Poliser på plats på den adress där Peter Mangs greps.
1 av 14
Poliser på plats på den adress där Peter Mangs greps. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
En strid ström av poliser gick in och ut i porten där Peter Mangs bodde.
2 av 14
En strid ström av poliser gick in och ut i porten där Peter Mangs bodde. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Enligt vittnesuppgifter greps Peter Mangs under en stor polisinsats.
3 av 14
Enligt vittnesuppgifter greps Peter Mangs under en stor polisinsats. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /
Trez West Persson blev bara 20 innan den nye lasermannen tog hennes liv.
4 av 14
Trez West Persson blev bara 20 innan den nye lasermannen tog hennes liv. - Foto: Privat
Skräddaren Nazer Yazdanpanah blev ett av den nye lasermannens offer.
5 av 14
Skräddaren Nazer Yazdanpanah blev ett av den nye lasermannens offer. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Xhafer Dani, 22, sköts samtidigt som Trez. Han har fortfarande den nye lasermannens två kulor i kroppen då "Läkarna inte vill operera ut dem".
6 av 14
Xhafer Dani, 22, sköts samtidigt som Trez. Han har fortfarande den nye lasermannens två kulor i kroppen då "Läkarna inte vill operera ut dem". - Foto: Privat
Han nekar till brott men säger att bevisningen är besvärande.
7 av 14
Han nekar till brott men säger att bevisningen är besvärande. - Foto: Privat
40-årige Peter Mangs har suttit häktad i 18 månader.
8 av 14
40-årige Peter Mangs har suttit häktad i 18 månader. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Trez Persson finns i ett halsband runt mamma Jeanettes hals.
9 av 14
Trez Persson finns i ett halsband runt mamma Jeanettes hals. - Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX
Jeanette Persson West är mor till den mördade Trez Persson West. Jeanette och hela familjen ska på rättegången mot den nye lasermannen Peter Mangs.
10 av 14
Jeanette Persson West är mor till den mördade Trez Persson West. Jeanette och hela familjen ska på rättegången mot den nye lasermannen Peter Mangs. - Foto: OLA TORKELSSON / SCANPIX
Ett kors står på den plats vid Ögårdsparken på Västra Skrävlingevägen i Malmö där Trez Persson West sköts till döds i oktober 2009. En manlig bekant som satt i samma bil fick svåra skottskador.
11 av 14
Ett kors står på den plats vid Ögårdsparken på Västra Skrävlingevägen i Malmö där Trez Persson West sköts till döds i oktober 2009. En manlig bekant som satt i samma bil fick svåra skottskador. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Omhäktningarna av Peter Mangs i tingsrätten i Malmö har skett under ett stort säkerhetspådrag.
12 av 14
Omhäktningarna av Peter Mangs i tingsrätten i Malmö har skett under ett stort säkerhetspådrag. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Islamic Centers VD Bejzat Becirov vid kulhålet i fönsterrutan efter beskjutningen på nyårsafton 2009. Peter Mangs misstänks för dådet. Observera märke, på blomkrukan till höger i bild, efter kulan som ändrat riktning efter att ha studsat mot krukan och se
13 av 14
Islamic Centers VD Bejzat Becirov vid kulhålet i fönsterrutan efter beskjutningen på nyårsafton 2009. Peter Mangs misstänks för dådet. Observera märke, på blomkrukan till höger i bild, efter kulan som ändrat riktning efter att ha studsat mot krukan och se - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
Peter Mangs kallas för den "nye Lasermannen" i media.
14 av 14
Peter Mangs kallas för den "nye Lasermannen" i media. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Nu åtalas misstänkte serieskytten

På måndagen lämnas åtalet in och om en vecka ställs Peter Mangs inför rätta. Här summerar Nyheter24 det viktigaste inför rättegången mot den misstänkte "serieskytten".


Rättegången mot Peter Mangs

40-årige Peter Mangs misstänks för tre mord och tolv mordförsök. De flesta nattetid och offren bestod av väntande busspassagerare, flera småföretagare och privatpersoner.

Åtalet gäller även förberedelse till mord, grovt olaga hot, skott in i en lägenhet, skott in i ett polishus och skott mot skyltar. Mangs erkänner bara skadegörelse.

Han har suttit frihetsberövad sedan den 6 november 2010. På måndag den 7 maj lämnade åklagaren in åtalet mot den så kallade "Serieskytten".

Den 14 maj klockan 08.30 inleds sedan rättegången mot honom i Malmö tingsrätt.

Läs mer om åtalet mot Peter Mangs här och här.

MALMÖ. Kooros Effatian, 66, Firas al-Shariah, 23, och Trez Persson, 20 blev mördade av en och samma gärningsman. I alla fall enligt åklagaren Solveig Wollstad som på måndag förmiddag lämnar in åtalet mot den så kallade "Serieskytten" Peter Mangs.

Men det kunde ha varit värre än så. Den 10 000 sidor långa utredningen rymmer ytterligare 13 mordförsök. Enligt polis och åklagare har han riktat in sig mot personer med utländsk bakgrund. Precis som den tidigare Lasermannen John Ausonius gjorde under 90-talet.

Peter Mangs nekar till morden

I de 21 förhör som har hållits med den misstänkte under de 18 månader som han suttit häktad har han hela tiden nekat till brott.

Han säger dock att bevisningen mot honom är "besvärande."

Sedan dess har åtalet mot honom växt sig allt större. Peter Mangs binds till morden och mordförsöken tack vare de vapen han använt, samt telefonsamtal och vittnesuppgifter.

Vid det första mordet på Kooros Effatian, som hittades mördad i sin lägenhet på Gånglåtsvägen i Lindängen i Malmö den 14 juni 2003, ska Mangs ha använt sig av en automatpistol. En och en halv månad senare den 28 juli, sköts 23-årige Firas al-Shariah ihjäl på samma gata. Enligt polisen har den misstänkte serieskytten använt sig av samma vapen.

Sköts ihjäl med en Glock

Men sedan gick det sex år innan han skulle slå till igen. Den 10 oktober 2009 sköts 20-åriga Trez Persson ihjäl. 22-årige Xhafer Dani skottskadas i huvudet och bröstet av en pistol av märket Glock 19. Två kulor som läkarna också blev tvungna att lämna kvar i hans kropp.

I samband att Peter Mangs greps lördagen den 6 november 2010 meddelade polisen Malmöborna att man har gripit en serieskytt. Dessförinnan präglades staden av oro och hat.

"Jag ska klippa hans toung. Jag ska klippa hans öron. Jag ska göra kaos med han". Citatet signerat den så kallade "Laserturken" spred sig som en löpeld över nätet och beskrev på många sätt just det kaos som rådde i Malmö bara veckor innan 40-årige Peter Mangs greps.

40-åringen som i media har kallats för både den "nye lasermannen" och "serieskytten" jagades dock inte bara av "Laserturken" och polisen. Hela Malmös undre värld ville få tag på mannen som nu åtalas på måndag.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!