Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades.
1 av 5
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades. - Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
2 av 5
Här är tråden om kidnappningen som startades av användarnamnet Sennin på nyårsafton. Då hade 25-åringen varit försvunnen i tre dagar.
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem.
3 av 5
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem. - Foto: Montage Privat
Elias Vecalius hävdar att bortförandet var en svensexa. På bilden rummet där 25-åringen hölls fångad.
4 av 5
Elias Vecalius hävdar att bortförandet var en svensexa. På bilden rummet där 25-åringen hölls fångad. - Foto: Polisen/Scanpix
Bilen 25-åringen fördes bort i.
5 av 5
Bilen 25-åringen fördes bort i. - Foto: Polisen/Scanpix

Kidnapparens försvar - "en mycket avancerad svensexa"

Elias Vecalius, som tillsammans med Parastou Namdar misstänks vara hjärnorna bakom kidnappningen av en 25-årig Uppsala-student, säger i polisförhör att det hela rör sig om en svensexa.


Åtalas för stöld och knarkbrott

Elias Vecalius och Parastou Namdar åtalas även för försök till utpressning och försök till bedrägeri i samband med en lägenhetsaffär i slutet på oktober i Linköping.

Paratou Namdar åtalas även för narkotikabrott den 19 september förra året då hon tagit iktoviril.

Den 7 september 2011 ska hon tillsammans med Elias Vecalius tagit 10 cyklar på olika platser i Lund. I Malmö den 16 september har de sedan snott 21 cyklar. De två åtalas därför också för stöld alternativt egenmäktigt förfarande.

UPPSALA. Enligt Elias Vecalius ska den kidnappade själv ha misstänkt att det var en svensexa, trots att han sövdes och blev bortförd. I förhöret säger Vecalius att syftet med bortförandet var att den kidnappade skulle hamna i en känsla mellan "realism och verklighet", där han inte visste att det rörde sig om en långt planerad svensexa.

Bara ytligt bekanta

Som Nyheter24 tidigare skrivit, deltog även Magnus Dahlskog i kidnappningen. Han menar att trion på förhand hade bestämt att använda svensexan som en ursäkt, ifall något skulle gå snett i planen. I förhör berättar Dahlskog att förklaringen användes när han och Vecalius körde ner i dike med den bil som 25-åringen fördes bort med, och fick hjälp av ett annat fordon att ta sig upp.

I förhören med Elias Vecalius ställer polisen sig frågande till att just han anordnade svensexan, då han bara var ytligt bekant med 25-åringen. Vecalius svar var då:

- För att jag kommer att bli eller jag är, jag anser mig vara en mycket god vän till människan.

När förhörsledaren konstaterar "vilken vänlig själv" Vecalius måste vara svarar han:

- Ja, jag har jobbat mycket för Röda Korset och utsatta människor så jag har hört ganska ofta att jag är ganska vänlig.

Parastou Namdar, Elias Vecalius och Magnus Dahlskog har alla åtalats för grov människorov. Alla tre förnekar brott.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!