Coffee Stain Studios vd Anton Westbergh berättar i en intervju med Nyheter24 om bakgrunden till nya spelet och vad som är företagets recept för framgång.
Coffee Stain Studios vd Anton Westbergh berättar i en intervju med Nyheter24 om bakgrunden till nya spelet och vad som är företagets recept för framgång. - Foto: Coffe stain Studios/Youtube Faksimil

Getter går amok i nytt svenskt spel – gör supersuccé på Steam

– Vi vill att varje spel vi gör innoverar, säger vd:n Anton Westbergh om nyckeln bakom Coffee Stain Studios framgång.
Företaget tjänade in tiotals miljoner på sitt nya spel bara under de första dagarna.


PewDiePie spelar Goat Simulator

Svenska datorspelskommentatorn Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie, har över 25 miljoner prenumeranter på Youtube. Vilket gör hans Youtube-kanal till den största i världen.Se göteborgarens komiska reaktioner när han testar Goat Simulator och lever sig in som galen get.

Det skövdebaserade spelutvecklingsföretaget Coffee Stain Studios skulle runt årsskiftet brainstorma fram nya spelideér. Det var då en skogstokig get plötsligt kom på tals.

– Vi kom väl upp i en 50 idéer där Goat Simulator var en av de mest korkade idéerna. Många tyckte den lät briljant, men många var också tveksamma. Men vi var ändå alla överens om att det fanns potential i idén, berättar vd:n Anton Westbergh för Nyheter24.

I fyra veckor hade de ett så kallat "Game jam" på spelutvecklingsspråk, där alla medarbetare under en kort och intensiv period samlas för att planera, utveckla och designa ett helt nytt spel.

Fick respons på Youtube

Utan att alls vara säkra på vad de hade gett sig in på hade de på bara två veckor skapat en mindre artefakt av spelet och kunde lägga upp en kort trailer på Youtube. 

– När vi lade upp den första Youtube-videon så insåg vi ganska snabbt att det här var någonting folk ville ha.

Den första trailern har fram tills i dag setts av över 3,8 miljoner människor världen över.

Spelet är väldigt simpelt och går enligt Westbergh ut på att du är en get som skapar kaos och är "allmänt irriterande".

"Samma skåpmat"

Enligt Westbergh är Goat Simulator en reaktion på hur spelindustrin faktiskt ser ut i dag. 

– I dag är det samma skåpmat. Vi ser tio spel släppas per vecka på Steam och många är väldigt snarlika. Därför var det kul att göra något som verkligen stack ut och kändes nytt.

Goat Simulator har på Metacritic just nu ett snittbetyg på 62 av 100, baserat på totalt 26 olika speltidningar och spelrecensionssajter – vilket är medel.

Men hos användarna själva är spelet populärare. På Metacritic är just nu 87% av de 443 användare som har röstat positivt inställda och betygsnittet ligger på 7,5 på en tio-gradig skala.

Men det verkliga beviset på Goat Simulators framgång går med siffror att finna på den digitala spelaffären Steam.

Inte deras första succé

Där låg de knäppa getterna etta på säljtoppen fem dagar i sträck. Enligt Steam drar deras toppsäljare in drygt en miljon dollar – om dagen. Motsvarande 6,5 miljoner svenska kronor.

Men det är inte första gången Coffee Stain Studios röner framgångar på Steam. Deras debutspel Sanctum som släpptes 2011 var världens första hybridspel mellan perspektiven "First person shooter" och "Tower defense" och blev en stor indiehit. 

Företaget hade då förväntat sig en försäljning på cirka 25 000 kopior, men spelet hade i slutändan sålt hela 600 000 kopior. 

Just strävan efter att ständigt vara innovativa tror Westbergh är vad som ligger bakom Coffee Stain Studios framgång.

– Att vi inte alltid fokuserar på slutprodukten utan mer på att ha kul i processen tror jag skapar mer innovation, säger han.

Vill vara självständiga

Det lilla spelutvecklingsföretaget har inga finansiärer utan lever bara på sin egen försäljning berättar Westbergh. Därför kommer alla miljonerna från den nya spelframgången användas för att säkra upp den framtida produktionen

– Att vi är självständiga och kan styra över vår egen kreativitet är något vi är mycket stolta över och något vill värna om.

Se den nya, officiella trailern som på bara drygt två veckor haft över fem miljoner visningar på Youtube här:


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.