Anna Hagberg deporteras under onsdagen från Bahrain. Hon har tidigare arbetat i landet och var där under fjolårets protester då hon jobbade som lärarassistent.
1 av 5
Anna Hagberg deporteras under onsdagen från Bahrain. Hon har tidigare arbetat i landet och var där under fjolårets protester då hon jobbade som lärarassistent.
Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad sitter fängslad på livstid efter att ha gripits i samband med protesterna ifjol.
2 av 5
Svenske medborgaren Mohammed Habib Al-Muqdad sitter fängslad på livstid efter att ha gripits i samband med protesterna ifjol. - Foto: Hasan Jamali / AP
Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september.
3 av 5
Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, tillsammans med sina barn i samband med att han släpptes fri i slutet av september. - Foto: Privat
Säkerhetsstyrkorna har mer eller mindre patrullerat byarna runtomkring Manama sedan protesterna inleddes i februari 2011.
4 av 5
Säkerhetsstyrkorna har mer eller mindre patrullerat byarna runtomkring Manama sedan protesterna inleddes i februari 2011. - Foto: Hassan Jamali/AP
Pärlrondellen blev under ett par veckor en samlingsplats fylld av tal men också sång, dans, mat och kultur.
5 av 5
Pärlrondellen blev under ett par veckor en samlingsplats fylld av tal men också sång, dans, mat och kultur. - Foto: Hassan Jamali/AP

Annas egna ord om hur hon skickades ut ur Bahrain

En kaffe med människorättsaktivister och en twitterbild - det var de två stora anledningarna till att Anna Hagberg, 24, deporterades.


Detta händer i Bahrain

Stora religiösa motsättningar råder i önationen där en minoritet sunnimuslimer styr och där protester från oppositionella shiamuslimer slås ned hårt. Men människor från alla läger demonstrerar för mänskliga rättigheter i landet.

Bahrain styrs av kung Hamad bin Isa al-Khalifah vars släkt har styrt landet sedan 1700-talet.

Under 2011 rapporterade både nationella och internationella människorättsorganisationer om flera fall av tortyr och andra övergrepp. Vid flera tillfällen har personer dött i demonstrationer sedan de beskjutits med hagel, tårgas eller kulor.

Det svenska fotbollslandslaget spelade en minst sagt kontroversiell vänskapsmatch mot Bahrain i Qatar under januariturnén. Svenske medborgaren, och framstående aktivisten, Sheikh Mohamed Habib al-Miqdad har dömts till livstid för protester.

SVERIGE. 24-åriga Anna Hagberg är hemma igen efter att hon tvingades ut från Bahrain på onsdagen, som Nyheter24 rapporterade. Nu berättar hon själv om det senaste, omtumlande dygnet.

På morgonen fick hennes kontakt och vän i Bahrain ett telefonsamtal om att han skulle ta med Hagberg till migrationsmyndigheten så fort som möjligt.

– Då tänkte vi direkt att någon hade sett oss när vi träffade Nabeel Rajab och Zainab Alkhawaja, båda framträdande aktivister i Bahrain Center for Human Rights, på ett café ganska centralt dagen innan, säger hon till Nyheter24.

"De visade mitt twitterkonto på någon slags ipad"

Mycket riktigt var mötet med Rajab, chefen för människorrättsorganisationen, en av orsakerna till deportationen. Den andra var Anna Hagbergs twittrande - trots att hon varken är journalist eller arbetar för någon organisation.

– "Vad gör du i Bahrain?" Frågade dem. Jag svarade att jag var där för att träffa vänner. "Nej, vad gör du i Bahrain, egentligen?" Svarade dem. Sedan tog de fram någon slags ipad med mitt twitterkonto på, berättar hon.

Anna hade tidigare under sitt besök fotograferat en bild på graffiti som kritiserade att Bahrain ska få arrangera formel 1 i landet senare i år. Denna lade hon upp på twitter och det var den som de fem-sex personerna i förhörsrummet visade upp - trots att hennes twitterkonto då var raderat redan.

– Det var jag själv som tog bort det, som en sista säkerhetsgrej när jag fick reda på att jag kallats dit. Men de hade sparat ner inläggen. De har full koll. Både formel 1 och hungerstrejkande Abdulhadi Alkhawaja verkar vara mycket känsligt för dem.

På torsdagen aktiverade Hagberg sitt twitterkonto igen.

Fick sitta inlåst på flygplatsen

Sedan konstaterade chefen bland de närvarande tjänstemännen att Anna Hagbergs turistvisum skulle dras tillbaka. Då fördes hon till flygplatsen där hon fick sitta och vänta - länge. Och de enda hon hade på sig av sina tillhörigheter var pass och mobiltelefon.

– Jag sattes i ett litet rum med lysrör och hårda stolar där de sa att jag skulle sitta till 01.00. Då var klockan 14 och jag hade inte ätit sedan frukost, berättar hon.

Till slut fick hon dock i sig lite mat efter att hon återigen frågat vakterna som hon då fick ge pengar för att gå och handla. Under tiden i rummet hade Hagberg dock tillgång till sin mobil och kunde därmed ta emot samtal för UD, både från Stockholm och ambassaden i Abu Dhabi. När Nyheter24 hörde av sig till departementet under onsdagen hade man fortfarande ingen vetskap om fallet.

"Checkpoints och militärbilar överallt"

Anna var i Bahrain under den största vågen av protester i februari 2011 men till skillnad från tidigare bodde hon nu i en by där det varit mest aktivitet sedan upproret slogs ned.

– Det jag chockades något av var att det fortfarande var "checkpoints" och militärbilar överallt, säger hon.

Nu får Anna Hagberg förmodligen inte åka tillbaka till önationen där hon tidigare arbetade som lärarassistent.

– Jag är mest frustrerad över att jag inte hann få tillräckligt gjort. Det var en stor demonstration dagen efter som jag skulle ha varit med och övervakat, säger den 24-åriga svenskan.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

Då slutar BankID funka för vissa mobilanvändare

Miljontals svenskar använder BankID för att identifiera sig och signera avtal. Men för vissa mobilanvändare upphör tjänsten snart att fungera.

Skyddsjakt på varg efter ponnyangrepp

Länsstyrelsen i Stockholm har utlyst skyddsjakt på varg i ett område norr om Norrtälje. Beskedet kommer efter att två minishetlandsponnyer blivit angripna i förra veckan.

Youtubechefen avslöjar: Så lyckas du med din video

Varje dag konsumeras tiotals miljarder videor på Youtube. Så hur lyckas du med just din video? Nyheter24 har talat med Youtubes toppchef i Sverige, Michelle Kadir, om vad som hissas och vad som dissas på världens största videoplattform på nätet. – Jag har några tips, säger hon.

Polisen i Nora rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka har inträffat på Älvstorpsvägen i Nora", skriver polisen på sin hemsida.

Swish förändring – för att skydda dina pengar

1 timme sedan
Förra året ökade telefonbedrägerierna med 36 procent. Det växande problemet har fått regeringen att överväga förändringar av betaltjänsten Swish och fått bankerna att vidta åtgärder.