Göran Lindblad får även stark kritik från EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) som säger att det är "oerhört upprörande".
1 av 5
Göran Lindblad får även stark kritik från EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) som säger att det är "oerhört upprörande". - Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Loreen kritiserade landet för bristen på mänskilga rättigheter inför lördagens final.
2 av 5
Loreen kritiserade landet för bristen på mänskilga rättigheter inför lördagens final. - Foto: SCANPIX
I riksdagen var han ordförande i riksdagens delegation till Europarådet som arbetar med främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter.
3 av 5
I riksdagen var han ordförande i riksdagens delegation till Europarådet som arbetar med främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter. - Foto: JONAS EKSTRÖMER
Göran Lindblad bytte riksdagen mot att jobba som lobbyis för den hårdföra regimen Azerbajdzjan.
4 av 5
Göran Lindblad bytte riksdagen mot att jobba som lobbyis för den hårdföra regimen Azerbajdzjan. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Amnestys Elisabeth Löfgren: "Arbetar man som lobbyist för Azerbajdzjan så måste man vara medveten om risken för att det man gör kan bidra till att kränka mänskliga rättigheter."
5 av 5
Amnestys Elisabeth Löfgren: "Arbetar man som lobbyist för Azerbajdzjan så måste man vara medveten om risken för att det man gör kan bidra till att kränka mänskliga rättigheter." - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Toppmoderat blev diktaturens lobbyist

Samtidigt som den före detta riksdagsledamoten fick lön för sitt arbete som lobbyist för Azerbajdzjan fick han också en halv miljon från riksdagens inkomstgaranti.


Eurovison och Loreen

I samband med att Azerbajdzjan nyligen var värd för Eurovision song contest kritiserade vinnaren Loreen Talhaoui landet för sin avsaknad av mänskliga rättigheter.

Som Nyheter24 rapporterade om inför helgens final var riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) starkt kritisk till arrangemanget.

– Diktaturer ser tävlingarna som ett sätt att få fler besökare och mer legitimitet. För dem kan det vara en strategi, sa riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) till Nyheter24.

AZERBAJDZJAN. Efter 13 år i riksdagen sadlade toppmodraten Göran Lindblad om till konsult för organisationen "The European Azerbaijan Society" (TEAS) - som har starka kopplingar till den hårdföra diktaturen Azerbajdzjan.

Detta trots att han tidigare varit ordförande i riksdagens delegation till Europarådet som arbetar med främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter.

Samtidigt som Lindblad fått lön från organisationen har han även fått ut inkomstgarantin från riksdagen då pengarna från TEAS gått rakt in i hans eget bolag - en tandläkarpraktik.

Under 2011 fick han på det sättet ut den maximala inkomstgarantin från riksdagen som är på 518 199 kronor.Men hur mycket lön han får från TEAS vill han inte berätta.

– Det är en sak mellan mig och uppdragsgivaren. Det står i kontraktet att jag inte får uppge det, säger Göran Lindblad till Expressen.

Kritiseras av Amnesty

TEAS har av en amerikansk diplomat i läckta Wikileaksdokument beskrivits som ett sällskap som utger sig för att vara en "oberoende stödgrupp". Men deras dagordning återspeglar "väldigt mycket de mål som regeringen i Azerbajdzjan har".

- Arbetar man som lobbyist för Azerbajdzjan så måste man vara medveten om risken för att det man gör kan bidra till att kränka mänskliga rättigheter, Elisabeth Löfgren, press­sekreterare på Amnesty Sverige, till Expressen.

Göran Lindblad får även stark kritik från EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

- Stämmer uppgifterna är det oerhört upprörande. Azerbajdzjan är en diktatur där regimkritiska bloggare, fristående journalister och hbt-aktivister trakasseras och fängslas. Att en svensk före detta riksdagsman går regimens ärenden är rent ut sagt förkastligt, säger Birgitta Ohlsson till Expressen.

Göran Lindblads uppgift är enligt honom själv att lobba i frågan om kriget mellan Azerbajdzjan och Armenien. På så sätt lobbar han nu mot sina gamla kollegor i Europarådet.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.