Av de 30 kommuner där ungdomsarbetslösheten har ökat mest i procent är 17 borgerliga, 6 rödgröna och 7 blocköverskridande.
1 av 3
Av de 30 kommuner där ungdomsarbetslösheten har ökat mest i procent är 17 borgerliga, 6 rödgröna och 7 blocköverskridande. - Foto: Jessica Gow/AP/Scanpix
Fredrik Reindeldt lovade kraftag mot ungdomsarbetslöshet innan han tog över makten 2006. Men utvecklingen har bara blivit sämre och värst är det i borgerligt styrda kommuner.
2 av 3
Fredrik Reindeldt lovade kraftag mot ungdomsarbetslöshet innan han tog över makten 2006. Men utvecklingen har bara blivit sämre och värst är det i borgerligt styrda kommuner. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Snart arbetslösa?
3 av 3
Snart arbetslösa? - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Här ökade ungdomsarbetslöshet med 307 procent

Fredrik Reinfeldt gick till val med löften om hårda tag och fler jobb åt unga. Men sex år senare är fler arbetslösa med alliansens politik.


Reinfeldts huvudvärk

Statistiska centralbyråns siffror för arbetslöshet skiljer sig en del från Arbetsförmedlingen då deras uppgifter bygger på hur många som är inskrivna som arbetslösa, samt om man är med i ett program med aktivitetsstöd.

Tillsammans utgjorde de 9,8 procent av 18–24-åringarna år 2011, mot 7,8 procent av 18– 24-åringarna år 2006. Enligt arbetsförmedlingen är det framför allt antalet personer i program med aktivitetsstöd som blir fler.

SVERIGE. Statsminister Fredrik Reinfeldt gick till val 2006 med löften om krafttag mot arbetslösheten. Men sex år senare har den ökat för ungdomar - rejält. Och värst är utvecklingen i borgerligt styrda Gnosjö kommun där den ökat från 2,3 till 9,3 procent. Den annars så driftiga kommunen, som är känd för den så kallade Gnosjöandan, har 307 procent fler arbetslösa ungdomar, visar en granskning gjord av Dagens Nyheter.

Enligt statiska centralbyrån har arbetslösheten bland 20–24-åringar ökat med 1,6 procentenheter från 16,6 procent år 2006 till 18,2 procent 2011. Och sämst har de gått för det borgerligt styrda kommunerna enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

– Resultatet är oväntat. Men man ska vara försiktig med orsaks­sambanden. Kommunerna är bara en spelare av många som kan påverka ungdomsarbetslösheten, säger Arbetsförmedlingens analyschef Clas Olsson till Dagens Nyheter.

Av de 30 kommuner där ungdomsarbetslösheten har ökat mest i procent är 17 borgerliga, 6 rödgröna och 7 blocköverskridande. Bland kommunerna återfinns borgerligt styrda Gnosjö, Värnamo, Uppvidinge och Södertälje - som styrs av sossarna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!