Annie Lööf har ändrat sina åsikter drastiskt genom åren.
1 av 7
Annie Lööf har ändrat sina åsikter drastiskt genom åren. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Annie Lööf osäker på om Kina är en diktatur.
2 av 7
Annie Lööf osäker på om Kina är en diktatur. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Hennes åsikter om Kina var tydliga 2007.
3 av 7
Hennes åsikter om Kina var tydliga 2007.
Annie Lööf kallade Kina för "världens största diktatur".
4 av 7
Annie Lööf kallade Kina för "världens största diktatur".
I mars 2007 kritiserade Lööf Iran, Nordkorea och Kina.
5 av 7
I mars 2007 kritiserade Lööf Iran, Nordkorea och Kina.
2008 kom hon med stark kritik mot den socialdemokratiska regeringens affär med Saudiarabien.
6 av 7
2008 kom hon med stark kritik mot den socialdemokratiska regeringens affär med Saudiarabien.
Den 23 april ska Lööf ta emot Kinas premiärminister Wen Jiabao.
7 av 7
Den 23 april ska Lööf ta emot Kinas premiärminister Wen Jiabao.

Lööf 2012: "Oklart vad Kina är" - Lööf 2007: "Världens största diktatur"

Annie Lööfs uttalanden om Kina och hennes snabba pudel har fått stor uppmärksamhet. Men hennes oklara åsikt om Kina i dag och för fem år sen skiljer sig. Hon har även kritiserat Socialdemokraterna för vapenavtalet med Saudiarabien - innan Alliansregeringen förlängde det.


Annie Lööfs miss

Annie Lööf kände inte till vapenembargot mot Kina. Hennes pudel och hennes okunskap om embargot väckte stor uppmärksamhet.

- Det är uppenbart att hon inte känner till det här embargot. Det är klart att det är ett bekymmer för hennes trovärdighet i de här frågorna, sa den statsvetaren Ulf Bjereld till Expressen efter Lööfs uttalanden.

I lördagsintervjun i P1 sa Annie Lööf att hon tyckte det var svårt att definiera om Kina är en diktatur eller demokrati. Bara några timmar senare tog hon tillbaka sitt uttalande och menade att hon endast använt Kina i teorin.

- Det blev olyckligt att använda Kina som teoretiskt exempel, säger hon till Nyheter24.

"Världens största diktatur"

Men borde inte Annie Lööf vara glasklar i frågan om Kina?  I oktober 2007 kallade hon nämligen Kina för världens största diktatur.

"Kina är ett komplext land. En enpartistat, en kommunistisk diktatur, ett land som dagligen kränker de mänskliga rättigheterna. Ett land utan stadgade brottspåföljder. Samtidigt ett land med blomstrande tillväxt, många högutbildade, prydligt och snyggt i städerna, en enorm arbetskapacitet och byggnader som gör att man tappar andan.", skrev Annie Lööf även på sin blogg i ett annat uttalande om Kina i april 2007.

Men 2012 är Lööf inte lika säker när svensk vapenexport till Kina diskuteras. Detta trots EU:s vapenembargo mot Kina. Den 23 april ska Annie Lööf ta emot Kinas premiärminister Wen Jiabao i Göteborg.

Till Nyheter24 säger Annie Lööf att det är olyckligt att hon varit oklar med sin ståndpunkt.

- Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati. Mitt syfte var att förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar och vilka myndigheter och system som hanterar bedömningarna av exporttillstånden.

- Det blev olyckligt att använda Kina som teoretiskt exempel, och jag vill därför för säkerhets skull göra detta förtydligande.

Kritiserar flera diktaturer

Hennes åsikter om diktaturer var självklara under 2007. Efter ett möte om Dawit Isaak med riksdagens grupp för mänskliga rättigheter skriver Lööf i mars 2007 att gruppen skickade vädjandebrev till olika regimer, bland annat Iran, Nordkorea och just Kina.

"Dessa regimer bemödar sig med största sannolikhet inte ens med att öppna vårt brev, men förhoppningsvis påverkar det någon". För Lööf påverkade brevet henne att markera sin "ståndpunkt mot de kränkningar som daligen sker", skrev hon i sin blogg.

Kritisk mot Saudiarabien 2008

Samma helomvändning har även skett när det gäller Lööfs åsikter om Saudiarabien. I september 2008 var Lööf väldigt kritisk till Socialdemokraternas affär med Saudiarabien 2005.

"Sossarna ingick enligt TT år 2005 ett militärt avlyssningsavtal med Saudiarabien om signalspaning.

Där ser man. Jag som efter sommarens debatt och den alldeles färska debatten om diktaturer och underrättelseverksamhet, trodde att sossarna hade fint och rent mjöl i påsen.", skrev Lööf på sin blogg.

I skuggan av regeringens Saudiaffär nyligen kan denna kommentar tyckas märklig. 2012 är det en annan ton från Annie Lööf när det gäller Saudiarabien.

Oklar om Saudiarabien 2012

Under intervjun i P1 fick Lööf frågan om Sverige ska exportera vapen till Saudiarabien. I intervjun sa Lööf bland annat:

– Jag tror att det är svårt att ställa upp ett strikt demokratikriterium. Ska vi ha en svensk vapenindustri och ska vi ha en alliansfrihet så måste vi också inse det tråkiga i det läget att vi också har ett behov av att exportera men frågan är till vilka länder. Jag tycker att det är angeläget att Sverige har möjlighet att exportera till olika länder i världen, säger hon och fortsätter:

– Den lagstiftning som finns i dag förutsätter jag följs. Vi har ett samförståndsavtal som jag är beredd att ompröva 2015 när det löper ut. Jag är också beredd att titta på just det samförståndsavtal som Socialdemokraterna slöt 2005 när det ska omprövas om tre år.

Lööf är inte för en vapenexport till Saudiarabien men hon svarar inte heller nej på frågan. I september 2008 var hennes åsikt om Saudiarabien mer än klar. Men var hon står 2012 är oklart.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.