Rättegången mot Mangs inleds om en vecka i Malmö tingsrätt.
1 av 7
Rättegången mot Mangs inleds om en vecka i Malmö tingsrätt. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
40-årige Peter Mangs åtalades på måndagen misstänkt för bland annat tre mord och tretton mordförsök.
2 av 7
40-årige Peter Mangs åtalades på måndagen misstänkt för bland annat tre mord och tretton mordförsök. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
När åtalet mot Peter Mangs släpptes på måndagen hade ett stort medieuppdåd samlats.
3 av 7
När åtalet mot Peter Mangs släpptes på måndagen hade ett stort medieuppdåd samlats. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX
Förundersökningen mot Peter Mangs är på 7 500 sidor.
4 av 7
Förundersökningen mot Peter Mangs är på 7 500 sidor. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX
Peter Mangs försvarare Douglas Norking säger att hans klient skrivit en bok under sin tid i häktet.
5 av 7
Peter Mangs försvarare Douglas Norking säger att hans klient skrivit en bok under sin tid i häktet. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
Jesper Montan och Douglas Norking, de två advokater som företräder Peter Mangs i rätten på måndag.
6 av 7
Jesper Montan och Douglas Norking, de två advokater som företräder Peter Mangs i rätten på måndag. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX
Kommissarie Mats Lassén, chefsåklagare Solveig Wollstad och kommissarie Börje Sjöholm vid måndagens presskonferens angående åtalet mot den misstänkte serieskytten.
7 av 7
Kommissarie Mats Lassén, chefsåklagare Solveig Wollstad och kommissarie Börje Sjöholm vid måndagens presskonferens angående åtalet mot den misstänkte serieskytten. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON/SCANPIX

Han klarade sig undan serieskyttens attacker - två gånger om

"Det var jag som sköt Trez och hennes pojkvän. Och jag avlossade ett helt magasin."


Rättegången mot Peter Mangs

40-årige Peter Mangs misstänks för tre mord och tolv mordförsök. De flesta nattetid och offren bestod av väntande busspassagerare, flera småföretagare och privatpersoner.

Åtalet gäller även förberedelse till mord, grovt olaga hot, skott in i en lägenhet, skott in i ett polishus och skott mot skyltar. Mangs erkänner bara skadegörelse.

Han har suttit frihetsberövad sedan den 6 november 2010. På måndag den 7 maj lämnade åklagaren in åtalet mot den så kallade "Serieskytten".

Den 14 maj klockan 08.30 inleds sedan rättegången mot honom i Malmö tingsrätt.

Läs mer om åtalet mot Peter Mangs här och här.

MALMÖ. 20-åriga Trez West Persson blev serieskytten Peter Mangs tredje och sista mordoffer. Ett attentat som han själv ska ha erkänt för en vän vid middagsbordet hemma i hans lägenhet. Samma vän som han vid ett senare tillfälle försökt skrämma till tystnad genom att visa sitt vapen och dödshota dennes familj.

"Det var jag som sköt Trez och hennes pojkvän. Och jag avlossade ett helt magasin, på Västra Skrävlingevägen", ska Mangs ha sagt enligt vännen.

Dödsskjutningen ägde rum klockan 00.20 på Västra Skrävlinge kyrkoväg den 10 oktober 2009. Med i den bil som 20-åriga Trez satt i, fanns även den då 22-årige Xhafer Dani. Han klarade sig dock med livet i behåll trots att han träffats av flera skott.

Slog till fyra månader senare

Men 40-årige Mangs gav sig inte. Efter mordet kartlade han Xhafer Dani och hans anhöriga i syfte att få tag på honom igen. Och det trodde han också att han hade gjort fyra månader senare. Den 12 mars 2010 befinner sig Mangs på Hårds väg i Malmö med sin Glock 19. Mot en lägenhet avlossar han flera skott i tron om att det är Xhafer Dani som befinner sig på platsen.

Det första skottet är mycket att nära att träffa den Mangs tror är Dani. Men i efterhand visar det sig vara en annan man. Mangs ska ha avlossat ytterligare ett skott igenom balkongfönstret som träffar ett väggparti ovanför köksfönstret. Ett annat skott har träffat den inglasade balkong som finns till grannens lägenhet.

Peter Mangs åtalas för totalt 20 brott varav tre mord, tretton mordförsök, ett fall av förberedelse till mord, två fall av grovt olaga hot och skadegörelse, ett fall av grovt övergrepp i rättssak och två fall av skadegörelse.

Vid ett tillfälle tipsade han polisen om en annan gärningsman han hyste agg mot. Allt för att vilseleda polisen i jakten på serieskytten.

Mangs har skrivit biografi i häktet

40-årige mannens försvarsadvokater Jesper Montán och Douglas Norking träffade sin huvudman så sent som under helgen innan åtalet lämnades in.

– Generellt sätt är det många personer som har svårt att sitta frihetsberövade då rörelsefriheten är begränsad. Men man kan säga att han har anpassat sig ganska väl och fungerar inom häktets väggar, säger Douglas Norking till Nyheter24 och fortsätter:

- Han har bildat sin egen vardag där han är kreativ. Han har bland annat skrivit en bok och gjort musik.

Vad handlar boken om?

– Den handlar om hans liv.

Tror du han vill få den publicerad?

- Det kan jag inte svara på men alla de som skriver har nog en önskan om att få den publicerad.

Under måndagen kommer Norking och Monthán att gå igenom åtalet innan de ska träffa Peter Mangs på tisdagen. Rättegången börjar om en vecka den 14 maj.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.