Allt fler väljer att titta på filmer och teveserier via olagliga streamingsajter.
1 av 3
Allt fler väljer att titta på filmer och teveserier via olagliga streamingsajter. - Foto: Scanpix/Faksimil Swefilmer
Lagliga streamingsajter som Viaplay, Netflix och HBO kan förlora tittare på grund av Swefilmer.
2 av 3
Lagliga streamingsajter som Viaplay, Netflix och HBO kan förlora tittare på grund av Swefilmer. - Foto: Wilfredo Lee
Streaming håller på att ta sig in i var mans hem. 2013 kan bli året då nedladdningen minskar.
3 av 3
Streaming håller på att ta sig in i var mans hem. 2013 kan bli året då nedladdningen minskar. - Foto: Charles Krupa / SCANPIX

Olagliga streamingsajter växer snabbt i Sverige

Trots lanseringen av till exempel Netflix och HBO så växer den illegala streamingen i Sverige. Sajten Swefilmer.com har blivit ett nytt Pirate Bay – men med betydligt mindre risk att åka fast.


"Ingen risk att åka fast – än"

Rättighetsalliansen, filmbranschens antipiratorganisation, har meddelat att de tänker vänta på EU-domstolens besked i sommar. Men en aktion  mot Swefilmer och liknande sajter kan komma.

– Vi kan inte utesluta att vi kommer att agera mot sådana tjänster. För rättighetshavarna är skadan av intrånget lika stort oavsett vilken teknik som används, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen, till Svenska Dagbladet.

När svenskarna vill titta på film eller teveserier på datorn är Pirate Bay inte längre det självklara förstavalet. De snabbast växande piratsajterna erbjuder inte fildelning – utan illegal streaming.

På streamingsajter som Swefilmer.com kan användarna strömma film direkt från sidan till datorn, som en tevesändning.

– Användarna flyr till tjänster där det är mindre risk att åka fast. Det allmänna intrycket är att piratstreaming har ökat med säte i länder där det är svårt att komma åt dem, säger Daniel Westman vid institutet för rättsinformatik vid Stockholms universitet, till Svenska Dagbladet.

"Bättre att betala till rättighetshavarna"

Just Swefilmer har på kort tid blivit Sveriges största piratstreamingsajt. På Googles lista över sökningar som ökade mest förra året hamnar sajten på en tredjeplats i Sverige. Lagliga streamingsajten Netflix kom tvåa.

Personerna bakom sajten gör sig skyldiga till intrång eller medhjälp till intrång mot upphovsrätten. Men de som tittar gör det helt lagligt – än så länge. EU-domstolen ska i sommar se över om det är olagligt att titta på strömmad film från olagliga sajter eller inte.

I Sverige har man redan slagit fast att tittarna inte gör sig skyldiga till brott.

– Sedan kan man ha moraliska betänkligheter, det är uppenbarligen en tjänst som någon tjänar pengar på. Varför ska man då betala till en pirat, då är det bättre att betala till rättighetshavarna, säger Westman till Svenska Dagbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.