Patrik Ohlsson sitter i kommunfullmäktige i Ängelholm.
1 av 2
Patrik Ohlsson sitter i kommunfullmäktige i Ängelholm. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX
Han hävdar att han inte menar att de norska ungdomarna hade sig själva att skylla.
2 av 2
Han hävdar att han inte menar att de norska ungdomarna hade sig själva att skylla. - Foto: Interasistmen.se

SD-politiker: "SSU bär samma drag som medförde deras norska partikamraters död"

SD-politikern Patrik Ohlsson har skrivit att "svenska SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren".


Linus Bylund kommenterar

Jimmie Åkessons pressekreterare har kommenterat Patrik Ohlssons uttalanden i ett mail. Han vill att svaret publiceras "i sin helhet eller inte alls":

"Patrik försöker sätta fingret på att våld föder våld och att även pilkastning mot bilder på politiska motståndare är osmakligt och våldsförhärlingande i någon mening. Jag skulle inte själv samma exempel som han men vem som helst som läser artikeln förstår att det inte finns något ont uppsåt i kommentaren."

ÄNGELHOLM. Patrik Ohlsson, sverigedemokrat i Ängelholms kommunfullmäktige, skriver i ett forum att "Jag kan tänka mig att Breivik gärna skulle kastat pil om det varit en S-symbol i mitten. Svenska SSU bär drag som går åt precis det håll som medförde deras norska partikamraters död förra sommaren".

När Patrik Ohlsson får frågan om de norska ungdomarna som mördades på Utöya hade sig själva att skylla, låter det på annat sätt.

– Jag menar absolut inte så. Jag ser en stor skillnad mellan norska och svenska SSU. Norska SSU har från början varit noga med att inte göra politiska poänger av massakern. Svenska SSU ville koppla Breivik till Sverigedemokraterna till skillnad från Norge där man inte gjorde politik av massakern, säger Patrik Ohlsson till Nyheter24.

Hans uttalande publicerades på sajten Interasist, men. Kommentaren kom i samband med att några medlemmar i SSU Stockholm satte upp en piltavla med lappar som symboliserade vad man ansåg som orättvisor. På en av lapparna fanns SD:s partisymbol. Patrik Ohlsson kopplar denna aktion till massakern på Utöya.

"Vet inte hur jag tänkt"

Flera av hans tidigare foruminlägg har publicerats på sajten Interasist, men. Han skriver exempelvis att den högerextrema gruppen English Defence League inte använder sig av hot och våld. Inte heller denna kommentar står Patrik Ohlsson för.

– Så skulle jag inte uttryckt mig idag. Jag kan inte gå i god för att de inte använt våld. Jag vet inte riktigt heller hur jag tänkt när det gäller sammanhang. Jag kan ju för lite om denna organisation för att uttala mig, säger Patrik Ohlsson.

När en kvinnlig SD-politiker blev spottad i ansiktet av invandrare skrev Patrik Ohlsson: "Att spotta tillbaka hade egentligen inte varit fel. Det är ju den enda nivån sådana här löss förstår".

– Det låter som jag varit arg när jag skrivit det. Jag vill nog se det i ett annat sammanhang. Jag kan tänka mig att jag menade som självförsvar. Jag hade nog skrivit likadant om det varit svenskar, det har med handlingen att göra och inte med bakgrunden, säger Patrik Ohlsson.

Från partiledningen vill man inte kommentera Patrik Ohlssons utspel. SD:s pressansvarige Martin Kinnunen säger till Nyheter24 att han inte vill kommentera Patrik Ohlssons uttalanden i nuläget medan Jimmie Åkessons pressekreterare kommenterar i faktarutan intill.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.