Här är laget Bad Monkey Gaming
1 av 2
Här är laget Bad Monkey Gaming - Foto: Fragbite
2 av 2
- Foto: Fragbite

Äntligen – tjejlag tävlar i Fragbite Masters

Äntligen! Ett lag bestående av enbart tjejer kommer att delta i succéturneringen Fragbite Masters.


Pontus Eskilsson om Fragbite masters:

– Fragbite Masters är en av Europas största online-turneringar. Det här är första året vi testar att ha LAN-finaler, vilket kommer ske på Fragbite-kontoret i centrala Stockholm. Totalt delar vi ut 300 000 kronor i prispengar i vår Counter-Strike-turnering. Hela världseliten ställer upp. Vi direktsänder också alla matcher live på nätet från vår studio.

Snart går succén Fragbite Masters igång på nytt. I år är prissumman 450 000 kronor och potten är fördelad på två spel: Counter-Strike: Global Offensive och StarCraft II: Heart of the Swarm.

En nyhet för i år är att ett lag bestående av enbart tjejer kommer delta, något som är väldigt ovanligt. Laget heter "Bad monkey gaming" och består av fem tjejer. En av dem är Zainab "zAAz" Turkie som har spelat halva sitt liv. 

– Jag började spela när jag var elva år gammal. Då spelade jag olika internetspel, säger Zainab till Nyheter24 och fortsätter:

– Internetuppkopplingen var sjukt seg då, men det gick ändå!

"Jag kan slå alla killar"

Hon är en av få tjejer som tävlar och spelar på professionell nivå. Hon spelar Counter-Strike och är specieliserad på en bana – där hon kan klå alla.

– Jag kan slå alla killar på den, skrattar hon.

Trots att hon är stark profilerad är det alltså första gången hon deltar i en turnering med ett lag bestående av tjejer. Men reaktionerna på det har varit långt ifrån bara positiva. 

– Internet är internet, det kommer alltid finnas hat där. Och de spelen vi spelar ses som killspel, säger Zainab och fortsätter:

– Det är precis som i alla andra sporter. Tjejer ses som sämre.

Blandade reaktioner

Den här bilden bekräftas av Pontus Eskilsson, chef för Fragbite.

– Reaktionerna har varit blandade. Det var mycket väntat då vi rör om på spelplanen, det brukar skapa en del åsikter. Både positiva och negativa, säger Pontus och fortsätter:

– Vi lägger inte så mycket vikt i kommentarerna kring beslutet, vi tycker det är roligt att laget valde att ta mot inbjudan och delta i turneringen. 

Hur ovanligt är det med tjejlag?

– Det är en mansdominerad scen, vi ser dock detta som vilket lag som helst. Vi tror inte på att dela upp turneringarna efter kön helt enkelt.

– Bad Monkey Gaming har inte fått chansen att ställa upp i en turnering i den här storleken innan. Vi valde att bjuda in det här laget eftersom de vunnit de turneringar de spelat.

Vad gör ni för att främja tjejlag? 

– Vi ser som sagt detta som vilket lag som helst, det finns ingen anledning till att behandla lag med tjejer i annorlunda. De har samma förutsättningar som lag med endast killar. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Han bor mitt i USA:s gränskris

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

1 timme sedan
Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

1 timme sedan
Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.