Även Ché Guevara dök upp på bild här och var.
1 av 4
Även Ché Guevara dök upp på bild här och var. - Foto: Esteban Felix / AP / SCANPIX
Men Jonas Sjöstedt gillade inte alla röda fanor. Vissa var sovjetiska, likt denna, och med bild på Lenin.
2 av 4
Men Jonas Sjöstedt gillade inte alla röda fanor. Vissa var sovjetiska, likt denna, och med bild på Lenin. - Foto: MISHA JAPARIDZE / AP / SCANPIX
Sjöstedt har precis som sina föregångare fått kritik för symbolerna.
3 av 4
Sjöstedt har precis som sina föregångare fått kritik för symbolerna. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
I förra veckan marscherade Vänsterpartiet genom bland annat Stockholm.
4 av 4
I förra veckan marscherade Vänsterpartiet genom bland annat Stockholm. - Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Jonas Sjöstedt vill slippa Lenin och Che Guevara

Förra veckan tog partiet avstånd från "borgarpiñatas". Nu gör vänsterledaren samma sak gällande flaggorna som vajade i V:s eget första maj-tåg.


Revolutionärer

Ernesto "Ché" Guevara 1928-1967

Planerade och genomförde revolutionen på Kuba tillsammans med bröderna Fidel och Raul Castro. Var efter revolutionen fängelseintendent och satt med i revolutionsdomstolen där anhängare till störtade diktatorn Batista dömdes till döden.

Vladimir Lenin 1870-1924

Revolutionsledare i den ryska revolutionen och grundare av leninismen. Partiledare för Bolsjevikpartiet innan han efterträddes av Josef Stalin.

STOCKHOLM. När Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt första maj-talade i Kungsträdgården i förra veckan vajade flaggor med bland annat Lenin och Che Guevara på bland folkmassorna. Något som bekymrar Sjöstedt.

– Det ogillar jag. Det är ju så att det är omöjligt för en arrangör att få bort allting men det är klart jag ogillar det, säger han till Nyheter24 efter söndagens partiledardebatt.

Partiledningen tog i förra veckan också avstånd från att barn fick slå på piñatas föreställande Annie Lööf, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg vid en lokal vänsterpartiaktivitet.

Nu poängterar Sjöstedt att även flera av symbolerna som sågs under första maj-firandet är värda att ta avstånd ifrån. Samtidigt säger han att det är svårt att stoppa.

– Jag tycker att arrangörerna ska ha ett extra öga men sen finns det ju en yttrandefrihet som ska finnas där för människor som har andra åsikter än våra också, säger Sjöstedt.

Har länge kritiserats

Vänsterpartiet har i flera år fått kritik från såväl borgerliga som från socialdemokrater för att exempelvis kubanska vänskapsföreningen varit med och demonstrerat tillsammans med dem på första maj på flera håll. Så sent som på måndagen anklagades Jonas Sjöstedt av Svenska Dagbladets kolumnist Roland Poirier Martinsson för att han inte tar initiativ utan låter Sovjetflaggan vaja under första maj.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

Stor förvirring i kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.

Sedlar och vapen runt död man – Israel anklagas

Israeliska agenter låg antagligen bakom ett spektakulärt mord på en libanesisk man med kopplingar till Hizbollah, hävdar landets inrikesminister. Tusentals dollar låg utspridda kring den döda kroppen, som hade "ett stort antal skottskador".

Folklistan kuppar in sig i kommun

Jan Emanuels och Sara Skyttedals nya parti Folklistan tar sig in i kommunfullmäktige i Åtvidaberg, rapporterar Corren.