Sjöstedt nekar: "Jag har inte förhandlat direkt med Etiopien om svenskarna"

Socialdemokraterna hävdar att partiledarens agerande är oansvarigt.


Jämför med Dawit Isaak-fallet

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har Sjöstedt haft kontakt med en regering som i sin tur har goda relationer med Etiopiens premiärministern Meles Zenawis regeringsparti, som i likhet med Vänsterpartiet har marxist-leninistiska rötter.

Sjöstedt jämför Schibbye och Perssons fall med Dawit Isaak-fallet och menar att han inte tror att den tysta diplomatin ska vara för tyst.

STOCKHOLM. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt slår ifrån sig kritiken om att han ska ha förhandlat direkt med den etiopiska regeringen om att få hem de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Enligt uppgifter har Sjöstedt, genom sina egna kontaktvägar, förhandlat i hemlighet då han anser att regeringen och Carl Bildt inte har skött kontakterna med afrikanska ledare som Sverige haft sedan av­kolonialiseringen.

- Jag har inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering i fallet. Däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige. De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till. Jag har även informerat de anhöriga om detta, säger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen.

"Sjöstedts förhandlingar är oansvariga"

Sjöstedts agerande får kritik från Socialdemokraternas Urban Ahlin som kallar Sjöstedts egna initiativ oansvariga. V-ledaren har uttryckt att Bildt har varit för lam i sina uttalande om att svenskarna ”bör försättas på fri fot”.

– Det borde vara ”måste”, naturligtvis. Det är ett svagt språkbruk. Jag tycker att det är viktigt att Sverige är extremt tydligt mot Etiopien, säger Sjöstedt till Dagens Nyheter.

Men Bildt försvarar sin formulering.

– ”Bör” inkluderar en vilja, vi har uttryckt en vilja. ”Måste”, det tycker jag också. Det ligger ingen politisk skillnad i detta, säger han till Dagens Nyheter.

"En del är beredda att hjälpa till"

Men Jonas Sjöstedt står på sig och menar att Sverige har många vänner i Afrika sedan länge. Men att det är vänskapsrelationer som Sverige inte utnyttat tillräckligt.

– En del av dem är beredda att hjälpa Sverige om vi ber om det, säger Sjöstedt till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.