Kan Alliansen rädda Kristdemokraterna från att ramla ur riksdagen?
1 av 3
Kan Alliansen rädda Kristdemokraterna från att ramla ur riksdagen? - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Allra värst går det för KD. Göran Hägglund har en hel del att fundera på.
2 av 3
Allra värst går det för KD. Göran Hägglund har en hel del att fundera på. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Stefan Löfven har varit partiledare i lite mer än tre månader - nu tappar hans parti i opinionen.
3 av 3
Stefan Löfven har varit partiledare i lite mer än tre månader - nu tappar hans parti i opinionen. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX

Smekmånaden är över - nu backar Löfvens socialdemokrater

Efter att ha gått framåt i stort sett i alla mätningar sedan han tillträdde backar nu Stefan Löfvens parti med en procent.


Hela undersökningen

Kristdemokraterna 3,2 procent (-0,7)
Folkpartiet 6,7 procent (+1,9)
Centerpartiet 4,6 procent (+1,0)
Moderaterna 29,7 procent (+1,2)

Miljöpartiet 8,2 procent (-1,0)
Socialdemokraterna 34,6 procent (-1,0)
Vänsterpartiet 5,6 procent (-0,1)

Sverigedemokraterna 6,4 procent (-0,8)

Undersökningen har gjorts mellan den 10 april och den 6 maj. 1 192 svarade på frågan: "Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?".

SVERIGE. Både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tappar i den opinionsundersökning som Aftonbladet/United Minds presenterar på tisdagen.

Samtidigt går Alliansen framåt - utom för de fortsatt krisande Kristdemokraterna. 3,2 procent gör partiet till den viktigaste frågan att lösa för regeringen - KD måste räddas om det ska bli en ny valseger om två år.

För den socialdemokratiske partiledaren Stefan Löfven är det första gången en opinionsundersökning inte blir en succé. Ändå placerar sig S en bra bit över valresultatet 2010 i och med 34,6 procent.

"Kommer svänga fram och tillbaka"

Partisekreteraren Carin Jämtin (S) är inte speciellt orolig trots att Alliansen går framåt igen.

– Det kommer att svänga fram och tillbaka beroende på vilka sakfrågor som finns på dagordningen, säger hon till Aftonbladet.

Nye moderate partisekreteraren Kent Persson (M) menar att resultatet är ett bevis på att oppositionen, till skillnad från regeringen, är splittrad.

– Det sker en förskjutning från de rödgröna till alliansen. Det är en spännande utveckling som jag tror beror på att vi är fyra partier som håller ihop medan det rödgröna ­alternativet glider ifrån varandra allt mer, säger han till tidningen.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person död i arbetsplatsolycka

Kundens vidriga upptäckt i Icas hallon: "Slängde skiten"

I dagarna gjorde en kvinna från Skellefteå en vidrig upptäckt i Icas frysta hallon. Efter händelsen kommer kvinnan inte kunna äta hallon igen...

Traderas skarpa varning till kunderna: "Var försiktig..."

"Vi tar detta på stort allvar" skriver Tradera i ett mejl till sina kunder. I det varnar de för bedragare, både i utskick på mejl och sms, eller via meddelanden på sajten.

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

USA väntas stoppa palestinskt FN-medlemskap

FN:s säkerhetsråd planerar en omröstning i den kontroversiella frågan om fullvärdigt medlemskap för palestinierna i världsorganisationen sent på torsdagen. USA uttrycker stor tvekan över ett godkännande av Palestina som fullvärdig FN-medlem.

Kvinna i 25-årsåldern död – man i samma ålder mordmisstänkt

1 timme sedan
En kvinna i 25-årsåldern i Luleå har avlidit till följd av allvarliga skador som hon fick i en lägenhet i förra veckan, skriver Norrbottens-Kuriren.