Hackare har kommit över 90 000 bloggar.
1 av 2
Hackare har kommit över 90 000 bloggar. - Foto: SCANPIX / Montage
Hackarna använde ett program som testar de 1 000 vanligaste lösenorden.
2 av 2
Hackarna använde ett program som testar de 1 000 vanligaste lösenorden. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Hackare slog till mot 90 000 Wordpress-bloggar

Det finns alldeles för många som har lätta lösenord till sina bloggar. Nu har det utnyttjats av hackare - men motivet bakom attacken är ännu oklart.


Redan hackad?

Det enda rådet som finns för den som redan utsatts är att byta lösenord och hoppas på det bästa.

Den senaste veckan har 90 000 bloggar som använder sig av Wordpress plattform utsatts för en hackerattack. Anledningen att så många bloggar attackerats är att det är alldeles för många som inte lagt någon tid på att komma på ett bra lösenord.

Attacken har enligt Mashable gått till på så vis att hackarna, som ännu är okända, använt ett program som testar de 1 000 vanligaste lösenorden. Detta fungerar endast eftersom det fortfarande finns användare som inte lägger ned någon kraft på att skydda sina inloggningsuppgifter.

Kan skapa stor skada

Det är oklart vad attacken kan ha haft för syfte. Att få tillgång till privata bloggar fyller egentligen ingen funktion - snarare kan det handla om att få kontroll över bloggar som ligger på webbservrar. Med så många som 90 000 servrar hackade kan man skapa stor skada, skriver Mashable.

Matt Mullenweg, en av Wordpress grundare, har gått ut med några råd på sin blogg. Bland annat skriver han att hackarna framför allt utnyttjat de användare som inte ändrat sitt admin-lösenord. Om man fortfarande har "admin" som inloggning - byt det omgående, är hans budskap.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minskad köttproduktion – stänger storslakteri

Statsministern duckar frågor i Bryssel

Nästan alla EU-ledare har svarat på frågor runt pågående toppmöte i Bryssel. Men från Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) är det än så länge tyst, bortsett från ett kort uttalande om EU:s ekonomi på väg in till dagens möte.

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Fler äldre behöver få vaccinet mot covid-19 i april, enligt Folkhälsomyndigheten.

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

1 timme sedan
Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.