Gyllene Grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos.
1 av 3
Gyllene Grynings partiledare Nikolaos Michaloliakos. - Foto: SCANPIX
Gyllene Gryning-anhängare med en flagga med partisymbolen - deras egen version av hakkorset.
2 av 3
Gyllene Gryning-anhängare med en flagga med partisymbolen - deras egen version av hakkorset. - Foto: Dimitri Messinis / AP / SCANPIX
Partiet stod bakom ett upprop mot Loizos Facebooksida.
3 av 3
Partiet stod bakom ett upprop mot Loizos Facebooksida. - Foto: Dimitri Messinis / AP / SCANPIX

Döms till fängelse för satirsida på Facebook

En grekisk man skapade en satirisk sida om en avliden ortodox munk. Nu har han dömts till tio månaders fängelse – efter ett gripande som var påhejat av nazisterna i Gyllene Gryning.


Ovanlig lag

Lagen som Loizos dömts med hänvisning till används väldigt sällan i grekiska domstolar. Men 2012 dömdes en amerikansk teatergrupp av samma anledning för att de framställt Jesus och hans tolv lärjungar som homosexuella i en pjäs.

ATEN. Den ortodoxa munken Fader Paisos hånas på en grekisk Facebooksida. Med hjälp av en ordlek blev Paisos i stället Pastitsios och munken avbildades med ett ansikte av pasta.

Paisos avled för 20 år sedan men den "hädiska" sidan har nu fått skaparen Filippos Loizos, 28, fängslad i tio månader.

Fejkad nyhet upprörde

Gripandet ägde enligt The Guardian rum efter att en parlamentsledamot ur nazistiska Gyllene Gryning startat ett upprop mot gruppen.

Loizos spred med hjälp av Facebooksidan en fejkad nyhet som spreds som sanning i religiösa kretsar i Grekland. Efter att påhittet uppdagades ökade motståndet mot Facebooksidan.

"Inte i Saudiarabien utan i Grekland"

28-åringen har dock även fått stort stöd från många efter den ovanliga domen.

På Twitter rasar flera greker mot hur ärendet skötts, framför allt med tanke på att det var nazisterna i Gyllene Gryning som hetsade igång processen mot Loizos.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.