Viktor Adolfsson.
1 av 4
Viktor Adolfsson.
Jenny Bengtsson.
2 av 4
Jenny Bengtsson. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Martin "E-Type" Eriksson.
3 av 4
Martin "E-Type" Eriksson. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
E-Type och de andra i "Så mycket bättre" 2011.
4 av 4
E-Type och de andra i "Så mycket bättre" 2011. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

"Hold your horses – nu är det slut med E-type"

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om ett "guilty pleasure" som nu nått vägs ände.


Viktor Adolfsson

Viktor Adolfsson är reporter på Nyheter24 med fokus på politik och internet. På torsdagar skriver han kolumn. 

Följ honom på twitter @viktorado.

Jag kommer ihåg hur den låg där i hyllan. Den där singeln med texten "Life" på. Året var 2001, jag var tolv år och E-Type hade släppt ännu en eurodiscodänga som nått topplistorna.

Tre år senare. Martin "E-Type" Eriksson stod på scenen i Globen under Melodifestivalens final och headbangade till tonerna av hans "Paradise".

Jag var på riktigt upprörd över att han inte vann. Och då har jag aldrig varit ett fan av "Mellon" i sig.

Någonstans där dog det ut, mitt lilla guilty pleasure. Det går givetvis inte att uppskatta E-Types musik på riktigt, insåg jag senare. Men det är svårt att inte ryckas med. "Campione", "Life", "This is the way" och "Paradise" – det är hitlåtar.

Intresset fick dock en liten pånyttfödelse när E-Type var med i "Så mycket bättre" 2011. Hans tolkningar av de andra deltagarnas låtar lät precis som alla hans andra hits, men tolkningarna av hans musik var däremot riktigt bra. Jag minns bland annat Mikael Wiehes översättning av "Calling your name", för att ta ett exempel.

På onsdagen fick dock allt ett abrupt slut. "Hold your horses", tänkte jag om man så vill. Nu får det faktiskt vara slut med E-Type.

Anledningen har att göra med hans vikingakrog Aifur (intresset för vikingar har för övrigt alltid varit hans sämsta sida). De anställda saknar kollektivavtal. Men det är egentligen inte det som gjorde så att jag säger tack och hej, utan det sätt som E-Type själv bemötte kritiken på.

Den som hårdast kritiserat E-Type och andra "kändiskrögare" var Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm Gotland. Hon skrev på sin blogg om en granskning av krogarna samt uppmanade medlemmar och andra att inte besöka Aifur.

I en intervju med Metro kom så stunden då eurodiscon som dunkat i mitt huvud byttes ut mot ljudet av vidrig härskarteknik. Stunden då det var över för mig.

– Hon är inte trovärdig, den lilla tjejen, sa E-Type först.

– Jag blir lite irriterad när en liten primadonna ska berätta: gå inte på de här krogarna. Hon har ingen aning om vad hon snackar om, sa han sen.

Hej då.

/
/
/
HRF
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.