Enligt Alex Bengtsson visar väljarundersökningar att SD:s väljare rangordnar "Lag och ordning" som den viktigaste frågan efter just invandringen.
1 av 6
Enligt Alex Bengtsson visar väljarundersökningar att SD:s väljare rangordnar "Lag och ordning" som den viktigaste frågan efter just invandringen. - Foto: EXPO
Sverigedemokraterna ska även locka fler väljare med sin kampanj "Inga fler papperspoliser".
2 av 6
Sverigedemokraterna ska även locka fler väljare med sin kampanj "Inga fler papperspoliser". - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Under Almedalsveckan satsar Sverigedemokraterna på kvinnorna och kriminalpolitiken...
3 av 6
Under Almedalsveckan satsar Sverigedemokraterna på kvinnorna och kriminalpolitiken... - Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX
...för att bli tredje största parti i valet 2014.
4 av 6
...för att bli tredje största parti i valet 2014. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
...då hon ansåg att Carina Herrstedt, ordförande SD-kvinnor, och hennes partikamrater försökte ta över abortdebatten med samma strategi som när det gäller invandring.
5 av 6
...då hon ansåg att Carina Herrstedt, ordförande SD-kvinnor, och hennes partikamrater försökte ta över abortdebatten med samma strategi som när det gäller invandring. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Journalisten och författaren Lisa Bjurwald skrev redan förra året om SD-kvinnors framfart...
6 av 6
Journalisten och författaren Lisa Bjurwald skrev redan förra året om SD-kvinnors framfart... - Foto: Aas, Erlend/Scanpix Norway

SD vill locka kvinnor - skjuter sig själva i foten?

SD - 600 DAGAR I RIKSDAGEN DEL 5. Sverigedemokraterna satsar på att bli tredje största partiet i valet 2014. Det här satsar partiet extra på: "I SD:s värld är förstås kriminalpolitiken också nära kopplad till invandringsfrågan."


SD - 600 dagar i riksdagen

På söndagen är det 600 dagar sedan Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen. Under veckan som gått har Nyheter24 summerat deras tid i Sveriges högst beslutande politiska organ men också blicka framåt. Här är alla artiklar:

Del 1: 600 dagar i riksdagen - Så styr de SD i dag

Del 2: Så har SD utnyttjat - och inte utnyttjat - vågmästarrollen

Del 3: SD:s 600 dagar - från "rövskalle" till skandalfest

Del 4: Sverigedemokraternas valmanifest - så gick det sen

Del 5: SD vill locka kvinnor - skjuter sig själva i foten

Del 6: Därför ökar Sverigedemokraterna i nästa val

Eric Rosen: "Ingen tycks ha fattat hur mycket mer makt SD kan få"

STOCKHOLM. Sverigedemokraterna har länge fått försvara sig mot de som hävdat att SD är ett enfrågeparti. Allt som oftast beror det på att Sverigedemokraterna kopplar invandringen till andra politiska områden. Men för att visa att partiet är mer än så har ledningen ändrat taktik och säger sig nu vara redo  att bredda sin politik.

För efter 600 dagar i riksdagen har riksdagsgruppen nu lärt sig "hur arbetet fungerar", hävdade partiledaren Jimmie Åkesson nyligen på en pressträff, där lanseringen av "Inga fler papperspoliser" gjordes. Enligt Åkesson ska kriminalpolitiken vara minst lika känd som invandringspolitiken när Sverigedemokraterna går till val 2014.

- Det är viktigt för SD att ge sken av att de breddar sig för att motarbeta anklagelserna om att de är ett enfrågeparti. Här har de hittat ett relativt "ledigt" område som engagerar många svenskar och som lämpar sig utmärkt för att driva en klassiskt populistisk linje, säger journalisten tillika författaren Lisa Bjurwald till Nyheter24 och fortsätter:

– I SD:s värld är förstås kriminalpolitiken också nära kopplad till invandringsfrågan.

Nyheter24:s krönikör och bloggare Alex Bengtsson håller med.

– Sverigedemokraterna har alltid talat om kriminalpolitik. Det är lätt för partiet att koppla samman invandring och kriminalitet. Dessutom visar väljarundersökningar att SD:s väljare rangordnar "Lag och ordning" som den viktigaste frågan efter just invandringen, säger Alex Bengtsson till Nyheter24.

Sverigedemokraterna vill locka kvinnliga väljare

Lisa Bjurwald har skrivit boken ”Europas skam. Rasister på frammarsch”, om högerextremismen. Hon har även arbetat på den antirasitiska tidskriften Expo och använts som SD-expert i flera medier.

Under våren 2012 har Sverigedemokraternas satsat allt mer på sitt kvinnoförbund, vilket Jimmie Åkesson bland annat visat genom att ge SD-kvinnor taltid under den viktiga Almedalsveckan i början på juli. Men enligt Bjurwald inleddes satsningen redan förra sommaren då hon varnade för att SD-kvinnorna försökte ta över abortdebatten med samma strategi som när det gäller invandring.

– Genom att fokusera på undantagsfallen försöker SD även i denna fråga vrida debatten i populistisk riktning. Det är djupt ohederligt – och gynnar knappast kvinnors sak, skrev hon i tidningen BANG.

Men satsningen på SD-kvinnor är inte enbart positiv. Enligt Alex Bengtsson räcker det med att titta ut i Europa för att få flera exempel.

– SD har förstått att ska partiet växa ytterligare krävs inbrytningar bland kvinnliga väljare. Jag menar att det är dödsdömt. Tittar man på de intoleranta partierna ute i Europa, hur stora de än är, väljer kvinnorna ofta de partierna ryggen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

GB-ägaren Unilever kapar 7 500 jobb

Aktiespararna om Thunberg: "Snälla, väx upp"

Civil olydnad gör inte bolag med hållbara, anser Aktiespararnas vd Joacim Olsson efter SAS bråkiga bolagsstämma på måndagen där bland andra klimataktivisten Greta Thunberg protesterade mot flygbolagets miljöskadliga verksamhet.

Stockholmsbörsen på väg mot dyster inledning

Stockholmsbörsen förväntas öppna med en svag nedgång enligt IG Markets. Detta efter att handeln backat under gårdagseftermiddagen och stängt nedåt.

Efter ryska rykten: Nej, Charles är inte död

Nyheten slog ned som en bomb i ryska medier under måndagen: Storbritanniens kung var död. Men det var han inte.

SBAB sänker bolåneräntorna

Statliga banken SBAB sänker listräntorna för bolån med 0,05 procentenheter gällande bindningstider på tre månader och ett år.

Flera brister vid utvärdering av bistånd

Gott om information om verksamheters resultat – men när det kommer till långsiktiga effekter brister det. Regeringens rapportering av biståndets resultat saknar dessutom ofta den information som riksdagen efterfrågar.