"Sverige förtjänar inte Zlatan Ibrahimovic"

Fyra mål mot England på ett nytt skrytbygge till nationalarena. Ändå förtjänar vi inte en spelare som Zlatan Ibrahimovic.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Det var dagen som gick från "blatte-lover" till "Zlatte-lover". En dag som inleddes med diskussioner om vems land vi egentligen bor i. En dag som slutade med att vi är tacksamma att vara en del av samma land som en 31-åring med bosnisk och kroatisk härkomst.

Ändå förtjänar ingen som var på Friends Arena på onsdagen att få njuta av att Zlatan Ibrahimovic tar landet Sverige till nya höjder med sitt spel. Anledningen? Det räcker med att titta sig omkring i den cirkus som kallas Fotbollssverige

På det skandalomsusade bygget ute i Solna hade Svenska Spel-riddare, publikuppvärmare, pajashattar och förbundspampar samlats. Den första matchen på arenan som ska ta Sverige in i framtiden. En framtid som uppenbarligen är knäpptyst. Varenda ord de tusentalet tillresta engelsmännen yttrade hördes på arenan. De 49 000 svenskarna orkade knappt med en artig tennisapplåd.

Att Zlatan gör fyra mål i denna kombination av gala, Digilooturné och fotbollsmatch är givetvis ingen slump. Dels är han så mycket bättre än de andra spelarna på planen. Dels är det kanske den mest välregisserade invigningsmatchen någonsin.

Men det är i livepublikens ögon som bilden av "Ibra" ändå återspeglas. För de tonåriga killarna i Rosengård är han en hjälte. För de som håller på MFF, Ajax och alla de italienska lag han representerat är han en legendar. Ja, till och med på PSG:s avsomnande läktare börjar han bli omtyckt. 

För den svenska Friendspubliken är han snarare ett cirkusdjur. Man jublar när han gör något bra, på sin höjd fascineras man av den långe skåningen och det han gör. Men den kärlek Malmösupportrar kände när han slog igenom i klubben kommer landslagspubliken aldrig i närheten av. 

Det sitter en gastande småländsk publikuppvärmare i vägen, som en kil mellan Zlatan och folket.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!