Polisen har nu svängt och bekräftar uppgifterna om att Flashback hjälpte till i spårningsarbetet som ledde till att tre personer sitter häktade för människorov.
1 av 4
Polisen har nu svängt och bekräftar uppgifterna om att Flashback hjälpte till i spårningsarbetet som ledde till att tre personer sitter häktade för människorov. - Foto: Flashback
Tråden startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
2 av 4
Tråden startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
Den 23-åriga kvinna har en relation till den 25-årige psykologistudenten.
3 av 4
Den 23-åriga kvinna har en relation till den 25-årige psykologistudenten.
Den 26-årige mannen greps tillsammans med kvinnan i en bil strax utanför Uppsala.
4 av 4
Den 26-årige mannen greps tillsammans med kvinnan i en bil strax utanför Uppsala.

Polisen: "Flashback hjälpte oss hitta kidnappade 25-åringen"

Uppsalapolisen berättar nu för första gången på vilket sätt "flashbackgrävarna" hjälpte till i utredningen.


Detta har hänt

Onsdagen den 28 december försvann en 25-årig man spårlöst i Uppsala. Mannen som pluggade psykologi kommer från början från Linköping. Han är son till en företagsledare och har i media beskrivits som "Miljonärssonen".

På måndagen den 2 januari greps 23-åriga Parastou Namdar och 26-årige Elias Vecalius misstänkta för människorov. I deras bil hittades flera av 25-åringens tillhörigheter.

Onsdagen den 4 januari hittas den 25-årige miljonärssonen vid liv i en öde skola utanför Robersfors. Samtidigt som ytterligare en man grips.

Den 5 januari häktas kidnapparna, Parastou Namdar och den Elias Vecalius för människorov.

Samma dag håller polisen som tidigare varit mycket förtegen om brottet, en presskonferens vid 13-tiden.

Ytterligare en 26-årig man - Magnus Dahlskog - häktades senare för kidnappningen. I media kommer han att kallas för "fångvaktaren" då han greps av polisen i den övergivna skolan.

De tre misstänkta åtalades torsdagen den 5 april vid Uppsala tingsrätt.

Den 12 april inleddes rättegången mot de misstänkta kidnapparna Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar.

Den 17 april berättade 25-åringen sin version av kidnappningen.

Den 2 maj avslutades rättegången mot de åtalade kidnapparna.

Den 25 maj dömdes Parastou Namdar och Elias Vecalius till åtta års fängelse.

I mitten på juni väntas domen mot Magnus Dahlskog komma. Han genomgår för tillfället en rättspsykiatrisk undersökning.

UPPSALA. Polisen hade hjälp av Flashback i jakten på 25-årige psykologistudentens kidnappare. Det bekräftar spaningsledaren för Nyheter24. Om några veckor, den 5 april, åtalas två män och en kvinna för människorov.

– Man är både obegåvad och korkad om man säger att man inte har nytta av det. Vi har haft hjälp utav dem, men vi har inte haft en polis som enbart jobbar med tipsen från Flashback, säger Ove Dahlberg, Uppsalapolisens spaningsledare, till Nyheter24.

"Inte så att vi står och stampar och skickar röksingnaler"

I samband med att 25-årige psykologistudentens misstänkta kidnappare häktades höll polisen en presskonferens. På frågan om "flashbackgrävarna" hjälpt till i utredningen vägrade Ove Dahlberg och åklagare Lars Hedvall att svara. Men när det nu visar sig att polisen faktiskt har hjälp berättar Ove Dahlberg att det är en vanlig metod som polisen använder sig av.

– Det är inte så att vi står och stampar och skickar röksignaler till varandra. Vi har fått hjälp av olika håll och kanter. Om man ska börja läsa på flashback tror jag man är fel ute, säger Ove Dahlberg och fortsätter:

– Vi har tittat på saker därifrån men det var infernaliska mängder att ta till sig. Det är så in i helvete med information på nätet men samtidigt är det lite nya vinklar i det.

Drogades av en köttfärspaj

Både åklagaren Lars Hedvall och Ove Dahlberg är nöjda med utredningen. Trots att alla tre nekar till brott, förutom 26-åringen som delvis medger vissa detaljer, tror de på en fällande dom. Än så länge har det läckt ut få detaljer från polishuset om själva kidnappningen.

Enligt Uppsalatidningen (pdf-länk) ska studenten dock ha blivit drogad av en köttfärspaj. Men polisen och åklagaren är dock mycket förtegna och vill vänta med att berätta om vad som hände tills åtalet lämnas in.

– Vi måste slå ihop protokollet och försvaret måste gå igenom förundersökningen. Det är över 2 000 sidor, säger Lars Hedvall till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.