12 saker du måste ta bort från din Facebook direkt
Har du rensat bland dina Facebook-vänner nyligen? Om inte så kanske det är dags - Foto: Pixabay/TT(Montage)

12 saker du måste ta bort från din Facebook direkt

Bilder på ditt pass, ditt telefonnummer eller checka in när du är hemma. Det kan finnas information på din Facebook som andra kan använda sig av. Här är 12 saker du kan ta bort för att vara lite säkrare.


Det blir allt vanligare att dokumentera vardagen på sociala medier. Men det finns en del information som du ska vara extra försiktig att dela med dig av. Speciellt på Facebook.

1. Din födelsedag

Vet personer ditt födelsedatum så kan de också mycket enklare få tag i annan information om dig. De har ju redan för och efternamn.

2. När du åker utomlands

Det är supertrevligt att få berätta för nära och kära att du ska åka utomlands. Men tänk på att då kan också obehöriga få veta att du inte kommer vara hemma. När katten åker bort så dansar råttorna på bordet.

3. Bilder på dina småbarn

Många vill mer än gärna lägga ut bilder på sina barn, små kusiner eller syskon. Men det är inte helt riskfritt. Speciellt när det kommer till bilder på barnen när de är lättklädda. Där får man nog tänka ett eller två varv extra.

4. Kort på boardingpass

Boardingpasset är en sån där typisk sak att lägga ut bild på. Off we gooo och sen en bild på biljetten där det står att ni ska till Mallorca. Boardingnumret som står på boardingpasset är personligt och inget som bör delas med alla.

5. Kort på pass

Samma sak med pass. Där står det flera uppgifter som är personliga och kopplade direkt till dig.

Lägg inte upp bilder på ditt pass på Facebook. Bildkälla: TT

6. Checka in hemma

Ganska enkel matematik. Checkar du in överallt där du är så kommer du antagligen också göra det där du bor. Checka in där du bor är lika med att berätta för hela världen din exakta adress och när du befinner dig där.

7. Att ha för många Facebook-vänner

Forskning visar att personer klarar av att i snitt ha ungefär 150 relationer. Alltså kan det vara nyttigt att rensa bland gamla klasskompisar från när man gick i tvåan.

8. Din chef

Tänkt på att chefen faktiskt kan se allt du gör. Det är kanske är dags att skilja på privatliv och arbetsliv och koppla bort chefen ett tag.

9. Ditt telefonnummer

Var försiktig med att skriva ut ditt telefonnummer, för skriver du det på Facebook så vet du inte riktigt vem som kan få tag på det, skriver Independent

10. Var dina barn går i skola 

Andra behöver inte veta var ditt barn går i skola, därför bör du inte skriva ut det på Facebook. 

11. Din relationsstatus 

Visst, du kanske vill visa upp din nya partner och att du är i ett förhållande, men gör det inte på Facebook. Om det tar slut är det inte kul att behöva ändra från "i ett förhållande!" till "singel".

12. Kreditkortsuppgifter

Det är aldrig en bra idé. Aldrig. 

Se också videon för att lära dig hur du ser att någon har stalkat dig på Facebook:

Läs också om varför du ska uppdatera din iPhone direkt

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du rensat bland dina Facebook-vänner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.