Veronica, 31, från Stockholm började få konstiga meddelanden på appen WhatsApp från helt okända män för ungefär ett år sedan. (Bilden till höger är en genrebild)
1 av 4
Veronica, 31, från Stockholm började få konstiga meddelanden på appen WhatsApp från helt okända män för ungefär ett år sedan. (Bilden till höger är en genrebild) - Foto: Pixabay
De flesta meddelanden hon fick skickades från ungefär samma geografiska område.
2 av 4
De flesta meddelanden hon fick skickades från ungefär samma geografiska område. - Foto: Privat
Till en början blockerade Veronica alla avsändare, men till slut fick hon nog.
3 av 4
Till en början blockerade Veronica alla avsändare, men till slut fick hon nog. - Foto: TT BILD
Det visade sig att Veronicas telefonnummer fanns med på en bedrägerilista över svenska tjejer som sökte män att gifta sig med, vilket hon alltså inte gett sitt samtycke till.
4 av 4
Det visade sig att Veronicas telefonnummer fanns med på en bedrägerilista över svenska tjejer som sökte män att gifta sig med, vilket hon alltså inte gett sitt samtycke till. - Foto: Pixabay

Veronica fick mystiskt meddelande – upptäckte att hon fanns på bedragarens lista

Det påstods att de svenska tjejerna var ute efter en man att gifta sig med. Polisen vet i dagsläget inte hur de ska rubricera brottet.


För ungefär ett år sedan började Veronica, 31, från Stockholm att få konstiga meddelanden på appen WhatsApp, från helt okända män.

Männen skrev på engelska och i de meddelanden hon fick ställdes frågor om giftermål. Den här typen av obehagliga meddelanden dök upp så ofta som 3-4 gånger i veckan och det var aldrig från svenska nummer.


– Jag har aldrig svarat på dem utan bara anmält och blockerat alla avsändare i appen. Men nu kände jag att jag behövde ett svar, säger Veronica till Nyheter24.

Till saken hör att användare av appen ska inte vara sökbara för vem som helst, just därför reagerade Veronica med obehag. Hon har inte heller lagt ut sitt nummer offentligt någonstans och är dessutom redan gift.

Så för några dagar sedan fick Veronica nog och röt ifrån ordentligt. Hon frågade en av männen vad han egentligen ville och framförallt var han hade fått tag på hennes telefonnummer. Mannens eget nummer gick att spåra till Israel.


Efter en hel del press från Veronicas sida och ursäkter från mannen, så erkände han tillslut att han hade hittat henne på en sajt med svenska tjejer som ville gifta sig.


Svaret kom som en chock för Veronica.

– Jag fick en länk till ett youtubeklipp som visade mängder av olika tjejers WhatsApp-sidor och nummer. Alla nummer hade svensk landskod och började dessutom på sifferkombinationen "070723". Filmklippet var tre minuter långt, med smörig musik.

Bildkälla: Faksimil YouTube

Och i början av klippet stod det mycket riktigt "Swedish girls who want to get married". Där fanns även hennes bild och nummer med. Hon anmälde filmklippet direkt till Youtube. Bara några timmar senare var det borttaget.

Hon anmälde filmklippet direkt till youtube. Bara några timmar senare var det borttaget. Men filmklipp av det slaget finns fortfarande kvar, flera hundra liknande.

– Slutsatsen jag har dragit är att personerna som har hört av sig kommer från länder som man flyr ifrån, så att säga. Det är så sorgligt att de går på en falsk video som lovar saker som inte är sanna, men de verkar gripa efter halmstrån.

Veronica har övervägt att polisanmäla saken, men har dragit ut på det av rädsla för att inte bli tagen på allvar av polisen. Samtidigt är hon medveten om att fler personer kan vara drabbade, även om just det här youtubeklippet är borttaget nu. Hon trodde att sms-terrorn skulle vara över i samband med det, men nu har hon börjat få liknande meddelanden igen från andra personer.

När Nyheter24 kontaktar polisens presstalesperson Kjell Lindgren säger han att kontakter av det här slaget sker via en mängd appar och sociala medier varje dag.

– Frågan är hur man ska bedöma det, om det är en form av ofredande, hot eller utpressning. Det är svårt att säga. Mitt tips är att hon sätter sig ner och redogör för allt som har hänt. För att vi ska få en chans att utreda det så måste vi få in det till oss och sen göra en bedömning om vad det är för brott, säger Kjell Lindgren till Nyheter24.

WhatsApp är en app kopplad till telefonnummer, där användare kan skicka varandra bilder, video- och ljudmeddelanden. Bildkälla: TT

Men svaret från polisens sida möts med uppgivenhet från Veronica, som tycker att det känns meningslöst att anmäla om de inte kan säga på rak arm vad det ens kan röra sig om för brottsrubricering, eller om det ens är ett brott.

– Det är ju av just den anledningen som folk drar sig för att anmäla. Det känns ju fånigt om det inte skulle vara ett brott att någon har lagt ut ens privata nummer på olika dejtingsidor i andra delar av världen, säger Veronica.

Hon har även frågat sina manliga vänner om de har upplevt något liknande, men de har aldrig ens hört talats om att det här är något som händer.

– Man känner en jävla hopplöshet inför det, att det här bara ska vara en del av ens liv och vardag. Det är en verklighet som män inte ens behöver ta del av, säger Veronica avslutningsvis.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Alicia, 21, som blev utsatt för en sexbedragare som utgav sig för att arbeta för RFSU. En händelse som även har drabbat många andra, under flera års tid.

Har du upplevt något liknande? Hör gärna av dig till oss och berätta mer på tips@nyheter24.se.


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit med om något liknande?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.