Lisa Rydje anmälde efter att hon hört låten.
Lisa Rydje anmälde efter att hon hört låten. - Foto: Privat

"Det anonyma kvinnohatet är rått och skoningslöst"

DEBATTARTIKEL. Lisa Rydje, 21, polisanmälde rapparen Näääks låt "Vare värt d!" för hatbrott. Nu skriver hon om det nät- och kvinnohat som följer när en kvinna står upp för något.


Vill du göra din röst hörd?

Tycker du att något saknas i debatten? Vill du göra din röst hörd och påverka?

Mejla en debattartikel till nyheter@nyheter24.se.

Detta har hänt

I augusti polisanmälde Lisa Rydje Näääk och Nimos låt "Vare värd d!" för hatbrott. Detta på grund av låtrader som:

"Man bara vill dra i håret, sparka henne ut. Spotta henne rakt i facet, tagga härifrån" och "Jag hoppas nu, hora, att du i framtiden lärt dig".

Rydje gjorde anmälan för "alla kvinnor som är trötta på att känna sig nedtrycka och diskriminerade av män". När Näääk senare tog bort låten från Spotify och iTunes drog även Rydje tillbaka anmälan.

Men näthatet mot henne slutade inte.

När jag den sista augusti lämnade in en polisanmälan för hatbrott som riktade sig mot artisten Näääk's låt "Vare Värt De!" hade jag bara mitt hopp om förändring att förlita mig på. Fem dagar senare, efter lite publicitet i media, hade Näääk själv gått ut med en publik ursäkt där han sa att han skulle ta bort låten från Spotify och iTunes. Jag drog då tillbaka min anmälan eftersom jag åstadkommit det jag ville. Många, med mig, tycker att det är fantastiskt att Näääk tagit till sig kritik på detta sätt och sedan handlat därefter. Jag imponeras men kan inte skaka av mig känslan av att det gått lite för lätt.

Men det anonyma kvinnohatet skulle komma ifatt även mig. Jag hade självklart räknat med att folk skulle ha åsikter som skiljde sig från mina, men jag tänkte att eftersom jag själv varit så öppen med vem jag är och vad jag tycker så skulle andra också vara det. Jag hade fel. Hatet mot kvinnor sker ofta i anonyma former, rått och skoningslöst. Jag skummar igenom en av trådarna om mig på Flashback och läser: "Söndercurlade kärringjävlar som borde omyndigförklaras omedelbart när dom gör bort sig såhär. Då skulle man slippa Schyman, Ask och idiotluder som anmälaren här".

Att vara kvinna och stå upp för sina åsikter är inte bara att öppna upp för anonymt hat mot sig själv, ofta passar hatarna på att samtidigt trycka ner alla andra kvinnor som kämpar för samma sak. Kvinnor många ser upp till och beundrar.

Denna soliga morgon när jag är på väg till tåget så reagerar jag först inte när jag tycks se mitt ansikte framför mig. City valde att pryda sina tidningsställ med en bild på mig i helgen och jag har de senaste dagarna bara promenerat leendes förbi. Men detta är inte ett tidningsställ. Detta är ett elskåp och på denna bild är jag framställd som nazist. På bilden bär jag en mössa med hakkors och mitt fulla namn på, en bindel på armen med hakkors, en överkryssad bild på Näääk och under mig har personen som gjort affischen skrivit "Konst ska inte väcka obehag". Jag stannar. Mållös. Jag försöker riva loss affischen men den sitter fast med tapetklister och är helt omöjlig att få bort. Jag får panik. Hur många har sett? Vad ska folk tro? Hur många affischer finns det? Jag lämnar nazisten som ska vara jag bakom mig och fortsätter bort i motsatt riktning.

Under veckan som gått har jag blivit bekant med det anonyma kvinnohatet och jag förstår först nu hur det faktiskt ser ut. Ni tar er gärna friheten att hata mig, kränka mig och smutskasta mig för det jag gör men bara så länge jag inte har chansen att försvara mig.

Därför tänker jag inte gå tillbaka till elskåpet för att riva ner den där affischen. Jag tänker låta den vara kvar som en ständig påminnelse till alla som inte förstår varför vi kvinnor inte bara “säger ifrån” när någon behandlar oss illa. Jag tänker låta den vara kvar där som en symbol för det anonyma kvinnohatet. Det man varken kan ta på eller försvara sig mot.

/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.