Under gårdagen efterlyste Anna Björk från Halstahammar en väldigt specifik krydda åt sin dotter.
1 av 5
Under gårdagen efterlyste Anna Björk från Halstahammar en väldigt specifik krydda åt sin dotter. - Foto: Pixabay/Knorr/Privat
Anna hoppades att dottern Emma kunde få tag i några extra kryddburkar med hjälp av godhjärtade medmänniskor.
2 av 5
Anna hoppades att dottern Emma kunde få tag i några extra kryddburkar med hjälp av godhjärtade medmänniskor. - Foto: Privat
Dottern Emma, 11 år, har nämligen väldigt specifika behov när det kommer till exempelvis mat.
3 av 5
Dottern Emma, 11 år, har nämligen väldigt specifika behov när det kommer till exempelvis mat. - Foto: Pixabay
Det eftertraktade örtsaltet, ej att förväxlas med vanlig Aromat.
4 av 5
Det eftertraktade örtsaltet, ej att förväxlas med vanlig Aromat. - Foto: Knorr/Unilever
Anna och hennes dotter Emma när hon var yngre (namnet Emma är fingerat enligt hennes eget önskemål).
5 av 5
Anna och hennes dotter Emma när hon var yngre (namnet Emma är fingerat enligt hennes eget önskemål). - Foto: Privat

Anna fick oväntad hjälp efter dotterns efterlysning: "Jag börjar gråta nu!"

Nyheter24 har tidigare skrivit om Anna Björks elvaåriga dotter Emmas ovanliga efterlysning. Nu har familjen nåtts av ett oväntat besked.


Nyheter24 skrev under gårdagen om Anna Björk från Hallstahammar som hade en väldigt speciell efterlysning till svenska folket.

Hennes elvaåriga dotter Emma behövde nämligen få tag i en högst älskad krydda, närmare bestämt Ört Aromat från Knorr. Utan den kan hon nämligen inte äta ordentligt.

Det rör sig inte om vanlig petighet med mat, utan en problematik som är vanlig hos barn som har autistiska drag, som Emma.

Problematiken finns även hos personer som lider av SÄ, selektiv ätstörning. Det innebär en svår fobi mot en viss typ av mat, beroende på exempelvis smak eller konsistens.

Tyvärr visade det sig att Knorr har slutat tillverka den specifika kryddan, för att den helt enkelt inte sålde tillräckligt bra i förhållande till den vanliga och betydligt mer populära vanliga Aromatkryddan.

Emmas viktiga krydda med örtsmak. Bildkälla: Knorr

Anna provade precis allt för att få Emma att byta till en annan krydda, men utan resultat. Emma märkte skillnaden direkt och vägrade äta.

I en efterlysning vände sig Anna Björk till Nyheter24:s läsare för att få hjälp att hitta några exemplar av den eftertraktade kryddan åt sin dotter.

– Emma skrattade lite åt det här med att kryddan skulle vara "livsviktig", som det stod i artikeln. Men jag förklarade för henne att om du inte äter så får du ju inte i dig näring, då är den ju livsviktig.

Efterlysningen gav snabbt resultat och mer än Anna hade vågat hoppas på. Flera personer har erbjudit sig att skicka de kryddburkar de har hemma och kommit med tips och råd.

– Sen var det en tjej i Småland vars mamma hade hittat burkar i en affär, de köpte på sig 23 stycken åt oss! Kryddan ska tydligen finnas i Polen också så hon sa att de kunde köpa med sig därifrån. Jag blev så glad, säger Anna till Nyheter24.

Anna Björk från Hallstahammar. Bildkälla: Privat

Emma har själv valt att inte använda sitt riktiga namn i artikeln för att hon inte riktigt gillar att stå i centrum. Men hon fick se en bild på den upphittade kryddan och blev väldigt glad.

Och då hade hon ännu inte nåtts av den största överraskningen.

Nyheter24 tog kontakt med ansvariga för Unilever, som äger Knorr. När de fick veta att situationen var så pass akut för Anna och hennes dotter så bestämde de sig för att göra sitt bästa för att kunna hjälpa dem.

– Någon återlansering planerar vi inte för som det ser ut just nu, men vi vill gärna kunna vara till hjälp om det är möjligt. Vår marknads- och produktsida håller på att ta fram receptet för att se om det möjligen skulle kunna gå att få fram en mindre mängd produkter specifikt för Emma, säger Maria Stareborn på Unilever till Nyheter24.

Några timmar senare kommer ytterligare ett positivt besked:

– Glada nyheter! Vi har hittat produkter på vårt lager med bäst före datum 31/8-2017 som vi mer än gärna skickar till Anna. Vi säljer även fortfarande en produkt i Holland med samma namn, så nu kontrollerar vi om det är samma recept som används, meddelar Maria Stareborn.

När Anna Björk nås av beskedet finner hon knappt ord till en början av chocken.

– Oh my God, är det sant? Jag blir så glad, jag börjar gråta här! Vad fint av dem! Nyheter24 ska ha ett stort tack för all hjälp. Hälsa och tacka till alla inblandade från djupet av både mitt och Emmas hjärta, säger en märkbart tagen och rörd Anna Björk.

Här kan du läsa mer om diagnosen selektiv ätstörning. Missa inte heller den rörande berättelsen om nioåriga Calle som fick fantastisk fin tröst och stöd från främlingar på oväntat vis när han hade blivit utsatt för mobbing.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blev du också rörd till tårar av den fina gesten?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

AI kliver in i Instagram och Facebook

Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.