KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) öppnar för att partierna ska diskutera en misstroendeförklaring mot Kristersson.
1 av 3
KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) öppnar för att partierna ska diskutera en misstroendeförklaring mot Kristersson. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Oppositionen har två gånger röstat för att återgå till de gamla sjukförsäkringsreglerna.
2 av 3
Oppositionen har två gånger röstat för att återgå till de gamla sjukförsäkringsreglerna. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Ulf Kristersson (M) har uttryckligen vägrat följa besluten som fattats i riksdagen. Nu kan det riktas en misstroendeförklaring mot honom.
3 av 3
Ulf Kristersson (M) har uttryckligen vägrat följa besluten som fattats i riksdagen. Nu kan det riktas en misstroendeförklaring mot honom. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Ulf Kristersson kan avsättas – av oppositionen

Ulf Kristersson vägrar följa riksdagen i sjukförsäkringsfrågan - nu kan han avsättas av oppositionen.


Misstroende- förklaring

En omröstning om misstroende kan i Sverige genomföras om den föreslås av minst en tiondel av ledamöterna i riksdagen. Misstroendet kan riktas mot ett enskilt statsråd eller hela regeringen. För att avsätta någon krävs det att en majoritet av riksdagsledamöterna röstar för misstroendeförklaringen.

STOCKHOLM. Sveriges riksdag har två gånger det senaste året röstat igenom att regeringen ska återgå till de gamla sjukförsäkringsreglerna. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) har dock gjort klart att han inte tänker följa beslutet. Han kan därför nu hamna i ett läge där han misstroendeförklaras av riksdagen - och avsätts.

– Demokrati brukar betyda att det är majoriteten som bestämmer, säger Peter Eriksson (MP) till Svenska Dagbladet och fortsätter:

– Om man slirar på den saken är misstroende det som riksdagen har att ta till mot en enskild minister. Det är en sak man nu får diskutera i partigrupperna.

Socialdepartementets hantering av sjukförsäkringen har också anmälts till konstitutionsutskottet (där Eriksson är ordförande) som nu ska granska Kristersson.

Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg kallar i SvD situationen för "konstitutionellt allvarlig" medan Moderaternas Per Bill inte vill uttala sig på grund av anmälan till KU.

– Det är inte ansvarsfullt att med berått mod gå tillbaka till ett gammalt begrepp som vi vet hade samma problem som dagens, sade Ulf Kristersson själv till TT på torsdagen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

2 timmar sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.