Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades.
1 av 10
Den 25-årige uppsalastudenten hittades i en övergiven skola en vecka efter att han kidnappades. - Foto: PAUL MADEJ / SCANPIX
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem.
2 av 10
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar misstänks för att ha kidnappat 25-åringen från hans hem. - Foto: Montage Privat
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen.
3 av 10
Magnus Dahlskog har i förhör erkänt delar av kidnappningen.
Här hölls 25-åringen fången.
4 av 10
Här hölls 25-åringen fången. - Foto: Polisen
I samband med en husrannsakan hittades även en kalender som avslöjar de misstänktas planering. En ring har gjorts natten till den 29 december då 25-åringen kidnappades.
5 av 10
I samband med en husrannsakan hittades även en kalender som avslöjar de misstänktas planering. En ring har gjorts natten till den 29 december då 25-åringen kidnappades. - Foto: Polisen
...de misstänkta kidnapparna lånade 25 000 kronor till att köpa huset utanför Robertsfors.
6 av 10
...de misstänkta kidnapparna lånade 25 000 kronor till att köpa huset utanför Robertsfors. - Foto: Polisen
Här kommer Parastou Namdar och Magnus Dahlskog in på SEB i Linköping den 12 december...
7 av 10
Här kommer Parastou Namdar och Magnus Dahlskog in på SEB i Linköping den 12 december... - Foto: Polisen
Här är ett brev som Parastou Namdars skickat till 25-åringen.
8 av 10
Här är ett brev som Parastou Namdars skickat till 25-åringen. - Foto: Polisen
Förhören hålls i Uppsala Tingsrätt.
9 av 10
Förhören hålls i Uppsala Tingsrätt. - Foto: Staffan Claesson/Scanpix
Här är de inramade fotografierna på "kärleksparet" Namdar Parastou och Elias Vecalius.
10 av 10
Här är de inramade fotografierna på "kärleksparet" Namdar Parastou och Elias Vecalius. - Foto: Polisen

"Jag har svikit alla" - Kärleksparet pressades om lögnerna

Under kidnappningsrättegångens femte dag började de misstänkta skylla på varandra.


Detta har hänt

Onsdagen den 28 december försvann en 25-årig man spårlöst i Uppsala. Mannen som pluggade psykologi kommer från början från Linköping. Han är son till en företagsledare och har i media beskrivits som "Miljonärssonen".

På måndagen den 2 januari greps 23-åriga Parastou Namdar och 26-årige Elias Vecalius misstänkta för människorov. I deras bil hittades flera av 25-åringens tillhörigheter.

Onsdagen den 4 januari hittas den 25-årige miljonärssonen vid liv i en öde skola utanför Robersfors. Samtidigt som ytterligare en man grips.

Den 5 januari häktas kidnapparna, Parastou Namdar och den Elias Vecalius för människorov.

Samma dag håller polisen som tidigare varit mycket förtegen om brottet, en presskonferens vid 13-tiden.

Ytterligare en 26-årig man - Magnus Dahlskog - häktades senare för kidnappningen. I media kommer han att kallas för "fångvaktaren" då han greps av polisen i den övergivna skolan.

De tre misstänkta åtalades torsdagen den 5 april vid Uppsala tingsrätt.

Den 12 april inleddes rättegången mot de misstänkta kidnapparna Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar.

Den 17 april berättade 25-åringen sin version av kidnappningen.

Den 2 maj avslutades rättegången mot de åtalade kidnapparna.

Den 25 maj dömdes Parastou Namdar och Elias Vecalius till åtta års fängelse.

I mitten på juni väntas domen mot Magnus Dahlskog komma. Han genomgår för tillfället en rättspsykiatrisk undersökning.

UPPSALA. Det var stundtals kaos i rättegångssalen när de misstänkta kidnapparna Parastou Namdar, 23, och Elias Vecalius, 26, förhördes. Vecalius som i andra medier har kallats för "Läkarstudenten" försökte bland annat tilltala den 25-årige miljonärrsonen direkt i salen, men domaren lyckades avbryta honom.

– Jag har svikit alla, inledde Elias Vecalius sin berättelse och fortsatte:

– Jag är en egoist och en arrogant jäkel.

Parastou Namdar fick även hon en tillsägelse då hon avbröt Elias Vecalius berättelse vid ett tillfälle då han kallade henne för sin blivande fru.

Vecalius: "Planen skulle göra 25-åringen känd"

Tidigare har Nyheter24 rapporterat om att Elias Vecalius hävdat att kidnappningen handlar om en "mycket avancerad svensexa". Under måndagens förhör fortsatte han att hävda sin oskuld och riktade i stället anklagelserna mot att 25-åringen "ville ta över Linköping" (där hans familj bor) och att han hjälpte honom med en plan där han skulle bli känd.

Enligt Vecalius, som kallade sig själv för ett PR-geni, ska de två ha träffats och där de bland annat ska ha diskuterat kidnappade Sibadirektören Fabian Bengtsson. Enligt Elias Vecalius är det dock 25-åringen som tar upp honom.

Den tredje misstänkte kidnapparen Magnus Dahlskog som i andra medier kallats för fångvaktaren var bara en bricka i spelet.

– Vi skulle sätta dit fångvaktaren och göra 25-åringen känd. Själv skulle jag komma undan, sa 25-åringen under rättegången enligt Uppsala Nya Tidning.

Vecalius fortsatte sedan med att hävda att planerna spikades i början på augusti. I planen ska 25-åringen tas till ett hus, där han "under mystiska omständigheter" ska räddas från en "konstruerad brand". Elias Vecalius menar också att miljonärssonen var den som finansierade planen. De valde sedan att iscensätta allt i mellandagarna då svenskar följer nyhetsrapporteringen extra mycket under den här perioden, menar Vecalius.

Det mesta gick sedan ut på hur "fångvaktaren" skulle luras och hur han skulle hjärntvättas.

Svårt att minnas detaljer

Under måndagsförmiddagen fortsatte även förhören med Parastou Namdar. Åklagaren Lars Hedvall och målsägarbiträdet Ylva Orrenius pressade henne på frågor om polisförhören där de visat sig att hon flera gånger har ljugit. Hon fick även detaljerade frågor om kidnappning, men då var det svårt att minnas vad som hade hänt.

- Jag drack ett eller två glas vin innan och hade inte ätit, så det är därför jag inte minns alla detaljer, sa Parastou Namndar.

Parastou Namdar hävdade också att hon och 25-åringen pratade i en och en halv timme efter att de ätit av köttfärspajen som 25-åringen drogades av. Det går dock emot de uppgifter som 25-åringen sagt då han hävdat att han däckade efter 10 minuter.

Ylva Orrenius tycker därför att det är konstigt att kvinnan kan vara så säker på sin sak när hon minns kvällen så dåligt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.