Inga liberaler är välkomna när Uppsala Pride går genom staden på lördagen.
1 av 3
Inga liberaler är välkomna när Uppsala Pride går genom staden på lördagen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Sabuni under Prideparaden i Stockholm 2010, utklädd till Catwoman.
2 av 3
Sabuni under Prideparaden i Stockholm 2010, utklädd till Catwoman. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
I stället får Nyamko Sabuni och Birgitta Ohlssons partikamrater anordna en egen prideparad.
3 av 3
I stället får Nyamko Sabuni och Birgitta Ohlssons partikamrater anordna en egen prideparad. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Liberaler stoppas i Prideparaden - "Ni strider mot vår vision"

Folkpartiet och dess ungdomsförbund nekas trots att de varit med sedan flera år tillbaka.


Polisen inte heller välkommen

Ett populärt inslag i Prideparaden i Stockholm varje år brukar vara Polisens deltagande. Men i Uppsala är inte heller de välkomna, enligt Uppsala Prides vision.

"Poliser, militärer, migrationsverk och rättsväsenden reglerar människors liv på ojämlika grunder. Samma ojämlika strukturer genomsyrar även sjukvård, skola och arbetsliv. Detta leder till att hbtq-personer, kvinnor, icke-vita, arbetarklass och personer med funktionsnedsättning bland annat har lägre lön och sämre hälsa än andra människor.

På Uppsala Pride är därför inte militärmakten, vapenproducenter, migrationsverk eller polis välkomna i syfte att representera sin organisation", skriver dem.

UPPSALA. Liberala ungdomsförbundet i Uppsala fick sent på söndagen beskedet att varken de eller moderpartiet får delta i lördagens parad med Uppsala Pride. Detta trots att de varit med både 2009, 2010 och på ett bokbordsevenemang i höstas.

"Samordningsgruppen tog tyvärr beslutet att Luf och Folkpartiet inte får gå med i paraden för att era ståndpunkter strider mot vår vision. Men som privatpersoner är ni hjärtligt välkomna!", skriver organisationen i ett mejl till LUF Uppsalas ordförande Tove Henriksson.

– Jag trodde inte att det var sant, säger Henriksson till Nyheter24 om hur hon reagerade på beskedet.

"Alla HBTQ-personer är inte socialister"

I Uppsala Prides version står det bland annat att organisationen bygger på "en socialistisk och queerfeministisk värdegrund", något som dock inte hindrat Luf från att vilja vara med.

– Det viktigaste är inte om man är socialist eller liberal utan att man vill värna om HBTQ-personers rättigheter. Alla HBTQ-personer är inte socialister, säger Henriksson.

I stället meddelar Folkpartiet nu i ett pressmeddelande att man anordnar en egen parad under parollen "Prideparad för alla" på torsdagen i Uppsala.

När Nyheter24 når Mariana Johansson i Uppsala Prides samordningsgrupp vill hon inte uttala sig kring beslutet och meddelar i stället att organisationen kommer att göra ett uttalande, troligtvis under måndagen. Hon bekräftar dock att Luf Uppsala varit välkomna tidigare år.

Hur kommer det sig att de inte är välkomna i år?

– Ja, det är nya människor i samordningsgruppen till exempel, men alla är välkomna att vara med i den, det är bara att höra av sig.

Uppsala Pride sponsras av bland annat RFSL Uppsala. Tidigare år har RFSU och Uppsala kommun varit samarbetspartners.

/
/
/
/
/
Luf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!