Bejzat Becirov, vd Islamic Center Malmö, tycker att Uppdrag granskning ska rikta in sig på islamofoberna i stället.
1 av 4
Bejzat Becirov, vd Islamic Center Malmö, tycker att Uppdrag granskning ska rikta in sig på islamofoberna i stället. - Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX
"Bakom fasaden i svenska moskéer" - heter denna veckas Uppdrag granskning som redan upprört många.
2 av 4
"Bakom fasaden i svenska moskéer" - heter denna veckas Uppdrag granskning som redan upprört många. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Enligt islamiska förbundet i Sverige kommer uttalandet i en tid där de antimuslismska krafter är som starkast.
3 av 4
Enligt islamiska förbundet i Sverige kommer uttalandet i en tid där de antimuslismska krafter är som starkast. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Islamiska förbundets ordförande hävdar att det är fjärde gången Uppdrag granskning genomför precis samma tesdrivna granskning mot dem.
4 av 4
Islamiska förbundets ordförande hävdar att det är fjärde gången Uppdrag granskning genomför precis samma tesdrivna granskning mot dem. - Foto: Victor Lundberg / SCANPIX

Islamiska förbundet till attack mot Uppdrag granskning

Islamiska förbundet i Sverige tycker att Uppdrag granskning driver en tesdriven journalistik där man redan bestämt sig för vad programmet ska innehålla i förväg.


"Bakom fasaden i svenska moskéer"

Ondagens Uppdrag granskning kommer att handla om hur man med dold kamera går in i svenska moskéer för att avslöja vilka typer av råd imamerna ger till utsatta kvinnor.

Utåt sett är de tydliga med att man ska följa svenska lagar och värderingar. Men enligt Uppdrag granskning är det stor skillnad när de träffas med en dold kamera.

Se trailern för programmet här.

SVERIGE. Redan innan Uppdrags gransknings program "Bakom fasaden i svenska moskéer" har sänts får programmakarna skarp kritik. I en trailer - som länkats flitigt av inte minst ledande Sverigedemokrater på både Twitter och Facebook - träder en bild fram av att dold ondska gömmer sig innanför väggarna på moskeérna. Islamiska förbundet kritiserar nu granskningen redan innan programmet sänts.

– Bättre passning hade de högerextrema krafterna inte kunnat få, säger Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige, till Nyheter24 och fortsätter: 

– Jag tror det är fjärde gången de försöker bevisa den här tesen. Det är en upprepad attack som ingen annan har fått utstå. Och de kommer i en tid när de antimuslismska krafter är som starkast.

"Det är tillåtet att ha upp till fyra fruar"

Med dold kamera har Uppdrag granskning tagit sig in i svenska moskéer för att ta reda på vad imamerna egentligen ger för råd till utsatta kvinnor.

Programledaren Janne Josefsson lovade efter förra veckans granskning att programmet kommer att vara "extremt kontroversiellt" och bli "mycket omdiskuterat". 

I trailern till programmet hörs flera imamer säga: "Det är tillåtet att ha upp till fyra fruar", "Det här är inte att slå! Ibland blir man förbannad!" och "Hon behöver inte ringa polisen. Jag anser inte att det är farligt."

Men enligt Omar Mustafa är det mesta ihopklippt på ett sätt som gör att det inte ger en rättvis bild.

– Jag tycker metoden är väldigt märklig. Visst finns det brister i det sociala arbetet i moskéerna. Imamerna har ingen utbildning och det finns brister i arbetet, men det är vi medvetna om sedan länge.

"Granska islamfobin i stället"

På Islamic Center i Malmö tycker man att SVT är inne på fel spår - programmet borde i stället ha granskat den utbredda islamofobi som finns i dag, menar man.

– Vi utsätts för stenkastning och allt möjligt varje dag. De borde granska dem i stället, säger Bejzat Becirov, vd Islamic Center i Malmö, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Positiva toner inom tjänstesektorn

Trafikverket: E6 kan öppna i sommar

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna tidigare än beräknat, meddelar Trafikverket.

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

1 timme sedan
Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.