Under natten efter Melodifestivalen hade över 1 700 personer hunnit "gilla" bilden på kvinnan med orakade armhålor. Hånfulla kommentarer kom som på löpande band.
Under natten efter Melodifestivalen hade över 1 700 personer hunnit "gilla" bilden på kvinnan med orakade armhålor. Hånfulla kommentarer kom som på löpande band. - Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX

Nya nättrenden - hänga ut, håna och sprida

Allt oftare ses bilder på okända människor i sociala medier där de hängs ut och hånats.


"Samma som med Kony"

I sin krönika på måndagen skriver Hanna Fridén om hur inlägget på Facebook lades upp, spreds och slutligen togs bort. Hon jämför också med ett annat aktuellt fenomen i sociala medier.

"Folk som arbetar med PR vet att det enklaste sättet att få med människor i en kampanj att utse en individ man riktar allt hat mot. Det är samma fundament som Konyfilmen som spreds i förra veckan vilar på. Men när det sker i mobbningssyfte är det illa och tragiskt", skriver hon.

Läs hela krönikan här.

INTERNET. Okända personer som fotograferas, hängs ut på nätet och hånas av en bred internetmassa. Det är ett fenomen som blivit allt vanligare den senaste tiden. Ett i raden av exempel sågs efter helgens final i Melodifestivalen.

Nyheter24:s krönikör Hanna Fridén uppmärksammade på sin blogg att en kvinna som jublat i tevesändningen och blottat sina orakade armhålor hängts ut på nätet.

"Fuck vad nasty", "hon borde skämmas" och "hon kanske inte har alla hemma" var några av kommentarerna på Facebook där en användare lagt upp bilden som snabbt spreds.

Tidigare det senaste året har ett flertal uppmärksammade exempel på uthängningar på nätet ägt rum. Det har varit skrevande "machokillar" i kollektivtrafiken, "snygga killar på tunnelbanan" och exempel på skolor där man startat Facebookgrupper för att sprida rykten och håna andra elever.

"Fotot kan vara harmlöst men kommentarerna kränkande"

Datainspektionen, som får motta många anmälningar om kränkningar på nätet, har man tagit intiativ till sajten kränkt.se, dit man kan vända sig.

Vad får man göra enligt personuppgiftslagen, PUL?

– Du får publicera så länge det inte är kränkande. Fotot kan vara harmlöst, men kommenterna kränkande, säger Jonas Agnvall, jurist på DI, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi erbjuder vanligen personer som hör av sig till hjälp till självhjälp, där vi bland annat startat webbsidan.

Efter Fridéns blogginlägg har den tråd som startades plockas bort och bilden med den.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.