Carl Larsen lever grottliv i Spanien.
1 av 4
Carl Larsen lever grottliv i Spanien. - Foto: Montage privat
Carl Larsen utanför sin grotta.
2 av 4
Carl Larsen utanför sin grotta. - Foto: Livinginacave.se
Carl utvandrade från Sverige. Han blev less på förtrycket.
3 av 4
Carl utvandrade från Sverige. Han blev less på förtrycket. - Foto: Livinginacave.se
Bilden är tagen från hotellet på andra sidan vägen.
4 av 4
Bilden är tagen från hotellet på andra sidan vägen. - Foto: Carl Larsen

Carl, 65, tröttnade på myndigheterna – flyttade till en grotta

Carl Larsen 65, har våren 2014 valt att utvandra från "myndigheternas förtryck och terror" i Sverige. Nu bor han i en grotta på Gran Canaria, på andra sidan vägen från ett lyxhotell.


Utdrag ut Carls blogg

"Enligt spansk lag har man rätt att ta en grotta i besittning som jag har gjort! Jag har alltså inte bara besittningsrätt, utan ingen kan heller vräka mig härifrån! Det innebär i praktiken att jag äger min grotta, och marken omkring den som jag har tagit i besittning! Viva Espania! Jag kan till och med sälja min grotta! Viva Espania!" 

Läs mer på Livinginacave.se

Hej Carl! Varför bor du i en grotta?

– Jag sökte mig i första hand ett ställe där jag i lugn och ro kunde koncentrera mig på att skriva mina böcker som jag har idéer om. Stillheten och naturskönheten i den tysta öknen fascinerar mig. 

Hur kom du på idéen?

– Det var min nyfunna vän Hamid som visade mig grottan, där han själv hade bott i tio år. Att det fanns en sötvattenkälla vid grottan var avgörande. Han hade övergett grottan när han visade mig den, men nu har han ändrat sig när han får sällskap. Det är bara bra om vi är några stycken som bor i grottan och jag välkomnar fler. 

Berätta kort om din bakgrund? 

– Brokig bakgrund, naturvetare, äventyrare, egen företagare med anställda i tretton år, hemlös som har flytt eller utvandrat från myndigheternas förtryck och terror i Sverige. Hemlösa i Sverige får nämligen ingen hjälp utan hålls kvar i hemlöshet år efter år i tillfälliga boenden på olika härbärgen.

Hur har det gått att "bo in sig" i grottan? 

– Det går alldeles utmärkt att sova under bar himmel utanför grottan men jag behöver gjuta ett cementgolv och lägga kakelplattor som är lätta hålla rena. Jag har elektricitet och ljus från solceller.

Hur har din familj och vänner reagerat på detta? 

– Inga problem, de känner mig och tycker bara det är roligt.

Vilka är de störta utmaningarna med att bo i en grotta? 

– Trots att grottan ligger alldeles i närheten av bekvämligheterna i Playa del Inglés, är det en ansträngande klättring i bergen, i den varma solen, eller i mörker, att ta sig dit, som tar minst en halvtimme för en gammal man som jag.

Vad är det allra bästa med att bo i en grotta? 

– Friheten, att det är gratis, tystnaden och stillheten samt närheten till naturen. Att leva i solen. Observera att grottan är för liten att bo i och är egentligen bara en förevändning för att ta marken omkring grottan i besittning. Där får jag odla till exempel potatisar för eget behov. Det är tradition att bo i grottor på Gran Canaria och här finns hela samhällen av grottor. 

– Om jag bygger i grottan, lägger golv och fixar elektricitet, så måste det vara värt något som jag kan sälja. Grottor skall egentligen registreras hos myndigheterna.

Hur blir det att bo i grottan i vinter? 

– Vet inte ännu, men enligt Hamid kan man sova utomhus året runt på Gran Canaria med en extra filt, så det ordnar sig nog. 

– Jag tänker inte bo i grottan resten av mitt liv, men i några år åtminstone, sedan får Hamid förvalta den. Vi har talat om att bygga fler grottor och hyra ut till äventyrslystna turister, men jag vet inte hur det kommer att gå i framtiden. Jag improviserar mig fram.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.