På William Hahnes facebook pågår konflikten helt öppet.
1 av 6
På William Hahnes facebook pågår konflikten helt öppet. - Foto: ROBBAN ANDERSSON / XP / SCANPIX
Enligt flera SD-experter utmanar nu före detta partiledaren Mikael Jansson, i mitten, SD-ledningen med Jimmie Åkesson och Björn Söder i spetsen.
2 av 6
Enligt flera SD-experter utmanar nu före detta partiledaren Mikael Jansson, i mitten, SD-ledningen med Jimmie Åkesson och Björn Söder i spetsen. - Foto: Dan Hansson / SCANPIX
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets.
3 av 6
Paula Bieler utmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets innersta krets. - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Expos Alex Bengtsson menar att det är en "praktäkta falangstrid som tidigare funnits inom partiet."
4 av 6
Expos Alex Bengtsson menar att det är en "praktäkta falangstrid som tidigare funnits inom partiet." - Foto: EXPO
Kent Ekeroths facebookattack på William Hahnes facebooksida är ett tydligt tecken på att konflikterna inom SD och SDU nu har kommit upp till ytan.
5 av 6
Kent Ekeroths facebookattack på William Hahnes facebooksida är ett tydligt tecken på att konflikterna inom SD och SDU nu har kommit upp till ytan. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Ungdom mot rasisms ordförande Anton Landehage håller med och menar att detta skadar partiet.
6 av 6
Ungdom mot rasisms ordförande Anton Landehage håller med och menar att detta skadar partiet. - Foto: Ungdom mot rasism

SD-toppen: "Era meningsfränder har fått judar på hjärnan"

En nygammal falangstrid inom Sverigedemokraterna har blossat upp igen, där nuvarande SD-ledningen utmanas av den gamla.


Frågan som splittrar SD

När Kasselstrand och Hahne gick ut i Aftonbladet och krävde ett erkännande av en palestinsk stat var det bara toppen på ett isberg av den konflikt om Israel-Palestina-frågan som blossat upp inom SDU och SD.

Hahne petades till exempel i januari som pressekreterare i moderpartiet, något som enligt Nyheter24:s källor direkt hade att göra med debattartikeln.

Här är "kuppmakarna"

Enligt mycket säkra källor till Nyheter24 ligger den absoluta toppen inom Sverigedemokraterna bakom "kuppen" mot SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand.

Förutom Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon och SD-toppen Mattias Karlsson stöds Paula Bieler av Ted Ekeroth, tvillingbror till riksdagsmannen Kent Ekeroth. Men även Erik Almqvist, partistyrelsemedlemen Pavel Gamov och SDU Syd:s ordförande, som är ungdomsförbundets starkaste distrikt, Chang Frick.

STOCKHOLM. Det interna konflikterna inom Sverigedemokraterna och deras ungdomsförbund har tagit en ny vändning.

William Hahnes facebooksida går SD-toppen Kent Ekeroth till attack mot den kaxiga hälsning som SDU Stockholm skickat till Jimmie Åkesson och "kuppmakarna", och därmed officiellt visat sitt stöd för sittande ordföranden Gustav Kasselstrand i striden om ordförandeposten i SDU.

"Hahne som sitter i båda styrelser hyllar sig själv. Betänk nu att jag hade inte gett mig in i denna diskussion om det inte vore så att era meningsfränder på Flashback hade, som vanligt, fått judar på hjärnan. Att SDU Stockholm sedan anammar detta är mycket anmärkningsvärt och att de dessutom går ut med en Pravda-artikel på sin hemsida med samma budskap är ännu mer anmärkningsvärt." - kommenterar Ekeroth.

– Jag vill inte kommentera det här, säger William Hahne, ordförande för SDU Stockholm och vice ordförande för SDU:s förbundsstyrelse, till Nyheter24.

"En praktäkta falangstrid"

Enligt Expo:s Alex Bengtsson och Ungdom mot rasisms ordförande Anton Landehage är Ekeroths attack mot SDU-toppen ett tydligt tecken på att den gamla "falangstriden" inom Sverigedemokraterna har blossat upp rejält.

– Jag bedömer det som en praktäkta falangstrid som tidigare funnits inom partiet. Åkessons gäng vill ha bort Kasselstrand för trycka tillbaka de partiveteraner som uppenbarligen vädrar morgonluft, säger Alex Bengtsson till Nyheter24.

Den så kallade falangstriden handlar delvis om rivaliteten mellan SD:s nuvarande ledning med "de fyras gäng" (Jimmie Åkesson, Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson) och den så kallade "bunkern" från Göteborg med den före detta partiledare Mikael Jansson i spetsen. Men det handlar också om missnöjet mot debattartikeln som Kasselstrand och Hahne skrev där SDU krävde att SD skuller erkänna Palestina som stat.

Hur viktig är Palestina-frågan i denna strid?

– Jag upplever den framförallt som symbolisk för Kasselstrand och kompani medan den är oerhört viktig för till exempel Björn Söder och Kent Ekeroth då stödet till Israel är en förutsättning för att vara en del av den internationella antimuslimska miljön, säger Alex Bengtsson.

Hur ser du på att den här typen av diskussioner kring frågan om judar kommer upp kring Sverigedemokraterna som för länge sedan försökt göra sig av med den typen av högerextremister?

– Antisemitismen finns bland SD:s gräsrötter och är en bärande del i den rasideologiska miljö som partiet är sprunget ur. Därför kommer sådana här diskussioner drabba SD så länge partiet driver frågor som också rasideologiska grupper driver. Partiets motstånd till invandring från utomeuropeiska länder är en sådan fråga, säger Alex Bengtsson.

Facebookattacken: "Varför ska vi diskutera internt?"

På William Hahnes facebook får Kent Ekeroth dock mothugg av flera högt uppsatta SDU:are.

"Om Kent Ekeroth vill diskutera skrivelsen, så är han välkommen att kontakta styrelsen internt." - skriver Andreas Magnusson andre vice ordförande i SDU Stockholm.

Men Kent Ekeroth ger svar på tal:

"Andreas: Den båten har seglat eller hur? Varför vill du att jag ska "diskutera det internt" när 1) Ni gick ut med det offentligt och dessutom på det sättet och 2) anammar nazisternas verklighetsbeskrivnen på Flashback och därigenom drar in mig i det hela? Ledsen, men att "kontakta styrelsen internt" åkte ut genom fönstret när ni valde att invovlera mig av någon anledning och dessutom offentligt.

Både Alex Bengtsson och Anton Landehage tror att striden som nu pågår helt öppet har skadat SD rejält.

– Jag tror inte partiledningen ser positivt på Gustav Kasselstrand. Det förtydligar Ekeroths uttalande nu också. Många andra partier tycker väl att det är positivt med ett självständigt ungdomsförbund men det tror jag inte SD gör, säger Anton Landhage till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
SDU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!