...han vet inte heller hur mycket ersättningen kommer att sänkas med.
1 av 3
...han vet inte heller hur mycket ersättningen kommer att sänkas med. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
" Det ska vara samma regler som för a-kassan", säger Erik Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby.
2 av 3
" Det ska vara samma regler som för a-kassan", säger Erik Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Integrationsminister Erik Ullenhag har inte räknat på hur många som berörs av hans förslag...
3 av 3
Integrationsminister Erik Ullenhag har inte räknat på hur många som berörs av hans förslag... - Foto: ERIK ABEL / SCANPIX

Ullenhags asylförslag saknar underlag: "Vi har inga siffror"

Regeringen vill sänka stödet för asylsökande som tackar nej till jobb på annan ort. Men de har ingen aning om hur många som skulle beröras av en regelskärpning.


Oklart hur ersättnings sänks

Erik Ullenhag har ännu inte bestämt hur mycket pengar det kommer att handla om när ersättning väl sänks.

– Det är något som vi nu tittar på inför vår integrationspolitiska strategi och budgeten i höst. Min avsikt är att vi ska få en regelförändring som är väldigt tydlig, men exakt i tid, när det blir färdigt, är för tidigt att säga i dag. Så detaljerna får vi återkomma till, men det ska vara på samma sätt som om jag inte går på svenska för invandrare, att jag då ska kunna få nedsatt etableringsersättning, sa Erik Ullenhag till Dagens Nyheter på söndagen.

STOCKHOLM. På söndagen gick integrationsminister Erik Ullenhag ut med att regeringen är beredd sänka stödet för asylsökande som tackar nej till jobb på annan ort.

Enligt Ullenhag är det viktigt att "vara tydlig med att om du har en ersättning från samhället så har du också ett eget ansvar att tacka ja till erbjudet jobb". Det nya hårdare kraven är också ett steg i att man vill bli tydligare med jobblinjen den första tiden i Sverige.

När Nyheter24 frågar hur många asylsökande personer det egentligen rör - om regelskärpningen påverkar någon i praktiken - visar det sig att Erik Ullenhag inte har en aning.

– Jag har kollat på det här nu och vi kan inte ge några siffror just nu, säger Erik Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby till Nyheter24.

För att presentera det nya förslaget gick Erik Ullenhag först ut i Dagens Nyheter på söndagen. För att senare på kvällen vara med i det strategiskt viktiga och politiskt tunga programmet Agenda i Svt.

– Anledning till att vi gick ut med det här just nu, är att vi vill harmonisera alla regler. Det ska vara samma regler som för a-kassan, säger Lena Hallerby.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!