I Uppdrag Granskning berättade aktivister och journalister om hur de avlyssnats.
1 av 3
I Uppdrag Granskning berättade aktivister och journalister om hur de avlyssnats. - Foto: Fredrik Persson/SCANPIX
Synen på vad som är brott må vara olika - men tekniken är densamma i Sverige och Vitryssland.
2 av 3
Synen på vad som är brott må vara olika - men tekniken är densamma i Sverige och Vitryssland. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Teliasoneras vd Lars Nyberg har ännu inte velat kommentera Uppdrag Gransknings reportage.
3 av 3
Teliasoneras vd Lars Nyberg har ännu inte velat kommentera Uppdrag Gransknings reportage. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Samma övervakningsteknik i Vitryssland och Sverige

Upprörda känslor överallt efter reportaget om hur Telia hjälper diktaturer att avlyssna - men samma teknik används i Sverige.


"Sker varje dag - även här i Sverige"

Inför programmet gick Teliasonera ut med ett pressmeddelande som bland annat innehöll följande:

"Regeringar och säkerhetstjänster i hela världen har rätt att ta del av trafiken i näten i brottsbekämpande syfte. Det sker varje dag i alla länder – även här i Sverige. Varken Teliasonera eller andra telekombolag kan överta världssamfundets roll när det gäller att säkerställa mänskliga rättigheter. FN:s vägledande principer i syfte att värna de mänskliga rättigheterna är tydliga och klara. Det är politiker och regeringar som har till uppgift att se till att mänskliga rättigheter skyddas och att rätten till det fria ordet upprätthålls."

STOCKHOLM. Många upprördes via bloggar, twitter och kommentarsfält under onsdagen efter att SVT:s Uppdrag Granskning visat hur svenska Teliasonera dotterbolag hjälper flera diktaturer i Europa och Centralasien att övervaka och avlyssna oppositionella. Men faktum är att samma teknik existerar och används även på hemmaplan i Sverige i detta nu.

– Tekniken är densamma men lagstiftningen skiljer sig något, framför allt är synen på vad som är brottsbekämpning snävare i Sverige än i exempelvis Vitryssland, säger Mark Klamberg, doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

I programmet visades hur exempelvis Aleksandr Lukasjenkos vitryska säkerhetstjänst KGB "bekämpar brott" genom att övervaka opposition och journalister. Och det är framför allt just statens inställning som skiljer sig.

– Om det kommer en Lukasjenko i Sverige skulle det gå snabbt, om inte omgående, att införa ett likadant övervakningssystem, säger Klamberg och fortsätter:

– Då kanske en diktator är ett större problem än själva övervakningen, även om alla kanske inte håller med mig där.

EU vill öka kontrollen

Samtidigt rapporterar tidningen Riksdag och Departement att EU-parlamentet vill öka kontrollen av export av telekommunikation just på grund av fall som Telias. I parlamentet hänvisades det hur brittiska Vodafone hjälpt Hosni Mubaraks regim i Egypten i samband med inledningen av den arabiska våren 2011.

– Det är en kapplöpning mellan dem som använder nya medier för frigörelse och de som försöker använda medierna till att förtrycka, sa socialdemokratiske parlamentarikern Richard Howitt under debatten.

Mark Klamberg håller med om att företag borde undvika att göra vissa saker när de är verksamma i totalitära stater.

– Svenska företag kanske inte ska ge vitryska myndigheter de analysverktyg som krävs för massövervakning, till exempel sälja de här "svarta lådorna" vilket Teliasonera inte gjort så vitt jag kan se, säger han.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.