Anna Toss på Krisinformation har haft en dålig morgon.
1 av 4
Anna Toss på Krisinformation har haft en dålig morgon.
Redan igår blev det fel...
2 av 4
Redan igår blev det fel...
...men det var imorse bägaren rann över.
3 av 4
...men det var imorse bägaren rann över.
Anna Toss privata twitterkonto.
4 av 4
Anna Toss privata twitterkonto.

Krisen slog till - på krismyndigheten

En rad privata tweets har på sistone letat sig ut på myndigheten Krisinformations konto. Och i morse uppstod full kris.


INTERNET. I morse blev det kris på ett av de ställen där man kan minst förvänta sig det - på twitterkontot för den statliga myndigheten Krisinformation. Myndigheten, som fungerar som en guide till krisinformation från myndigheterna och en informatör för hur beredskapen ser ut i Sverige före, under och efter en kris, har ett väletablerat twitterkonto som fungerat sedan 2009. Men de senaste dagarna har några lite mer privata tweets letat sig ut i kontots flöde, och denna morgon verkade droppen som fick bägaren att rinna över komma.

https://twitter.com/krisinformation/status/233104227839393793

Ansvarig för kontot denna morgon var journalisten och webbutvecklaren Anna Toss, och när Nyheter24 når henne är hon nästan lika uppgiven som hon lät i tweeten ovan. 

– Jag känner mig som en mask på en krok, jag är liksom redo att låsa in mig i ett skåp och aldrig komma ut.

Vad hände egentligen här?

- Det är väl uppenbart, jag råkade för tredje gången i rad retweeta från fel konto eftersom jag är inloggad både på mitt privata konto och på mitt jobbkonto på samma dator.

Tweetsen som retweetats, alltså förts vidare, från Krisinformation-kontot är uppdateringar om NASA-uppdraget Curiosity men också ett segervisst vrål från författaren och programledaren Paolo Roberto om hur många böcker han sålt på sistone och hur nedgjord hans gamla rektor borde vara över det. Anna Toss förklarar att Krisinformations rutiner för när missöden händer är att aldrig radera misslyckade tweets, utan istället följa upp dem med en ursäkt och en förklaring av vad som hände.

- Vi har följt de rutinerna här hela tiden - vi ska inte mörka saker och ting, vi ska vara transparenta. Men det känns som att alla redan sett det här, det känns liksom som att det har nått ända till NASA:s högkvarter.

Men du, överdrev du inte lite allvaret i situationen när du hotade med att logga ut “FÖR ALLTID”?

- Jo, men jag hade sådan ångest, och jag skäms så fruktansvärt! När jag gjorde det här misstaget två gånger i går lovade jag alla här på kontoret att det aldrig skulle hända igen. Jag har inte skämts så här mycket sen jag var i 14-årsåldern.

Anna Toss säger att hon nu ändrat på sina egna, privata rutiner att vara inloggad på dubbla konton, och att twittra från jobbdatorn och inte från sin läsplatta. Därmed ska inte det här behöva hända igen. Frågan är bara: är det här verkligen bra krishantering av en myndighet som heter Krisinformation?

- Ja, alltså den sista tweeten skrev jag i full panik, och det är kanske inte den bästa krishanteringen någonsin. Det känns ju jättejobbigt, men de flesta som skriver till mig nu är jättesnälla och förstår att jag skäms som en hund. Kanske en person av 20-30 skakar dock på huvudet, tycker det är oseriöst och säger sig ha förlorat förtroendet för oss som myndighet. Men vi har diskuterat det här, och vi kan inte ta bort tweets och låtsas vara fullkomliga. Det ger fel bild av hur en människa, om än anställd på en myndighet, fungerar. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.