Kampanjmaterial för räden Nätfight
1 av 2
Kampanjmaterial för räden Nätfight - Foto: SSU
SSU ska bland annat aktivera sig på Flashback
2 av 2
SSU ska bland annat aktivera sig på Flashback - Foto: Montage Nyheter24

Bara hälften av ungdomsförbunden vill hänga på SSU

SSU ska ta striden mot näthatet. Men trots att syftet verkar gott är inte alla så entusiastiska, visar Nyheter24:s enkät.


Nätfight

I veckan kunde Nyheter24 avslöja att SSU planerar en kampanj mot nätrasism, som ska genomföras den 25 november. Idén är att en mängd SSU-medlemmar registrerar sig på en mängd forum och går in för att argumentera mot rasister och främlingsfientliga. På Flashback, som är en av de utpekade målen för räden, är många medlemmar skeptiska till vad SSU egentligen kan tänkas uträtta med sin räd.

SVERIGE. Kampen mot näthatet i kommentarsfält, sociala medier och på forum är det hetaste ämnet just nu bland de politiska ungdomsförbunden. Anledningen är SSU:s kampanj "Nätfight", som Nyheter24 kunde berätta om på tisdagen.

Men trots att insatsen är partipolitiskt obunden är det bara hälften av de andra ungdomsförbunden till riksdagspartierna som kan tänka sig att hänga på den 25 november. Ung vänster, Grön ungdom och CUF kan tänka sig delta i kampanjen, MUF ger inget tydligt svar och SDU, KDU och LUF är skeptiska till satsningen.

Det visar svaren fick när vi hörde av oss till riksdagens sju övriga ungdomsförbund för att ta reda på följande:

1. Vad tycker ni om SSU:s kampanj?

2. Skulle ni kunna tänka er att vara med och delta?

Tove Liljeholm, pressekreterare Ung vänster
1. – Fler antirasistiska initiativ på nätet behövs och är välkomna. Rasismen får aldrig stå oemotsagd, vare sig det sker vid fikabordet, i kollektivtrafiken eller på nätet. Vi har ett liknande arbete i och med facebookgruppen "Vi tar kampen" där vi varje dag tipsar varandra om rasistiska artiklar eller inlägg på nätet som behöver bemötas.
2. – Det finns säkert flera av våra medlemmar som kommer att delta. Vi har inte fått någon inbjudan av SSU, men får vi en sån tar vi ställning till det då. 

Björn Lindgren, språkrör Grön ungdom
1. – Vi tycker att det är ett alldeles utmärkt alternativ.
2. – Ja, det skulle vi kunna tänka oss, men det är inget vi har bestämt oss för att göra än.

Hanna Wagenius, förbundsordförande Centerpartiets ungdomsförbund
1. – Det är alltid bra att man tar debatten! Poängen med yttrandefrihet är ju att idiotiska åsikter inte ska förbjudas utan bemötas.
2. – Det är väl något man gör i vardagen utan att ha en kampanj om det, men visst.

Joakim Liljeberg, pressekreterare Moderata ungdomsförbundet
1. – Det är viktigt att de politiska ungdomsförbunden är synliga där unga rör sig. SSU är hjärtligt välkomna ut på banan.
2. – Vi är redan aktiva på nätforum och liknande sen länge.

Gustav Kasselstrand, förbundsordförande Sverigedemokratisk ungdom
1. – Vi anser inte att det behövs kampanjer mot yttrandefrihet.
2. – Nej, vi satsar på att föra fram vår egen politik

Kalle Bäck, generalsekreterare Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
1. – Vi har inga synpunkter på SSU:s kampanj. KDU arbetar dagligen för att samhället ska baseras på goda värderingar och att alla människor bemöts med respekt oavsett i vilket sammanhang. 
2. – KDU bedriver sina egna kampanjer och har ingen avsikt att delta.

Emma Söderberg Majanen, 2:e vice ordförande Liberala Ungdomsförbundet
1. – Rasism och främlingsfientlighet på olika nätforum är ett stort problem. Bemötande och bekämpande av detta är nödvändigt, och att SSU och många andra deltar i denna kamp är väldigt viktigt. Just detta initiativ kan man däremot ifrågasätta effektiviteten i; vi som är för ett tolerant samhälle måste säga och visa det hela tiden, enskilda insatser på nätet räcker inte långt.
2. – Vi samarbetar gärna med andra ungdomsförbund i frågor som rör rasism och främlingsfientlighet. Just denna kampanj är vi dock tveksamma till. 

/
SSU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.