Syriens barn fångar inte Pokémon – de försöker överleva

Pokémon Go har fört människor närmare varandra över hela världen. Men i krigets Syrien fokuserar barnen på att överleva i verkligheten.


Det går knappt att ta en sväng på stan utan att stöta på en handfull Pokémon Go-spelare i varannat gathörn sedan spelet släpptes.

Det gäller inte bara här i Sverige, utan över stora delar av världen. Du kan spela spelet i princip överallt. Intresset är enormt, spelare fullkomligen slukar allt inom media som är relaterat till spelet.

Av den anledningen valde mediebyrån The Revolutionary Forces of Syria Media Office (RFS) att gå ut med en visuell vädjan om hjälp.

Mediebyrån drivs av aktivister i Syrien och deras önskan är att vi lyfter ögonen från våra mobiler och våra söta Pokémon för en stund.

För även om spelet onekligen verkar ha fört människor närmare varandra och varit till hjälp för många på olika sätt, så finns det fortfarande barn vars verklighet är så långt ifrån ett spännande mobilspel som en bara kan komma.


I Syrien finns fortfarande många familjer med barn som är instängda i regelrätta krigszoner. Kriget har pågått i över fem år nu. Bland de syriska barnen finns inte en tanke på var nästa Pikachu gömmer sig, där finns bara utrymme för överlevnad.

Den här bilden twittrade RFS ut. Barnet på bilden håller upp en skylt där det står på både engelska och arabiska "Jag är i Syrien... Rädda mig!!"

En annan tweet visar en pojke i Syrien som sitter i spillrorna av ett hem på gatan med en gråtande Pokémon bredvid sig, åtföljd av hashtaggen #PrayforSyria.

En annan syrisk designer som också har dragit nytta av spelets popularitet för att lyfta fram den rådande situationen, är Saif Aldeen Tahhan.

I bildserien Syrien Go syns rivna hus, ett pågående luftangrepp och övergivna skolor. I allra högsta grad verkliga bakgrunder till tecknade objekt.

Och det rör sig inte om tecknade Pokémon, utan om objekt som de krigsdrabbade barnen verkligen behöver, såsom en skola eller en tröstande nalle.


– Folk på sociala medier talar om Pokémon konstant just nu, så jag skapade dessa bilder att uppmärksamma människor på allt lidande under kriget och vad syrierna verkligen söker efter", säger Saif Aldeen Tahhan.

Han är själv en syrisk flykting, som reste till Egypten från Syrien, tog en båt till Italien och sen vidare över hela Europa till Danmark 2014.

En av de närmast ikoniska bilderna som han har skapat som en version av spelet, är en bild föreställande en livboj bredvid en båt med människor på flykt.


– Vi lever i ett stort spel själva, men det är ett politiskt spel. Betydelsen av dessa bilder är att fånga världens uppmärksamhet under krigstid. Jag kan garantera att det syriska folket inte är ute efter att fånga Pokémon just nu, säger Saif Aldeen Tahhan till CNN.

Nyheter24 har tidigare skrivit om syriska flyktingen Moustafa Jano i Karlshamn, vars gripande fotokonst från kriget rörde människor runt om hela världen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Visst behöver fler människor den här viktiga påminnelsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

1 timme sedan
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.