Nya rön om Antarktis.
1 av 2
Nya rön om Antarktis. - Foto: Faksimil Youtube / Scanpix
Forskare tror nu att isen smälter betydligt snabbare än förut.
2 av 2
Forskare tror nu att isen smälter betydligt snabbare än förut. - Foto: SCANPIX / Ap

Så kommer Antarktis att se ut när isen har smält

När de stora isarna nu tycks smälta snabbare än tidigare är det viktigare än någonsin att se vad som finns därunder. Nu släpper Nasa en ny video som visar hur Antarktis ser ut under isen.


Antarktis, jordens antagligen mest bortglömda kontinent, är till 98 procent täckt av is. Men till skillnad från Arktis finns det land därunder. Och snart kommer inte så mycket som 98 procent att vara istäckt längre, forskare har slagit fast att isen nu smälter snabbare än någonsin.

Större än tidigare trott

Något som gjort det viktigare att slå fast hur det faktiskt ser ut under isen, som på sina ställen är upp till tre kilometer tjock. Forskarteam har nu med hjälp av nya mätningar bland annat konstaterat att Antarktis är 4,8 procent större än vad man tidigare trott. Vilket bland annat betyder att det finns mer is än vad man förut räknat med. 

New York kan hamna under vatten

Bland annat har man nu kommit fram till att om all is på Antarktis skulle smälta så skulle havshöjden höjas med sammanlagt 58 meter, skriver Vice. Något som bland annat skulle innebära att New York hamnade under vatten.

Se en film från Nasa här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.