Snart i en verklighet nära dig?
1 av 4
Snart i en verklighet nära dig? - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX SWEDEN / OBS! MONTAGE
Kommer Google kunna läsa av dina blickar i framtiden?
2 av 4
Kommer Google kunna läsa av dina blickar i framtiden? - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX SWEDEN
En bild inifrån Googles högkvarter.
3 av 4
En bild inifrån Googles högkvarter. - Foto: Connie Zhou / AP / SCANPIX
Google Glass väntas släppas först nästa år.
4 av 4
Google Glass väntas släppas först nästa år. - Foto: AP/Scanpix

Google vill kunna läsa av dina ögon

Kommer du ihåg den gamla filmen Minority Report med Tom Cruise? Snart kan den bli verklighet – i alla fall om Google får bestämma. Här är deras nya patent.


Inga annonser i Glass

Trots att det nya patentet tyder på ett framtida reklamverktyg har Google sedan tidigare gått ut med att de förbjudit apputvecklare att skapa annonslösningar till Google Glass.

Tänk dig en reklamtavla som går förbi. Tänk om det skulle vara möjligt att den ändrade innehåll beroende på vem som tittar på den? Eller att den kunde räkna hur många gånger du tittat på den under den senaste veckan?

Det låter kanske otroligt, men det verkar vara närmare än man tror. Nu har sökjätten Google sökt ett patent i USA på en teknologi som läser av människors blickar, enligt Huffington Post.

"Betalt per blick"

Patentet beskriver ett system som beskrivs med orden "pay per gaze" – betalt per blick. Det låter med andra ord som att det är en annonsörs dröm. Snart kanske man kan räkna exakt hur många gånger personer tittat på en viss annons på en hemsida eller på stan.

Nästa år ska Googleglasögonen Google Glass släppas till allmänheten, något försenat. Men till den nya produkten kommer det inte att finnas något spår av tekniken som företaget sökt patent på.

"Vissa kan mogna till produkter, andra inte"

Ett patent innebär inte att det finns någon färdig produkt eller ens en prototyp.

– Vi erhåller patent på en mängd olika idéer. Vissa av dessa kan senare mogna till verkliga produkter eller tjänster, andra inte. Framtida produktpresentationer behöver inte nödvändigtvis härstamma från patent, säger en av Googles talespersoner till Huffington Post.

Den berömda scenen ur Minority Report:


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.