Nyheter24

mån 21 april 2014

TIPSA OSS!
Nätfight
2 bilder
 
 • nätfight, Avpixlat, Flashback, SSU
  Foto: Montage Nyheter24
 • Flashback, SSU, Avpixlat, nätfight
  Foto: SSU

Troll, smileys och skällsord - nätfighten blev en nätröra

I går genomförde SSU och andra politiska ungdomsförbund sin länge planerade nätfight. Jack Werner analyserar resultatet av insatsen.

Under söndagseftermiddagen, då SSU och andra ungdomsförbund på vänsterkanten genom sin debattkampanj #nätfighten dök rätt ner i nätets mest hatiska kommentarsfält, kom jag flertalet gånger på mig själv med att vilja retweeta en samtidsbetraktelse signerad twittraren @bransonbranson:

(Would Sonic's Dick Be Blue or Tan Like His Tummy Is) Viewing Discussion Page 307 of 1,108. "Fuck You Reagan actually cared about America--"

Mest av allt visade gårdagens initiativ nämligen att det enda som är lättare än att skapa kaos på nätet är att inbilla sig själv att man går ur kaoset som segraren. Det, och att en viskning på nätet alltid till slut blir ett vrål.

Över hela landet har engagerade ungdomar från olika politiska håll alltså under söndagen samlats för att bemöta rasism på olika öppna nätforum. De olika webbplatserna hade delats upp geografiskt. Stockholmsdistriktet hade ansvar för kommentarsfälten hos DI, SVT Debatt och SVD, men enligt Nyheter24:s utsände gick det si och så med det. Diskussionen på Flashback och Avpixlat, sammanhangets kanske mest lockande arenor, lockade för mycket och flera hamnade till slut där ändå. Antagligen smögs det på samma sätt över till händelsernas centrum även på andra orter.

Jag har sett många meningsutbyten under dagen. Men några som särskilt fångat min uppmärksamhet är Sandra Ackefjord, enligt hennes Twitter en SSU-ungdom i Karlskrona, och Flashback-användaren SSUHerrljunga (som tyvärr blev avstängd från forumet någon gång vid middagstid på söndagen). Den förstnämnda var mest aktiv på den främlingsfientliga bloggen Avpixlat, där ungefär 200 av det berörda kommentarsfältets nästan 5 000 kommentarer på ett eller annat sätt var kopplade till henne. SSUHerrljunga hängde å sin sida på Flashback, och mötte bastant motstånd i trådar som "Fråga mångkulturalisterna".

Två saker hade de gemensamt. Båda kunde knappt vidröra tangentbordet utan att utsättas för ett moras av svar, det ena längre och hätskare än det andra. Dessutom hemföll båda under kvällens gång till hånfulla smileys och mer eller mindre personliga påhopp istället för argument. Det var nu inte unikt för dem, utan tvärtom en naturlig del av den nätdebatt de gett sig in i, men ändå en tydlig trend. Att bråka på internet är ju tyvärr som att skoja med gamla vänner: till slut blir nivån alltid låg, oavsett var man kommer ifrån.

En annan intressant person i vimlet av diskussioner var Adam Ledwsinki, ordförande för SSU Norrbotten och aktiv på Avpixlat under namnet Triforc3. På Flashback spreds uppgiften att han i en kommentar sade sig se islam som en "befrielse", eftersom "vårt iskalla och identitetslösa land behöver en tro". Just det inlägget såg jag aldrig, men visst var Triforc3 på språng på Avpixlat. Bland annat trodde han att "SD trillat under riksdagsspärren igen" efter de senaste turerna om SD i media, och kallade sina motdebattörer "för indoktrinerade av de högervindar som blåst förbi den senaste tiden" för att kunna diskutera. Alla kommentarer signerades "Adam, SSU Norrbotten".

Vidlyftiga gissningar i stället för fakta, slarvig debatteknik och prat om hjärntvättade fiender - låt se, var känner vi igen det ifrån? Jo, naturligtvis från den mobb av debattörer som vanligtvis brukar beskriva sig som mångkulturens motståndare. Och följde man Triforc3:s kommentarshistorik bakåt stötte man genast på underligheter. För sju månader sedan lade han till exempel följande kommentar på en Avpixlat-artikel: 

"Nog för att vänsterextremisterna är ett väldigt illaluktande gäng, men jag har alltid funderat på en sak.. måste dem alltid ha det där utseendet? de ser allmänt naiva ut, smått hjärnskadade" 

Ja, vår vän Triforc3 är i själva verket inte alls ordförande i SSU Norrbotten, utan bara en ambitiös högerdebattör i förklädnad. SSU Norrbotten har för övrigt enligt sin hemsida en ordförande som heter Alexander Nilsson. Vem vet om det ens finns någon Adam i SSU Norrbotten. Det är lätt att kolla upp, men det gjorde inte någon i Avpixlats kommentarsfält. Kaoset pågick och Triforc3 blev en naturlig del av det. Så blir det när tid och fokus saknas för att kunna se sina motståndare i ögonen. 

En jävla röra, präglad av en polemik som inte går att mäta i ord, var det som uppstod under gårdagens aktion. Frågan är om man kunde förvänta sig något annat. På nätet har SSU:s insats varit känd i månader, och man har haft gott om tid på sig att förbereda argument och sammanhållning. Till och med om Olof Palme återuppstod och bjöd rasisterna på världens godaste kebabbuffé hade det varit naivt att anta att någon skulle lämna sin trygga hamn av övertygelse och samhörighet. Någon riktig förståelse, en konstruktiv diskussion eller ens gemensam beröringspunkt uppnåddes aldrig.

Allt sammantaget kan man inte påstå att SSU:s nätfight inte blev mycket mer än en markering. Enligt vår utsände sade sig många som deltog ha upptäckt en ny arena, en plats de nu mer regelbundet skulle besöka för att debattera, och där ligger den viktiga kärnan. För problemet med rasism på nätet är inte - som nätfighten implicit förutsätter - att den är på nätet. Internet är ingen separat verklighet, utan en spegel av vår verkliga tillvaro. Attityderna som finns i verkliga livet finns också där, om än i ett något mer uppförstorat och vulgärt tonläge. Nej, problemet med rasismen är just att den på nätet lättare går utan att bli bemött. Kan SSU med detta initiativ på sikt förändra den politiska närvaron på olika nätforum är det bra. 

Men var det slutstationen för SSU:s nätfight vi såg i går, ja, då har man gjort föga mer än att för några timmar förvärra den röra som redan lever och frodas där ute.

nätfight, SSU, Avpixlat, Flashback


KOMMENTARER
9 bilder
 
 • Skonhet, Vanessa Hudgens, smink

  För att täcka ojämnheter så använder Vanessa concealern Secret Camouflage från Laura Mercier. Vanessas favoritfoundation är Armanis Luminous Silk Foundation.

 • Skonhet, Vanessa Hudgens, smink

  Rosiga kinder trots dåligt med sömn och mycket jobb? Det fuskar Vanessa fram med med rouge från Nars. Hennes favoritfärger är Desire och Exhibit A.

 • Vanessa Hudgens, Skonhet, smink

  På ögonlocken använder Vanessa bronzer och highlighter istället för ögonskugga. Favoriterna är Laura Merciers Shimmer Loose Powder i färgen Star Dust och MAC:s Mineralize Skinfinish Powder. – Jag använder bronzer på ögonen och highlighter under mina ögonbryn, i ögonvrån och på mina kinder, säger Vanessa till Byrdie.com.

 • Vanessa Hudgens, Skonhet, smink

  Vanessa Hudgens på röda mattan.

 • smink, Vanessa Hudgens, Skonhet

  Långa flirtiga fransar från Vanessa med hjälp av L’Oreal’s Voluminous Waterproof Mascara.

 • smink, Skonhet, Vanessa Hudgens

  Vanessas signaturdoft är Viktor och Rolfs Flowerbomb, men hon har nyligen även fallit pladask för Jo Malones Rose Water & Vanilla Cologne.

 • smink, Vanessa Hudgens, Skonhet

  Vanessa Hudgens favorit till läpparna är Stilas long-wear Liquid Lipstick. Favoriten är färgen Amore som är en djup röd.

 • Vanessa Hudgens, Skonhet, smink

  Vanessa gillar Chanels nagellack allra mest, och mest förtjust är hon i de mörkare färgerna med skimmer i.

 • Vanessa Hudgens, smink, Skonhet

  Sitt glansiga hår ger Vanessa extra tryck med Oleo-Curl Mist från Kerastase.

5

Kolla in Vanessa Hudgens skönhetsfavoriter

Varje vecka tar vi en djupdykning i kändisarnas necessärer. Nu har turen kommit till Vanessa Hudgens.

9 bilder
 
 • Lista, Foodjunkie, Blogg, Mat

  Hon är Modettes nya matbloggare.

 • Lista, Mat, Foodjunkie, Blogg

  Där får du bland annat se vackra och inspirerande matbilder.

 • Lista, Blogg, Foodjunkie, Mat

  Tårta med jordgubbar.

 • Blogg, Mat, Foodjunkie, Lista

  Smoothies.

 • Blogg, Lista, Mat, Foodjunkie

  Afternoon tea.

 • Foodjunkie, Mat, Blogg, Lista

  Samt ta del av de smaskiga recepten. Här är en avocadosoppa.

 • Mat, Lista, Foodjunkie, Blogg

  Denna gång bad vi henne tipsa om hur man kan få till ett nyttigt men gott påskbord.

 • Blogg, Foodjunkie, Lista, Mat

  Samt hur man gör egna sötsaker i påsk.

 • Foodjunkie, Lista, Blogg, Mat

  På fritiden är Edita även en träningstjej.

0

Modettes matbloggare ger dig tips på ett nyttigt påskbord

Vi välkomnar Modettes nya bloggerska Edita Renlund. Edita bloggar under namnet Foodjunkie och kommer – som namnet avslöjar – att blogga om mat. Vi passade på att fråga henne hur man fixar sig ett nyttigt men gott påskbord.


1 bild
 
 • Mattias Hamberg, Feminism, Debatt, våld, Rasism

  Mattias Hamberg, vänsterpartiet

39

"Vad ska vi göra med de arga, osäkra männen på landsbygden?"

"De högutbildade, de högavlönade i storstäderna har aldrig haft det bättre än idag. De kan vältra sig i både RUT och ROT, åka på långa semestrar, jobba hemifrån, renovera kök, lyxkonsumera och unna sig som aldrig förr", skriver Mattias Hamberg från Vänsterpartiet.


33 bilder
 
 • Bläddra i bildspelet för att se dessa sagolika hus.

 • Värmvik Säteri är idylliskt beläge nära Västervik.

 • Med 1 200 kvadratmeter att bo blir det knappast trångt.

 • Fastigheten bjuder på en vackert utsmyckad trappa.

 • Det är dock oklart om butlern ingår.

 • Du får en drömbrygga.

 • Gården är vackert belägen med egen strand.

 • Hammartorp är sagolikt vackert beläget intill Båven i hjärtat av Sörmland.

 • Slottet är kantat av antika statyer.

 • Kan du se dig själv spela kort här?

 • Fönstren bjuder på en vacker vy.

 • Såklart finns det en pool.

 • Bara att slå sig ner vid brasan.

 • Ett allrum med vackra valv.

 • Ett biljardrum.

 • Och pricken över i – en brygga.

 • Villa Kastenhof ligger utanför Göteborg.

 • Villa Kastenhof har förstås en biosalong.

 • En rustik vinkällare.

 • Ett riktigt Greveholms-hus.

 • Som att gå in i en tidskapsel.

 • Tänk dig att äta frukost här.

 • Gustavsviks gård blir din för 24 800 000 kronor.

 • Beläget vid vattnet i Saltsjöö-boo, utanför Nacka.

 • Huset är vackert inrett.

 • Men är ändå ett modernt hem.

 • Med lite äldre inslag, förstås.

 • Badrummet.

 • Ingen dålig syn.

 • Verandan är inte att leka med.

 • I Malmö finns ett särskilt hus till Salu.

 • Det tillhör Zlatan Ibrahimovic med familj. Inget pris är satt.

 • Huvudbyggnaden omfattar en totalyta om 836 kvm och erbjuder italienskt kök, 3 stora sällskapsrum, TV-rum, 5 sovrum, tre badrum, spa med mera. Dock finns det inga bilder inifrån huset.

29

Bildspel: Fem svenska slott som är till salu


4 bilder
 
 • Miljopartiet, Dispatch International, Expressen, Journalisten, Chemtrails, Guldtuben

  Vad har fått oss att skämmas?

 • Dispatch International, Journalisten, Miljopartiet, Expressen, Guldtuben, Chemtrails

  Intervjun i Journalisten.

 • Journalisten, Guldtuben, Expressen, Dispatch International, Miljopartiet, Chemtrails

  Emanuel Karlsten hittade inga Youtubekändisar bland Expressens mingelbilder.

 • Chemtrails, Miljopartiet, Expressen, Dispatch International, Guldtuben, Journalisten

  Riksdagens utredningstjänst fick titta närmare på chemtrails, på uppdrag av Jan Lindholm (MP).

0

Guldtuben, Miljöpartiet och Journalisten – här är veckans facepalm


3 bilder
 
 • Studie, Första dejten, Forskning, Tolv minuter

  En ny studie visar att du har tolv minuter på dig att imponera på en första dejt.

 • Tolv minuter, Första dejten, Forskning, Studie

  64 procent bryr sig mest om leendet.

 • Studie, Tolv minuter, Första dejten, Forskning

  Medan 58 procent lägger stor vikt vid huruvida dejten gör ögonkontakt och 25 procent bryr sig mycket om tonläget i rösten.

10

Tolv minuter in i dejten avgörs din framtid
1 bild
 
 • Påsk, Djurens rätt, Debatt, Camilla Björkbom

  Påskkycklingar

800

Djurens Rätt: "Kan du fira påsk med ett rent samvete?"
19 bilder
 
 • Rihanna, Justin Bieber, Paparazzi
 • Rihanna, Justin Bieber, Paparazzi

  Joe Jonas med Kate Moss på bröstet.

 • Paparazzi, Rihanna, Justin Bieber

  Tallulah Willis på Coachellafestivalen.

 • Paparazzi, Rihanna, Justin Bieber

  Tallulah Willis på Coachellafestivalen.

 • Paparazzi, Rihanna, Justin Bieber

  Alexander Skarsgård i Bajen-tröja på Coachellafestivalen.

 • Justin Bieber, Paparazzi, Rihanna

  Jessica Simpson är påsksnygg i gul klänning.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Proffsboxaren Floyd Mayweather äter ordentligt innan match.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Justin Bieber gjorde en spelning på Coachella.

 • Rihanna, Paparazzi, Justin Bieber

  Kim Kardashian och Kanye West shoppar i Paris.

 • Justin Bieber, Paparazzi, Rihanna

  Lindsay Lohan på Coachella.

 • Rihanna, Paparazzi, Justin Bieber

  Rihanna strålade på MTV Movie Awards.

 • Paparazzi, Rihanna, Justin Bieber

  Taylor Lautner med sitt namn på kepan.

 • Justin Bieber, Rihanna, Paparazzi

  Miranda Kerr med sonen Flynn.

 • Justin Bieber, Paparazzi, Rihanna

  Taylor Swift i New York.

 • Paparazzi, Rihanna, Justin Bieber

  Ellie Goulding i London.

 • Rihanna, Paparazzi, Justin Bieber

  Fearne Cotton utanför BBC Studios i London.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Prinsessan Victoria och lilla Estelle var på Skansen.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Emma Stone i Los Angeles.

 • Paparazzi, Justin Bieber, Rihanna

  Lily Allen gillar rosa Chanel.

0

Skarsgård, Estelle och Bieber – här är veckans paparazzi