Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill satsa på att hjälpa arbetssökande ungdomar.
1 av 2
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill satsa på att hjälpa arbetssökande ungdomar. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Magdalena Andersson presenterade S-budgeten.
2 av 2
Magdalena Andersson presenterade S-budgeten. - Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

S budget ska knäcka ungdomsarbetslösheten

"Det kommer förslag om skattehöjningar i höst."


Kontraktet

Syftet är att hjälpa unga till jobb och praktik, och att samtidigt betona det egna ansvaret för att göra sig anställningsbar genom gymnasiekompetens.

Kontraktet ska både gälla nya insatser med jobb och praktik samt den befintliga arbetsmarknadspolitiken, t ex arbetsmarknadsutbildningen

På onsdagen presenterade Socialdemokraterna sin vårdbudget, det förslag som ska visa vad som för tillfället skiljer partiets politik från alliansregeringens.

Och i centrum stod det tidigare presenterade förslaget om utbildningskontrakt för unga, något som beräknas kosta två miljarder kronor. Ungdomsarbetslösheten är ett område där man är mycket kritisk till regeringens insatser.

- Det är bara krisländerna som har sämre resultat än Sverige, konstaterade Magdalena Andersson på presskonferensen.

Andersson visade också nya siffror för "utanförskapet" som, om man använder samma definition som Moderaterna gjorde under valrörelsen 2006, ökat från 14 till 16 procent under den nuvarande regeringen.

S föreslår bland annat också ett sysselsättningspolitiskt ramverk, utlovar investeringar i skolan, en riskkapitalfond och ett nationellt innovationsråd. Men Socialdemokraterna berör inget som rör de omdiskuterade vinstuttagen i välfärden vare sig i budgetförslaget eller på presskonferensen.

- Det är inget vi tar upp i den här motionen utan ett arbete där vi håller på att utveckla vår politik, säger Andersson.

Några skattehöjningar finns inte heller föreslagna men Magdalena Andersson berättade att partiet vill jobba mer med avgifter i stil med trängselskatten eller avgiftsbelagda vägar framöver. Dessutom gav hon beskedet om att vissa skattehöjningar också kommer att föreslås.

- Det kommer att komma förslag om skattehöjningar i höst, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.