Aisha skulle ha återvänt i lördags, men kom aldrig hem.
1 av 4
Aisha skulle ha återvänt i lördags, men kom aldrig hem. - Foto: Privat
Hon skulle ha åkt till Dubai, men enligt uppgifter gick varken hon eller pappan någonsin ombord på planet.
2 av 4
Hon skulle ha åkt till Dubai, men enligt uppgifter gick varken hon eller pappan någonsin ombord på planet. - Foto: Privat
Mamman misstänker att Aisha, 4,5 år gammal, förts bort till sin pappas hemland Somaliland. Det här är den senaste bilden på dottern.
3 av 4
Mamman misstänker att Aisha, 4,5 år gammal, förts bort till sin pappas hemland Somaliland. Det här är den senaste bilden på dottern. - Foto: Privat
Aisha är sjuk och utreds på Astrid Lindgrens barnsjukhus.
4 av 4
Aisha är sjuk och utreds på Astrid Lindgrens barnsjukhus. - Foto: Privat

Var är fyraåriga Aisha?

Aisha är sjuk och i behov av mediciner. I fredags åkte hon iväg på något som var planerat att bli en semesterresa till Dubai tillsammans med sin pappa. De skulle ha kommit hem för tre dagar sedan - men har ännu inte återvänt.


"Lite av en gråzon"

Enligt Ludvig Sandberg, gruppchef på söderortspolisens barnavdelning på familjevåldsenheten är barn som förs i väg av den ena föräldern en komplicerad fråga. Båda föräldrarna ska ha gett sitt medgivande till utlandsvistelser, men det är inget som kontrolleras.

– Det är lite gråzon. Det handlar inte om att man ska ha några papper, det är inget som kontrolleras i tullen att man har tillstånd.

Hos vilka myndigheter ligger ansvaret vid ett försvinnande? Sverige eller landet de förs till?

– Där tror jag nog inte att man får hjälp av det landet, framförallt inte om personen är medborgare där. Man får göra ett internationellt efterlysande, säger Sandberg och fortsätter:

– Det är svårare om barnet har dubbelt medborgarskap. Om de har en förälder ett medborgarskap får även barnet det om man vill. I många länder har barn inga egna pass.

Aisha har endast svenskt medborgarskap (red anmn.).

Connie Maurtitzon lämnade sin fyraåriga dotter Aisha hos hennes pappa den 15 mars. Dagen efter skulle de åka på semester till Dubai och återvända den 24:e. Tre dagar har gått sedan planerat hemresedatum men Aisha är fortfarande borta. Nu misstänker mamman att Aishas pappa tagit med sig dottern till Somaliland, utan planer på att återvända.

– De åkte aldrig till Dubai. En vän har skickat iväg en som åkt till Dubais flygplats, där visade det sig att de inte kommit dit över huvud taget, säger hon till Nyheter24, och fortsätter:

– Han har inte sökt visum för att åka till Dubai. Eftersom han saknar svenskt medborgarskap är därför det enda land där han kan komma in utan visum sitt eget hemland.

Mamman förklarar att vänner ringt till dotterns farfar i Somaliland. Han vägrar dock att svara på några frågor vad gäller barn och barnbarn.

– Därefter har han bytt nummer.

Fyraåriga Aisha är inte den enda

Barn som förs utomlands av ena föräldern utan den andres medgivande klassas som egenmäktighet med barn.

– Det händer då och då, det är inte ovanligt att barn förs iväg, säger Ludvig Sandberg, gruppchef på söderortspolisens barnavdelning på familjevåldsenheten, till Nyheter24.

Krävs inte båda föräldrarnas medgivande vid utlandsresa?

– I grunden behöver man båda föräldrarnas medgivande till det, säger Sandberg och fortsätter:

– Men det är klurigt, mamman kanske går med på att pappan åker iväg, men att inte på så lång tid. Det är en gråzon.

"Skulle på semester"

Connie lät dottern åka i väg på vad hon trodde skulle bli en veckas semester.

– Jag skrev att det endast gällde en resa till Dubai. Men polisen på Arlanda berättade att man inte alltid måste visa passet i Sverige om man ska mellanlanda. Troligen behövde han inte visa något, för på Aishas pass står det att jag är ensam vårdnadshavare, eftersom det var så då vi utfärdade det.

I dagsläget delar föräldrarna på vårdnaden. Mamman beskriver hur relationen till pappan nyligen förbättrats, hur han visat mer intresse av att umgås med dottern.

– Vi har haft det rörigt innan men sista tiden har det varit jättebra, han har tagit sitt ansvar. I efterhand känns det som om han hela tiden haft en plan.

"Aisha är sjuk och utreds på barnsjukhuset"

Connie Mauritzon är rädd. Hon vet inte var hennes dotter befinner sig och är stressad över dotterns hälsa.

– Risken är att hon inte överlever. Hon har ganska svår astma och slembildningar i lungorna. Hon har genomgått flera operationer och skulle behöva en till. Hon utreds på Astrid Lindgrens barnsjukhus för diabetes och struma och jag har bara skickat med mediciner för en vecka.

I efterhand har hon fått reda på att pappan sagt upp sig från jobbet och sålt sin lägenhet. Enligt vänner till honom har han börjat bete sig märkligt på senaste tiden.

Vad händer nu?

– Det har lämnats in ansökningar om att jag ska få ensam vårdand. Sen försöker de göra en internationell efterlysning. UD är inkopplat och de försöker koppla in interpol.

I söndags startade Connie en facebookgrupp, som i dagsläget har omkring 5 000 medlemmar, för att få hjälp att hitta Aisha.

– Hon måste hem till sin familj.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.