Partiledaren Jimmie Åkesson i kammaren.
1 av 4
Partiledaren Jimmie Åkesson i kammaren. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Vid ett par tillfällen har man dock fällt regeringen. Som här vid fas 3, konstaterar en nöjd Sven-Olof Sällström.
2 av 4
Vid ett par tillfällen har man dock fällt regeringen. Som här vid fas 3, konstaterar en nöjd Sven-Olof Sällström. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Omröstningarna i riksdagen har trots SD:s vågmästarroll oftast varit odramatiska.
3 av 4
Omröstningarna i riksdagen har trots SD:s vågmästarroll oftast varit odramatiska. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Enligt Marie Demker har SD:s roll minskat Alliansens chanser till att genomföra stora förändringar.
4 av 4
Enligt Marie Demker har SD:s roll minskat Alliansens chanser till att genomföra stora förändringar. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Så har SD utnyttjat - och inte utnyttjat - vågmästarrollen

SD - 600 DAGAR I RIKSDAGEN DEL 2. I över 90 procent av stridsfrågorna har de röstat med regeringen - men i flera stora frågor har Sverigedemokraterna fällt Alliansen.


600 dagar i riksdagen

Söndagen den 27 maj är det 600 dagar sedan Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen med 5,7 procent av väljarstödet. Sedan dess har de varit med och fällt regeringen i ett par tunga frågor, varit i blåsväder för flera uttalanden och försvagats i kammaren sedan William Petzäll hoppat av och blivit politisk vilde.

I en serie artiklar under veckan beskriver vi partiets 600 första dagar men också vad som väntar i framtiden och vad som pågår i SD:s inre krets.

Därför fortsätter vi granska Sverigedemokraterna

"Inget annat riksdagsparti kämpar så hårt för att slippa stå till svars, slippa bli intervjuade om fadäser och konstiga uttalanden, slippa möta oväntade frågor från journalister.

Det är en strategi som inte kan få löna sig i form av att effekten blir att man går vidare utan svar, att man går vidare utan att få till en artikel. I stället måste vi fortsätta fråga, fortsätta beskriva och fortsätta bevaka. Det är vår uppgift och vi kommer att försöka ta den på allvar."

STOCKHOLM. Med 5,7 procent av rösterna i valet 2010 fick Sverigedemokraterna rollen som vågmästare i riksdagen. En roll de under sina 600 första dagar sällan spelat. I stället har bredare överenskommelser nåtts, så som i den för SD viktigaste frågan - migrationspolitiken.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att de sällan fått chansen att använda sin vågmästarroll men att den i stället påverkat de andra sju riksdagspartierna.

– Vågmästarrollen har snarare blivit ett argument mellan regering och opposition där ingen av dem egentligen vill ha SD:s stöd, men samtidigt inser det parlamentariska läget, säger hon till Nyheter24.

Bytte åsikt för att slippa SD

Det kanske allra tydligaste exemplet på hur de olika blocken försöker undvika att "få stöd från Sverigedemokraterna" var när Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin ändrade sig om sitt eget förslag bara för att slippa stå på samma sida som SD.

– SD:s ideologi och ståndpunkter är något som alla övriga partier önskar distansera sig ifrån, dels för att det rent politiskt faktiskt är en distans, dels för att inte ge motståndarna en möjlighet att jämställa det egna partiet med SD, säger Marie Demker.

Röstar oftast med regeringen

En tidigare genomgång av TT visade att Sverigedemokraterna i 72 procent av omröstningarna fram till mars 2011 röstade med regeringen. När frågan skiljde blocken åt var samma siffra 94 procent. Detta kan givetvis också ses som ett sätt att använda sin vågmästarroll.

Det har dock funnits flera exempel på tunga frågor där SD varit med och fällt regeringen. Den första gången blev det en, bokstavligt talat, kostsam affär. I december 2010 var nämligen SD, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna för nedskärningar på regeringskansliet med 300 miljoner kronor, något som röstades igenom. Regeringen ville inte ha några besparingar alls.

Den största frågan där Sverigedemokraternas roll blev avgörande har annars hittills varit sjukförsäkringen och den så kallade fas 3. Där gick SD helt på de rödgröna partiernas linje om att stoppa anvisningen av arbetssökande till den skandalomsusade åtgärden. Även när det gäller ytterligare utförsäljning av flera statliga bolag var SD tungan på vågen för den rödgröna oppositionen - något som förutsågs redan när de valdes in i riksdagen.

"Svårt för Alliansen att förändra"

Exemplena har varit uppmärksammade, men framför allt så har Sverigedemokraternas roll i riksdagen varit ett hinder för regeringen på ett indirekt sätt.

– Alliansens minoritetsposition har gjort det svårare att genomföra större förändringar, säger statsvetaren Marie Demker.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.