SD:S partiledare Jimmie Åkesson fastnade på bild när han var på Kent Ekeroths skandalfest. Nyheter24 minns Sverigesdemokraternas skandaler och internbråk.
1 av 5
SD:S partiledare Jimmie Åkesson fastnade på bild när han var på Kent Ekeroths skandalfest. Nyheter24 minns Sverigesdemokraternas skandaler och internbråk. - Foto: Faksimil från www.mondayriot.myshowroom.se
Eric Myrin, tvåa till vänster i bild, sa till Nyheter24 att han inte kände till skandalfesten. Ändå har han fastnat på bild. På fotot syns även Kent Ekeroth och Gustav Kasselstrand.
2 av 5
Eric Myrin, tvåa till vänster i bild, sa till Nyheter24 att han inte kände till skandalfesten. Ändå har han fastnat på bild. På fotot syns även Kent Ekeroth och Gustav Kasselstrand. - Foto: Faksimil från www.mondayriot.myshowroom.se
Internbråken inom SD fortsatte sedan när ledningen petade William Hahne som pressekreterare. Hahne hävdarde dock att bråket var en "intern uppgörelse".
3 av 5
Internbråken inom SD fortsatte sedan när ledningen petade William Hahne som pressekreterare. Hahne hävdarde dock att bråket var en "intern uppgörelse". - Foto: Montage Scanpix
Ledningen fortsatte sedan att bråka med SDU-ledningen. Under våren annonserade Paula Bieler att honutmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets i
4 av 5
Ledningen fortsatte sedan att bråka med SDU-ledningen. Under våren annonserade Paula Bieler att honutmanar nuvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand. Enligt källor till Nyheter24 är hon ivrigt påhejad av flera inflytelserika personer i moderpartiets i - Foto: Montage. The Studio / SCANPIX
Som om inte det räckte fortsatte bråket med att SD-ledningen petade SDU från Almedalen.
5 av 5
Som om inte det räckte fortsatte bråket med att SD-ledningen petade SDU från Almedalen. - Foto: Montage Pressbild/Sverigedemokraterna

SD:s 600 dagar - Från "rövskalle" till skandalfest

SD - 600 DAGAR I RIKSDAGEN DEL 4. "Nu är pajkastningen igång. Vad tjänar partiet på detta?" Internbråken inom Sverigedemokraterna har avlöst varandra och finns på alla niåver inom partiet.


STOCKHOLM. Sedan valet 2010 har Sverigedemokraterna varit det parti som fått överlägset flerst och störst rubriker tack vare klumpiga, idiotiska och rasistiska uttalanden av sin folkvalda. Oftast har det varit gräsrötter som klagat på toppstyrning eller gjort utspel om internbråk och maktspel.

Men titt som tätt har den yttersta partiledningen också trampat snett. Det är självaste partiledaren Jimmie Åkesson ett levande bevis på. Mitt i den brinnande valrörelsen 2010 kallade han nämligen TV4-reporten Ulf Kristoffersson för "rövskalle" efter att Kristoffersson gått hårt fram mot SD-ledaren i en intervju.

- Någon måste ju avbryta en sådan rövskalle när han står och liksom är direkt oförskämd, sa Åkesson i en dokumentär i SVT och konstaterar att intervjun gått "fullständigt åt helvete".

Björn Söder spred falska våldtäktsrykten

600 dagar senare ser vi en mer polerad partiledare som sällan gör uttalanden där han går till personangrepp. Men samtidigt som Åkesson gjort läxan är det flera partitoppar som fortsatt i samma stil sedan inträdet i riksdagen. En av dem är SD-toppen Kent Ekeroth.

I samband med att partisekreteraren Björn Söder spred falska våldtäktsrykten efter att tre flickor på ett bad utsatts för ofredanden av en grupp ensamkommande flyktingbarn, hängde Kent Ekeroth på sin partikamrat i ryktesspridningen.

– Läser om "flyktingbarn" som igen visar sin respektlöshet — våldtäkt, misshandel, mm. När ska vi vara humana mot vår egen befolkning? - twittrade han då.

De fortsatte sedan den 22 juli 2011 då terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik sprängde bomben i Oslo.

– Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? skrev Ekeroth då med en antyndan om att det var islamistiska terrorister som låg bakom.

Det osmakliga uttalandet ogillades och partiledaren Jimmie Åkesson fick tillrättavisa sin partikamrat som twittrade: "Låt oss inte spekulera i eventuella gärningsmän förrän vi har alla fakta."

Ekeroths facebookattack på partikamratens man: "Borde skämmas"

Men Kent Ekeroth har även gjort utspel på andra sociala medier. När den före detta Sverigedemokraterna David Kronlid, gift med Ekeroths partikamrat Julia Kronlid, hoppade av partiet attackerades han på facebook. Ekeroth kallade Kronlids avhopp för "riktigt patetiskt" och skrev att han "borde skämmas".

Det tog sedan inte lång tid innan Ekeroth var i ropet igen då Nyheter24 kunde avslöja att han haft en vild fest i sin övernattningslägenhet. Festen var så högljudd att riksdagens egna vakter fick avbryta partyt mitt i natten och till Nyheter24 sa en anonym riksdagsledamot att: "Efter att ha sett och hört vissa deltagare där så blir man skrämd".

Sverigedemokraterna blånekade först och hävdade att festen aldrig existerat. Ett uttalande som de fick ta tillbaka då det visade sig att självaste Jimme Åkesson fastnat på en bild från festen.

Därefter präglades hösten av William Petzälls avhopp. Av före detta partikamrater hånades han på facebook. Sedan blossade ett internt mejlbråk upp där Carina Herrstedt skrev: "...nu är pajkastningen igång. Vad tjänar partiet på detta? Personligen tycker jag att det är väldigt lågt...".

Striden om nationalismen

Hösten 2011 fortsatte det sedan läcka ut information om Sverigedemokraterna. Redan i slutet på augusti kunde Nyheter24 berätta om att beskrivningen av partiet som "nationalistiskt" var på väg att raderas och ersättas med "socialkonservativt". Flera personer inom partiet rasade mot att nationalismen skulle bort och tog strid för den. Något som SD-toppen Mattias Karlsson även bekräftade för Nyheter24.

När det sedan var dags för landsdagarna i slutet på november i Göteborg blev det kaos direkt i samband med att SD skulle rösta om principprogrammet.

– Vad är viktigast? Vad är fundamentet? För mig är det nationalismen. Jag har alltid varit nationalist, sa Joakim Larsson, ombud från Uppsala län.

Om 2011 var ett kaotiskt år började 2012 inte bättre. Först petade SD-ledningen pressekreteraren William Hahne, även vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU), efter internbråk om Palestina. Bakgrunden till petningen var en debattartikel där ungdomsförbundet gick hårt åt SD:s "nej" till att erkänna en palestinsk stat. SDU tyckte beslutet var felaktigt och krävde att partiet omprövar sin hållning.

Åkessons flickvän - en av kuppmakarna

Bråket fortsatte sedan när flera personer inom Sverigedemokraternas högsta ledning inledde ett försök att kuppa bort sittande ordförande Gustav Kasselstrand som också skrev under debattartikeln.

Enligt säkra källor till Nyheter24 ska Jimmie Åkessons flickvän Louise Erixon vara en av kuppmakarna. Det tog sedan inte lång tid förrän Kent Ekeroth la sig i och återigen attackerade sina motståndare på facebook. På William Hahnes facebooksida skrev Ekeroth: "Hahne som sitter i båda styrelser hyllar sig själv. Betänk nu att jag hade inte gett mig in i denna diskussion om det inte vore så att era meningsfränder på Flashback hade, som vanligt, fått judar på hjärnan." - som svar på att SDU Stockholm uttryckt sitt förtroende för Kasselstrand.

Men internbråken slutar inte där. Jimmie Åkesson fortsatte sedan sitt fulspel med att peta den populäre SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som talare i Almedalen. I stället får nu SD-kvinnor talartid strax innan Jimmie Åkesson äntrar scenen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.